Iz drugog ugla

Karikature Miloša Vuškovića u CANU

Izložba Umjetnik i angažovanost - Miloš Vušković kao karikaturista biće sjutra otvorena u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti u 10 časova.Objavljeno: 20. 12. 2017 - 15:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tom prilikom pristunima će se obratiti akademik Pavle Pejović.

Miloš Vušković (1900-1975) bio je svestran likovni stvaralac. Bavio se slikarstvom, skulpturom, grafikom, karikaturom i likovnom pedagijom. Više od 300 njegovih radova danas se nalazi u fondu Umjetničkog muzeja Crne Gore.

Bio je suosnivač satiričnog časopisa „Ošišani jež“, uz Pjera Križanića, Branislava Nušića, Stanislava Vinavera i druge poznate umjetnike.

Prije Drugog svjetskog rata boravio je u Pančevu i Beogradu, a kasnije je prešao u Crnu Goru, gdje je obavljao dužnost direktora čuvene Umjetničke škole u Herceg Novom i Moderne galerije na Cetinju. Imao je brojne samostalne izložbe, a kolektivo je izlagao sa poznatim imenima crnogorske i jugoslovenske likovne scene - Jovanom Bijelićem, Stojanom Aralicom, Nedjeljkom Gvozdenovićem, Milom Milunovićem, Petrom Lubardom, Ristom Stijovićem. Bio je član Crnogorske akademije nauka i umjetosti, strukovnih udruženja i nosilac prestižnih nagrada i priznanja.

Komentari: 0

Novi komentar