Ana Nives Radović, TO Kotor

Za 11 mjeseci 450 hiljada izletnika, 190 hiljada posjetilo bedeme

Kotor ove godine bilježi za četvrtinu veći broj turista i noćenja u hotelima na teritoriji te opštine. Uz to, porastao je i broj izletnika, dok je kotorske bedeme ove godine posjetilo čak 55 odsto više gostiju.
Objavljeno: 24. 12. 2017 - 09:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je za Portal Analitika kazala Ana Nives Radović, direktorica Turističke organizacije Kotor, to su samo neki od pokazatelja izuzetno uspješne godine u ovom gradu.

- Prema podacima Monstata, u kolektivnom smještaju - koji ne uključuje i broj noćenja u privatnom smještaju - broj gostiju koji su do 1. novembra, do kada možemo sagledati preciznu statistiku, iznosio je 43.084, odnosno 28 odsto više u odnosu na broj gostiju koji su ovdje boravili od 1. januara do 1. novembra 2016. godine. Takođe, evidentirano je i ostvarenje broja noćenja, i to 108.151, odnosno 25 odsto više nego od januara do novembra prethodne godine. Među razlozima su svakako veće interesovanje za Kotor kao destinaciju u kojoj se boravi, a ne samo posjećuje, ali i činjenica da je širenjem hotelske ponude ostvarena dodatna mogućnost za rast. Sve ovo ide u prilog konstataciji da smještajni kapaciteti Kotora i dalje nijesu dovoljni za sve one koji namjeravaju da borave u gradu - ističe naša sagovornica.

Ona precizira da je broj izletnika do 1. decembra iznosio 451.766, te da je i tu porast značajan, jer je 18 odsto veći u odnosu na period od 1. januara do 1. decembra 2016. godine.

- Broj posjeta bedemima je, prema ovogodišnjim podacim,a iznosio 188.813 i 55 odsto je veći u odnosu na prošlogodišnje evidentirane posjete, no razlog za ovakvu statistiku dijelom je i u boljoj kontroli naplate ulaznica - dodaje direktorica TO Kotor.

Precizne podatke koji se tiču ukupnih prihoda od turizma u tom gradu za ovu godinu, kao je navela, biće poznati „kada svi subjekti koncentrisani na ovu djelatnost budu imali jasan pregled zarade u ovoj fiskalnoj godini“.

- No ono što već sada uočavamo jeste presjek konstatacija i utisaka turističkih radnika da je riječ o sezoni kojom su izuzetno zadovoljni, budući da, prije svega, dolazi do trenda povećanja vanpansionske potrošnje, s obzirom na činjenicu da se i struktura gostiju znatno promijenila - rekla je ona.

Isto se može reći i za dolazak kruzera, te hiljada izletnika koji njima stižu u drevni bokeljski grad.

- Kruzing turizam je pokazatelj da se turistička sezona više ne odnosi samo na ljetnje mjesece, već da može trajati cijele godine. Posljednji veliki kruizer u ovoj kalendarskoj godini, kompanije „Costa“, uploviće u Kotor 28. decembra, a nastavak će biti već 4. januara 2018. godine. Kruzeri „Costa Luminosa“ sada dolaze u Kotor svakog četvrtka i, zahvaljujući činjenici da dovezu po nekoliko hiljada putnika, imamo pune ugostiteljske objekte, ulice i trgove i u hladnim zimskim danima - najavila je Radović.

Nakon samog Kotorskog zaliva, Kotor od ove godine može da se pohvali još jednom stavkom na listi svjetske baštine UNESCO-a, pošto su na njoj sada i bedemi grada, kao dio sistema mletačkih fortifikacija. Na pitanje da li će i na koji način to uticati na posjećenost ovih bedema, Radović podsjeća na neke od ključnih determinanti privlačenja turista.

- Broj posjeta nekog lokaliteta u najvećoj mjeri uslovljen je načinom promocije, ali i prenošenjem iskustva onih koji su tu već bili, koje agencije i tur-operatori dalje koriste za organizovanje izleta i obilazaka. U tom smislu, svaki ovakav potez dodatno povećava vidljivost kotorskih zidina, svrstava ih na posebnu mapu na kojoj prisustvo ima određeni značaj. No, za veliki broj onih koji dolaze u grad takve stvari često ostaju nepoznanica, a da li će dobiti tu informaciju, često zavisi od volje i znanja organizatora njihovih putovanja da ih o tome informišu. Kada je konkretno o broju obilazaka kotorskih zidina riječ, osnovni preduslov za njegovo povećanje je rad na njihovoj obnovi i održavanju. Budući da su godinama unazad bili zapušteni i na pojedinim dijelovima oštećeni, bedemi danas zahtijevaju mnogo više pažnje, gdje se prije svega misli na ulaganja, a sanacija određenih dijelova već je počela - potcrtala je ona.

Kotor je već prepoznatljiv po manifestaciji „Od Božića do Božića“ koju organizuje NVU Karampana, a u čije pojedine programe finansira i kotorski Kulturni centar „Nikola Đurković“. No, sami Kotor proteklih par godina se vratio dočeku Nove godine na trgu, koji organizuju sami grad i njegova turistička organizacija. Atraktivan program za Novu 2018. čine nastupi nekih od najpoznatijih rok grupa regiona - Partibrejekersi, Električni orgazam, Letu štuke, Obojeni program, Let tri, Disciplin-a-kitchme, kao i Rambo Amadeus.

- Organizacija dvodnevnog novogodišnjeg programa u Kotoru ukupno košta Opštinu Kotor i Turističku organizaciju nešto iznad 80.000 eura, od čega honorari izvođača - koje čini ukupno deset bendova - iznose oko 47.000 eura sa uračunatim prevozom i transportom instrumenata. U pratećim prazničnim manifestacijama, kakva je „Od Božića do Božića“, u koju spadaju brojne javne svetkovine, Dječja nova godina, koncerti horske, klapske i klasične muzike i Amy's House Tribute veče, Turistička organizacija Kotor učestvuje sa oko 10.000 eura, budući da je nosilac manifestacije NVU Karampana i da je koncert Massima Savića u organizaciji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ - zaključuje Radović.

2412kotor

Komentari: 0

Novi komentar