Grupa akademika sa Kosova

Traže odgovornost kolega za demarkaciju sa Crnom Gorom

Grupa od deset akademika i profesora geografije i geodezije optužila je svoje kolege, Špetima Bulićija i Fljorima Isufija, da su zarad izmišljenih agendi interesnih grupa nanijeli veliku štetu procesima kroz koje prolazi Kosova u procesu demarkacije granične linije sa Crnom Gorom.
Objavljeno: 20. 12. 2017 - 11:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bulići i Isufi bili su predsjednik, odnosno, član Vladine komisije za demarkaciju koju je nakon preuzimanje mandata formirao premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Bulići je u ranijem sazivu Skupštine Kosova bio poslanik Demokratskog saveza Kosova koji se kao stručnjak najoštrije suprotstavljao sporazumu o demarkaciji koji su zvaničnici Kosova i Crne Gore potpisali 26. avgusta 2015 godine.

Grupa eminentnih profesora i akademika je u saopštenju navela da zbog djelovanja dvojice njihovih kolega zemlja najveći pobornik evroamerikanizma ostala izolovana.

"Za ovo opšte i dugoročno zlo Kosova najodgovornije su naše kolege Špetim Bulići i Fljorim Isufi, koji su instrumentalizovani do krajnosti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su oni "zloupotrebili profesiju i nauku stavljajući se u funkciji izmišljenih dnevnih agendi interesnih grupa". "Stvarajući tezu da Kosovo gubi teritoriju u graničnom pojasu sa Crnom Gorom, ponekad sa 150 kvadratnih kilometara, ponekad sa 120, nekada sa 80 i sada za 70 kvadratnih kilometara zapalili su Kosovo i minirali njen materijalni, socijalni i kulturni napredak", naveli su profesori u saopšenju.

Ocijenili su da su Bulići i Isufi svoje teorije o gubitku zasnovali na "jednoj karti JNA iz 1953. godine", čije osnove sežu iz 1925. godine odnosno prije katastarskih merenja sa početka 30-tih godina prošlog vijeka, a koja je služila za orijentacione i operativne potrebe vojske.

Naveli su da je "druga prevara" da u graničnom predjelu između dvije zemlje ima "ničije zemlje" (terra nulius), a da je "treća prevara" da Crna Gora nema katastarske podatke za njen istočni dio, Čakor i Bjeluhu, što prema grupi profesora nije istina, jer postoje listovi, karta katastarskih blokova i blokovi katastarskih listova sa svim podacima.

Grupa profesora je navela da su Bulići i Isufi ne nudeći nijedan validan pravno administrativni akt preduzeli su sljedeći korak - "mjerenje tuđe teritorije, Crne Gore koju su proglasili dužnom za 70 kvadratnih kilometara gazeći na taj način teško Ustav Kosova, jer sa državno diplomatskog stanovišta to se može smatrati teritorijalnom pretenzijom".

Grupa profesora zatražila je od stručne javnosti da osudi takvo ponašanje dvojice kolega.

Demarkacija granične linije sa Crnom Gorom predstavlja jedan od najvećih problema institucija Kosova, pošto se pored opozicionog Samoopredjeljenja, sporazumu o razgraničenju protive i stranka premijera Ramuša Haradinaja, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo zamjenika premijera Fatmira Ljimaja.

Protiv demarkacije će glasati i poslanici Srpske liste koji smatraju da bi glasanje za taj zakon značilo priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države.

Demarkacija granične linije sa Crnom Gorom je uslov liberalizacije viza za građane Kosova.

Komentari: 5

Naravno

20. 12. 2017 - 19:03

Srpska lista(ili produzena ruka Srbije) ce da pokusa sve da sabotira Kosovo i Crnu Goru!
Jovo

20. 12. 2017 - 21:18

Kakve sad veze ima Srbija sa našom demarkacijom sa Kosovom? Vidiš li da Albanci neće da glasaju za sporazum o demarkaciji? To je problem
Ali Srpska lista nije kriva

22. 12. 2017 - 12:46

Za ovo stanje , već sami Kosovari, jer oni imaju ubjedljivu većinu da ovo izglasaju ali nijesu, tako su loše postupili prema prijateljskoj Crnoj Gori i to dva puta, prvi put kada crnogorsku manjinu nijesu uvrstili u Ustav Kosova i sada drugi put kod demarkacije. Tim su pokazali da ne cijene prijatelje, koji su svojim djelovanjem pokazali da smo pouzdan i iskren prijatelj i to pokazali kada je za Kosovare bilo najteže, sada oni nama pokazaše kako ne treba biti iskren, već samo gledati svoje interese, n polako doći ce vrijeme kada ce biti njima potrebna ponovo. podrška iz CG, nećemo vise bezuslovno dati nikada podrsku, jer neznaju da poštuju iskrene prijatelje, kada je tako nama ce odsad biti lakše za odluke koje slijede...a Kosovo ce morati priznati demarkaciju a pokvarili prijateljske odnose....
Guest_45851

22. 12. 2017 - 12:55

nije to nikakvi problem. Problem je za same Kosovare a ne za Crnu Goru. Oni to moraju ratifikovati jer ih onda nema niđe......sramno postupanje Haradinaja ali srecom ima drugih Kosovara koji su prijateljski orijentirani prema Crnoj Gori i Crnogorcima, brzo ce ovo biti završeno, ali pokazuje da ubuduće prema njima moramo biti oprezniji. Oni su ti koji gube iskrene prijatelje a ne mi.
U pravu si

22. 12. 2017 - 18:53

Nemam ja problem sa Kosovarima koji su vecinom prijateljski orijentisani prema Crnoj Gori. Ali imaju i oni elemente kojima je vaznija politika no buducnost naroda Kosova.
Novi komentar