Ne pokriva ni četvrtinu štete

Blokirana imovina porodice Todorić i ostalih osumnjičenih

Zagrebački Županijski sud prihvatio je prijedlog vanredne Uprave Agrokora i širom Hrvatske blokirao imovinu 15 osumnjičenih, koji se terete da su tom koncernu raznim malverzacijama od 2006. do 2017. nanijeli štetu od ukupno 212 miliona eura (1,6 milijardi kuna).
Objavljeno: 26. 12. 2017 - 17:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Osumnjičenima su blokirani računi u bankama, ne smiju da opterećuju ili prodaju nekretnine, a Centralnom klirinškom depozitarnom društvu naloženo je da „zamrznu“ trgovanje državnim obveznicama ili dionicama. Prema nezvaničnim saznanjima, blokada cjelokupne imovine ne pokriva ni četvrtinu navodne štete.

Radi se o najvećem imovinsko-pravnom zahtjevu ikada ispostavljenom u bilo kojem kaznenom predmetu u Hrvatskoj. Prema njemu, u slučaju da se optužbe pravosnažno dokažu, bez imovine mogli bi da ostanu londonski bjegunac Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan, zatim Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Damir Kuštrak, Piruška Canjuga, Ivan Crnjac, Mislav Galić, Hrvoje Balent, Alojzije Pandžić, Olivio Diskordija, Sanja Hrstić, Marijan Alagušić i Ivica Sertić.

Iako se, osim Ivice Todorića, ostali ne sumnjiče da su se nezakonito materijalno okoristili, u slučaju da budu proglašenim krivima da su to omogućili Ivici Todoriću - solidarno će pokriti štetu.

Odlukom istražne sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, do sada se pod blokadom nalazila samo imovina Ivice Todorića. Riječ je o četvrtini Kulmerovih dvora, te dvije nekretnine, oranice na području Kloštar Ivanića ukupne površine oko 15.000 kvadratnih metara, pašnjakom oko 7.000 kvadratnih metara u Gornjoj Jelenskoj, te poljoprivrednim zemljištem površine dva jutra i oko 9.000 kvadrata u Mikloušu.

Blokirano mu je i osam računa u tri poslovne banke te 100-postotni poslovni udio u njegovoj privatnoj kompaniji Agrokor Projekti, koja nije u sastavu koncerna Agrokor. Radi se o firmi čiji je osnivački kapital oko 700 miliona eura (5,3 milijarde kuna), ali je stvarna vrijednost tog udjela prema - podacima kojima raspolažu nadležna tijela - upitna.

Todorić je na blokiranim računima imao oko 2.000 kuna. Takođe, ne može da raspolaže ni sa 2.733 dionice Agrokora koje se u Centralnom klirinškom depozitarnom društvu vode na ulagaoca Ivicu Todorića. Njihova nominalna vrijednost je oko 185 hiljada eura (1,4 miliona kuna).

Komentari: 0

Novi komentar