Američki ambasador u Prištini

Kosovu prijeti globalna izolacija

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi zakazao je hitan sastanak sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, nedugo pošto se pojavila informacija da će kosovski parlament, na zahtjev veterana OVK, drastično promijeniti Zakon o Specijalnom sudu za zločine OVK. Prištinski mediji navode da je Delavi "žestoko" reagovao na zahtjev veterana OVK da se u parlamentu promijeni odluka o formiranju Specijalnog suda, posebno pošto su tu inicijativu podržali Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsjednik parlamenta Kadri Veseli.

Objavljeno: 22. 12. 2017 - 19:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Delavi je, takođe, javno upozorio lidere kosovskih Albanaca da bi odluka o anuliranju Specijalnog suda dovela do "globalne izolacije" Kosova.

"Ideja da se promijeni Zakon o Specijalnom sudu može dovesti do globalne izolacije Kosova. Ne vraćjte vrijeme unazad", napisao je Delavi na Tviteru.

Suštinski, veterani OVK su, navodno, mobilisali dovoljnu podršku u parlamentu za promjenu zakona, te u posao novog suda uključili i čitav niz drugih događaja, prije svega suđenja kosovskim Srbima.

Iako je, u početku, podržavao formiranje Specijalnog suda, Tači je naknadno i poslije pritiska veterana OVK promijenio stav i naveo da bi suđenja bivšim pripadnicima formacije na čijem se čelu nalazio bila "istorijska nepravda".

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran je kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i poslije rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je poslije izvještaja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija.

Komentari: 0

Novi komentar