Bosanci se guše od zagađenja, a tek ih čeka haos

Sarajevo, Tuzla i Lukavac jutros osvanuli kao jedni od najzagađenijih gradova Evrope. 

Objavljeno: 25. 12. 2017 - 12:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dozvoljeni indeks zagađenosti vazduha je 50, što znači da je tada vazduh relativno čist i da ne šteti zdravlju građana. Međutim, indeks kvaliteta vazduha na području Ilidže jutros iznosi 167, a prema centru Sarajeva zagađenje je manje, ali i dalje iznad dozvoljenog.

Tako je na primjer u naselju Otoka kvalitet vazduha 59, a u centru grada 63. 

Opasno zagađenje jutros je zabilježeno i u Tuzli, gdje indeks kvaliteta vazduha iznosi 214. Najzagađenije je u Lukavcu sa indeksom kvaliteta od 223. 

Indeks kvaliteta vazduha u Zenici jutros iznosi 88, dok u ostalim gradovima BiH ne prelazi dozvoljene vrijednosti, prenosi Avaz.ba. 

Zbog zagađenja vazduha u 2012. u BiH je zabilježn 231 smrtni slučaj na 100.000 umrlih, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama 12,1, što implicira da je u BiH u odnosu na SAD smrtnost veća za 2.000 odsto. 

Podsjetimo, zagađenje vazduha u Sarajevu je 2015. bilo toliko veliko da su sve škole odlučile da djecu pošalju na "prevremeni" raspust. Primjera radi kvalitet vazduha u Švedskoj je 0,4.

Narandžasti meteoalarm

Za srijedu je najavljen narandžasti meteoalarm u BiH zbog očekivanja da će veći dio BiH pogoditi jak vjetar, jačine i do 80 kilometara na sat, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Kako stoji u upozorenju, meteoalarm će biti na snazi od 12 sati 27. decembra, pa do 6 sati 28. decembra, a odnosi se na veći deo BiH, osim sjeveroistoka i sjevera. 

Najavljeno je da će ove djelove BiH zahvatiti jaki i olujni udari vjetra, mjestimično sa snagom od 55 do 80 kilometara na sat.

Komentari: 0

Novi komentar