Plastički hirurg, Žarko Borović

Muškarci najčešće rade smanjenje grudi, ušiju i podbratka

Cijene su manje-više slične kao u regionu, ali višestruko manje nego u Evropi. Za sve vrste operacija, materijali koji se koriste se rade po svim evropskim i svjetskim standardima i tvrdim da se koriste najbolji proizvođači. Cijena korekcije grudi je 2.500 eura, nosa oko 1.600, ušiju oko 800 eura. Što se tiče tretmana botoksom, on zavisi od količine potrebnog materijala, a hijaluron košta oko 250 eura, kaže za Portal Analitika dr Žarko Borović, poznati plastični hirurg.
Objavljeno: 23. 12. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Borović je od 1986. godine stalno zapošljen u Kliničkom centru Crne Gore, gdje je do osnivanja klinike “Danica” bio načelnik Centra za plastičnu rekonstruktivnu hirurgiju. Iza sebe ima više hiljada uspješnih operacija iz oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije.

ANALITIKA: Za koje plastične operacije se odlučuje najveći broj pacijenata?

BOROVIĆ: U Crnoj Gori se pacijenti najčešće odlučuju za operaciju grudi, u smislu njihovog povećanja, a često se radi i smanjenje grudi i njihovo podizanje. Takođe, česta je i kombinacija podizanja i povećanja. Zastupljene su i operacije na kapcima, zatim korekcija klempavih ušiju, zatezanje stomaka, liposukcija raznih djelova tijela. Od nehirurških procedura, najčešće se rade tretmani hijaluronskom kisjelinom, za korekcije dubokih bora i povećanje usana, kao i tretmani botoksom bora na čelu i oko očiju.

ANALITIKA: Ko su najčešći pacijenti koji dolaze kod Vas? Da li ima više muškaraca žena, koje životne dobi?

BOROVIĆ: Najčešći pacijenti su svakako žene, njih 90 odsto, dok je svaki deseti pacijent osoba muškog pola. Muškarci se najčešće odlučuju za tretmane bora botoksom, zatim tretmane klempavih ušiju, te podbradka. Kod muškaraca su veoma česte hirurške intervencije smanjenja dojki, jer i muškarci imaju problem povećanih grudi. Što se tiče životne dobi, tu naprosto nema donje, niti gornje granice. Granica je isključivo opšte stanje pacijenta - da li njegovo zdravlje dozvoljava da se uradi bilo koja hirurška intervencija. Najmlađi su uglavnom od 18 godina i to ne zbog zakonske norme, nego zato što se tijelo razvija i poslije osamnaeste godine i besmisleno je nekoj djevojci koja ima, na primjer petnaest, raditi uvećanje grudi kada njeno tijelo još nije u potpunosti formirano. Jedini izuzetak čini problem klempavih ušiju i taj nedostatak se može raditi od šeste godine djeteta, odnosno pred odlazak u školu, jer se ušna hrskavica razvija u šestoj - sedmoj godini života.

20170804-113732-1

ANALITIKA: Brinu li Crnogorci o svom izgledu?

BOROVIĆ: Naravno da brinu. Crnogorci su osobe koje drže do svog izgleda, do garderobe koju nose, fizičkog izgleda, pa održavaju svoje tijelo. Mnogi muškarci idu na fitnes, u teretane i na različite načine održavaju svoje tijelo, pa tako i drže do nečega što se može riješiti hirurškim procedurama.

ANALITIKA: Sve češće srijećemo mlade djevojke koje su očigledno pretjerale sa uvećanjem usana, grudi. Šta mislite o tome?

BOROVIĆ: Isto kao što se vi začudite kada sretnete neku osobu koja je pretjerala, tako se začudim se i ja. Ne zbog te osobe, obično mlađe, koja ne razmišlja o posljedicama, nego se čudim i pitam - ko je taj ljekar, ko je ta osoba koja je to uradila? Ko prihvati da ispunjava takve zahtjeve? U Crnoj Gori postoji nekoliko plastičnih hirurga i garantujem vam da skoro nijednu od tih osoba koju vidite sa neprirodnim usnama, nije radio školovani, edukovani plastični hirurg. Nažalost, u današnje vrijeme procedurom povećanja usana bave se osobe koje nisu na pravi način edukovane za to. Na raznim kursevima dobiju „sertifikate“ da rade te procedure, međutim jedini pravi sertifikat je specijalizacija koja se završava na kompetentnom i validnom medicinskom fakultetu.

Postoji jedno staro pravilo: dobar hirurg nije onaj koji zna da operiše, nego onaj koji zna da riješi komplikacije“. Svako može, čak i nemedicinska osoba, da nauči da nekome „napumpa“ usne, to je „jednostavna“ procedura samo do jednog trenutka kada se jave moguće komplikacije. I, šta onda? Šta raditi sa takvim pacijentima? U moju ordinaciju je došao veliki broj djevojaka kojima sam morao, veoma složenom hirurškom intervencijom, da uklanjam višak trajnog preparata koji im je neko ubrizgao u usne. Nažalost, mlade djevojke nekada ne razmišljaju o posljedicama, željne su pažnje, atraktivnosti, pa od sebe naprave nešto što nije prirodno, a po mom dubokom ubjeđenju nešto što ne izgleda prirodno ne može biti ni lijepo. Cilj mojih intervencija je da niko ne može da prepozna da te usne ili grudi nisu prirodne, već da nešto što uradim izgleda tako da niko sa strane ne vidi da je tu nešto rađeno.

ANALITIKA: Da li Vam se dešavalo da odbijete neku operaciju i koji su najčešći razlozi?

BOROVIĆ: Nikada ne ispunjavam želje sa kojima se ne slažem. Postoji više razloga zbog kojih odbijem nekog pacijenta. Prvi je kada pacijent dođe zbog nerealnog problema. Na primjer, neko dođe da riješi problem klempavih ušiju, a te uši su potpuno normalne i naravno da neću prihvatiti takvu intervenciju. Drugi razlog je kada pacijentkinja ima nerealne zahtjeve, želi pretjerivanje, u smislu ogromnih grudi ili usana i ja to apsolutno ne prihvatam. Jednostavno, ne želim da stojim iza toga. Treći razlog je i najčešći, a to su - nerealna očekivanja. Pacijenti nekada donesu neku fotografiju iz novina, na primjer, kakve grudi žele da imaju. Krajnji ishod zavisi od samog prirodnog stanja tijela. Najzahvalnije za rad su male grudi i tu su rezultati izvanredni. Ali, ako djevojka ima opuštene grudi, gdje koža visi, tu su savršeni rezultati nemogući, jer tu nije potrebno samo uvećanje grudi, već i njihovo podizanje. A podizanje je intervencija koja podrazumijeva relativno vidljive ožiljke. Srećom, 98 posto pacijenata dođu sa realnim zahtjevima.

ANALITIKA: Koliko traje oporavak nakon ovih operacija?

BOROVIĆ: Poslije operacije kapaka, pacijent nakon sat vremena ide kući. Bude otečen sedam dana, ali što se tiče nekih normalnih aktivnosti, može odmah da radi i ide na posao. Preporučujem pacijentima da nose tamne naočare da se ne vide podlivi.

Što se tiče operacije grudi, mirovanje je poželjno nekih sedam dana i odsustvo sa posla, a normalne fizičke aktivnosti - poslije mjesec, mjesec i po dana.

59880c40-d98c-4978-9bb3-429f0a0a0a64-07profimediaplasticnahirurgija-preview

ANALITIKA: Koliko ljudima za samopouzdanje znači estetska korekcija?

BOROVIĆ: Prema nekim istraživanjima, postoje tri glavna faktora za ljudsko samopouzdanje, a to su fizički izgled, obrazovanje i društveni status. Ali, naravno, ništa od ovoga ne znači da će osoba i imati samopouzdanje. Fizički izgled svakako utiče na samopouzdanje, a posebno neki elementi, kao što su kod djevojaka i žena grudi. Grudi su od pracivilizacija i davnih dana simbol ženstvenosti i, ako djevojka nema grudi, ako nema tog prepoznatljivog faktora ženstvenosti, njeno samopouzdanje će biti narušeno u svakodnevnim kontaktima. Odlazak na plažu takvoj osobi predstavlja neku vrstu traume i taj se problem veoma uspješno rješava. Specifično je što mi takve osobe poslije tri dana, kada dođu na kontrolu, kažu: „Doktore, ja sam sada druga osoba, nasmijana, vedra, vesela, vraćenog samopouzdanja“. Taj njihov nedostatak im predstavlja jedan veoma bitan element koji narušava samopouzdanje, normalno, svakodnevno funkcionisanje i vjeru u sebe. Klempave uši ili podbuli kapci su elementi za podsmijavanje okoline, nadimake, a u današnje vrijeme je to bespotrebno.

ANALITIKA: Koje su cijene povećanja grudi, nosa, ušiju, a koliko košta botoks, korekcija usana?

BOROVIĆ: Cijene su manje-više slične kao u regionu, ali višestruko manje nego u Evropi. Za sve vrste operacija, materijali koji se koriste se rade po svim evropskim i svjetskim standardima i tvrdim da se koriste najbolji proizvođači. Cijena korekcije grudi je 2.500 eura, nosa oko 1.600, ušiju oko 800 eura. Što se tiče tretmana botoksom, on zavisi od količine potrebnog materijala, a hijaluron košta oko 250 eura.

ANALITIKA: Da li može doći do nekih komplikacija tokom operacija?

BOROVIĆ: U hirurgiji ne postoji nijedna operacija koja nije potencijalno praćena komplikacijama. Estetska hirurgija je specifična hirurška disciplina, jedinstvena po tome što vam na sto dolazi faktički potpuno zdrava osoba koja nema operaciju zbog neke bolesti. I najmanji rez na koži može biti praćen komplikacijama. Pacijent svakako mora biti upoznat sa svim tim. Mogu biti specifične, vezane za određene vrste operacije. Te komplikacije mogu biti i nespecifične, a isto se javljaju kod bilo koje operacije: krvarenja, usporena zarastanja i tako dalje.

Estetska hirurgija je veoma odgovorna i veoma stresna disciplina, a mnogi ljudi misle da je to jednostavno. To su kompleksne operacije koje imaju svoje rizike. Prije desetak godina, samo u Italiji umrlo je poslije procedure liposukcije jedanaest pacijenata u jednoj godini. U današnje vrijeme su te komplikacije veoma rijetke, ali mogu da se dese. Neuporedivo je veći rizik kada čovjek sjedne u automobil i negdje krene.

ANALITIKA: Medicina napreduje iz dana u dan. Šta možemo očekivati, konkretno na polju ove hirurgije za, recimo, desetak godina?

BOROVIĆ: Danas čitate da se razvija princip liječenja matičnim ćelijama i na tom planu će se možda nešto nastajati. Što se tiče samih estetskih korekcija, naročito povećanja grudi, jedina misao je da će biti napravljeni neki fileri, supstance koje će se direktno ubrizgavati u grudi u cilju njihovog podizanja ili uvećanja. To postoji i danas, ali te supstance nisu provjerene, niti je prošao kritičan period vremena da bi se pokazalo kako će se sve manifestovati poslije par godina. Lako je ubrizgati nešto u grudi ili neki dio tijela, ali šta poslije toga? Kako se ta supstanca ponaša? Jedina prava supstanca koja je dokazano bezbjedna je hijaluronska kisjelina, koja se koristi za popunjavanje bora i uvećavanje usana. Ali, ta supstanca je jako skupa, u malim količinama košta 250 eura, a za grudi treba 300 puta više. Nadam se da će biti izmišljena i neka materija koja će biti jeftinija, a dobrog kvaliteta da bi se izbjegle operacije ugradnje silikona. Neke drastične promjene, svakako, ne bih očekivao, s tim što se proizvodnja impantanata mijenja, jer su kvalitetniji, ali to nije ništa revolucionarno.

Komentari: 3

David

23. 12. 2017 - 14:38

A što fali manjim grudima? Ne opuštaju se, ne kvare se u kasnijim godinama i žene uvijek izgledaju mlađe. Ni u jednoj svjetskoj metropoli ne vidjeh na ulicama prenaglašene grudi i duboki dekolte. Mislim da to nećete vidjeti ni u Holivudu. Veće ili manje grudi, nije bitno, važno je da su lijepe i da se uklapaju u ostatak priče.
Beli

23. 12. 2017 - 15:26

Manekenku Naomi Campbell su smatrali za jednu od najljepših žena svijeta. Imala je male grudi. Da ne nabrajam ostale poznate dame.. Nije mi jasno o čemu priča ovaj doktor.
Dandi

23. 12. 2017 - 22:59

Prirodno je najljepse.Vjezbama se moze tijelo popraviti.Usi ,nos ajde operisi.
Novi komentar