Bošković u Avganistanu

VIDEO: Crnogorski vojnici u rangu najspremnijih

Delegacija Ministarstva odbrane, na čelu sa ministrom, Predragom Boškovićem, boravi u posjeti pripadnicima VII kontingenta Vojske Crne Gore u misiji ,,Resolute Support“ u Avganistanu.
Objavljeno: 20. 12. 2017 - 15:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prvog dana posjete, ministar Bošković se sastao sa komandantom Komande za obuku, pomoć i savjetovanje Sjever - TAAC(N), njemačkim brigadnim generalom Volf-Jirgen Štalom (Wolf-Jürgen Stahl). General Štal upoznao je ministra Boškovića sa bezbjednosnom situacijom u području u okviru kojeg funkcioniše Komanda na čijem je čelu, istakavši da je ona stabilna i da realizacija osnovnog cilja misije teče dinamično sa vidljivim rezultatima, ali da je prisustvo međunarodnih snaga još uvijek neophodno.

Glavnokomandujući NATO snaga poručili su danas crnogorskom ministru odbrane Predragu Boškoviću da je crnogorski vojnik među najspremnijima.

“Zaista je bilo lijepo danas čuti od glavnokomandujućih da je crnogorski vojnik u rangu najspremnijih vojnika koji se nalaze u Avganistanu”, kazao je Bošković tokom posjete pripadnicima VII kontingenta Vojske Crne Gore.

Ističe da je učesće crnogorskih vojnika u misiji “Resolute Support” u Avganistanu značajno unaprijedilo nivo interoperabilnosti Vojske Crne Gore i doprinijelo da možemo profesionalno odgovoriti na sve zadatke unutar Saveza.

 </p>

On je istakao da crnogorski pripadnici, koji se nalaze u sklopu ove misije, profesionalno i odgovorno obavljaju zadatke, čime su nastavili dobru praksu svih prethodnih kontingenata crnogorske Vojske u Avganistanu. General Štal je zaključio da je atmosfera unutar Komande Sjever veoma dobra i izrazio uvjerenje da će tako biti i u narednom periodu.

Ministar Bošković je izrazio zadovoljstvo zbog atmosfere i raspoloženja koje je zatekao u Bazi. On je upoznao komandanta TAAC(N) da je Crna Gora još od 2010. godine angažovana u Avganistanu, prvo u misiji ISAF, potom u „Resolute Support“ čime nastojimo da, u skladu sa kapacitetima, doprinesemo jačanju mira na globalnom planu. Ministar je apostrofirao da je, pored želje da se svaki vojnik iz misije vrati u dobrom zdravlju, za Ministarstvo i Vojsku Crne Gore veoma značajno iskustvo koje naši pripadnici stiču ispunjavajući zadatke na terenu, u saradnji sa kolegama iz zemalja članica NATO i kontributora. Ukoliko tome dodamo činjenicu da je gotovo svaki peti pripadnik Vojske Crne Gore učestvovao u misiji ISAF, odnosno „Resolute Support“, onda možemo konstatovati da je učešće u ovoj Misiji značajno unaprijedilo nivo interoberabilnosti Vojske Crne Gore i doprinijelo da možemo profesionalno odgovoriti na sve zadatke unutar Saveza, kazao je Bošković. Ministar je zaključio da će Vojska Crne Gore učestvovati u ovoj Misiji i u narednom periodu, u skladu sa sopstvenim mogućnostima i potrebama saveznika.

Ministar je položio vijenac na spomen obilježju licima koja su izgubila živote učestvujući u Misiji ISAF odnosno Resolute Support u Avganistanu, u okviru kojeg se nalazi i spomen ploča posvećena pripadniku VCG, Mijajlu Perišiću, koji je 2011.godine preminuo u ISAF misiji usljed srčanog udara.

Ministar je tokom posjete crnogorskim vojnicima izrazio zadovoljstvo što ih nalazi u dobrom zdravlju, uz podsjećanje da su upravo oni najbolji reprezenti ne samo Vojske, već i cijelokupnog crnogorskog društva i države.

Komentari: 1

mula omar

20. 12. 2017 - 16:52

Ne zapucalo vidjeli bi .
Novi komentar