Šef diplomatije Srđan Darmanović na ceremoniji zatvaranja

Uspješna saradnja Crne Gore i Haškog tribunala

Državni i pravosudni organi Crne Gore su, od početka do završetka rada Haškog tribunala, ostvarivali sa njim veoma uspješnu i konstruktivnu saradnju, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.
Objavljeno: 21. 12. 2017 - 20:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz ministarstva, Darmanović je danas prisustvovao ceremoniji zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu, na poziv predsjednika Tribunala Karmela Ađiusa.

„Tokom ceremonije, Darmanović se kratko susreo sa kraljem Holandije Viljemom Aleksandrom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterešom i ministrom vanjskih poslova Holandije Halbeom Zijlstrom“, kaže se u saopštenju.

U razgovorima su, kako se navodi, razmijenjena mišljenja o višedecenijskom radu Tribunala, motivima i temeljima na kojima je osnovan, kao i o njegovom ukupnom značaju za post-konfliktni region Zapadnog Balkana.

„Darmanović je posebno naglasio zadovoljstvo što su, odpočetka pa do završetka rada Tribunala, državni i pravosudni organi Crne Gore ostvarivali veoma uspješnu i konstruktivnu saradnju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su na govornici na ceremoniji zatvaranja konstatovali da je Haški tribunal, od njegovog osnivanja 1993. Rezolucijom 827 Savjeta bezbjednosti UN-a, radio na gonjenju počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.

„I da je, uprkos različitim mišljenjima, i politički i pravno delikatnim procesima, ostvario značajne rezultate i postavio nove temelje i standarde međunarodne pravde kada su u pitanju zločini protiv čovječnosti, ratni zločini i genocid“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS), koji je Savjet bezbjednosti UN nedavno osnovao, već preuzeo žalbene postupke u slučajevima koji su bili u nadležnosti Haškog tribunala.

Pored brojnih visokih zvanica iz regiona Zapadnog Balkana, predstavnika UN, drugih međunarodnih sudova, kao i diplomatskog kora, ceremoniji zatvaranja Haškog tribunala prisustvovao je i nerezidentni ambasador Crne Gore u Holandiji Vladimir Radulović.

Komentari: 0

Novi komentar