U Dvorcu Petrovića

„Autoportreti“ Zorana Kuzmanovića

Izložba „Autoportreti“ radova Zorana Kuzmanovića biće večeras otvorena u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti Crne Gore, u 19 časova.Objavljeno: 21. 12. 2017 - 14:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Postavku srpskog vajara otvoriće istoričarka umjetnosti, Maja Dedić, a čini je 29 skulptura realizovanih u aluminijumu i kombinovanim materijalima - staklo, epoksidne smole, sajle, čelik i bronza.

- Izložbu čini više prostornih instalacija, odnosno individualnih radova koji u svojoj saznajnoj osnovi polaze iz esencijalističkog pristupa, ali se svakako u tumačenju ne izoluju od relativističke percepcije i značenja. Naime, autor svoj glavni oslonac u radu pronalazi u istraživačkom i eksperimentalnom postupku koji direktno proizilazi iz samog tehnološkog procesa - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Radosavljević-Kuzmanović.

- Svjestan pozicije skulpture u takvim procesima redefinisanja koje su se reflektovale i na njegovu poziciju umjetnika skulpture, Kuzmanović je isprepleo i kreirao hibridnu i dijalošku situaciju. Redefinisao je i reafirmisao formu datog objekta skulpture... ne odustajući od linije kontinuiteta sa fenomenologijom okruglog – navodi istoričarka umjetnosti Jasna Tijardović.

Zoran Kuzmanović rođen je 1967. godine u Smederevu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1993. u klasi prof. Nikole Jankovića, a završio magistarske u klasi prof. Vladimira Komada. Doktorirao je na Umetničkim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu kod mentora prof. Veljka Lalića.

Od 2010. do 2015. bio je angažovan kao umjetnički saradnik na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Rukovodilac je Umetničke radionice „Kuzman“ u Smederevu. Imao je desetak samostalnih izložbi u Beogradu, Smederevu, Pirotu, Sopotu i Njemačkoj. Izlagao je i na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je nagrade iz Fonda Ilije Kolarevića, Prolećne izložbe ULUS i Bijenala u Smederevu.

Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Istorijskom muzeju Jugoslavije u Beogradu, Muzeju u Smederevu, Muzeju „Macura“ u Novim Banovcima i privatnim kolekcijama.

Postavka radova Kuzmanovića u Dvorcu Petrovića biće dostupna javnosti do marta 2018. godine

Komentari: 0

Novi komentar