Tajni sastanak u Crnoj Gori

Amfilohije sastavio pamflet “Za odbranu Kosova”

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastavio je apel za odbranu Kosova i Metohije. 
Objavljeno: 27. 12. 2017 - 07:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dokument do kojeg je “Blic” došao liči na politički pamflet potpuno suprotan unutrašnjem dijalogu i politici o Kosovu za koju se zalaže predsjednik Aleksandar Vučić.

Kako “Blic” saznaje, mitropolit Amfilohije je ovaj dokument predstavio najbližim saradnicima na skupu održanom u nedjelju u Crkvi Sv. Nikole u Radovićima na Luštici. Ovom događaju prisustvovali su i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić, kao i episkop pološko-kumanovski Joakim. Očekuje se da u narednom periodu apel bude predstavljen i ostalim vladikama i pojedinim intelektualcima. Tek onda će dokument biti predstavljen javnosti.

"Skup je organizovan da bi se obilježilo devet vjekova Crkve, ali je stvar otišla u potpuno suprotnom smjeru i sve se pretvorilo u političko obraćanje. Amfilohije je predstavio okupljenima dokument koji je sastavio i rekao da će tražiti podršku za ono što u njemu stoji unutar Srpske pravoslavne crkve" - kaže izvor “Blica” upoznat sa dešavanjima na Luštici.

Dokument sadrži nekoliko paragrafa, ignoriše se unutrašnji dijalog koji je predložio predsjednik Srbije, a po mišljenju vladike, razgovore sa Prištinom trebalo bi nastaviti unedogled.

Indikativno je da je riječ o klasičnom političkom stavu.

Na početku stoji da je “prvi put u srpskoj istoriji nadvila opasnost da srpska ruka potpiše predaju Kosova i Metohije u tuđe ruke”.

„Neodgovornom politikom, odobravanjem Euleksa, izmještanjem dijaloga o Kosovu i Metohiji pod okrilje Evropske unije, otpočinjanjem tehničkog dijaloga i zaključivanjem i sprovođenjem neustavnog Briselskog sporazuma, proces secesije KiM je dobio zabrinjavajući zamah. Taj proces se može i mora zaustaviti“, stoji na papiru naslovljenom sa “Apel za odbranu Kosova i Metohije”.

U dokumentu se navodi i da su zahtjevi SAD i najmoćnijih zemalja EU da Srbija i Kosovo potpišu “pravno obavezujući sporazum” i da se Srbija saglasi da “Kosovo” bude primljeno u međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije, kao i da svaka podjela Kosova i Metohije - neprihvatljivi su i moraju biti odbijeni, jednom zasvagda.

Da u apelu mitropolit govori lično o Aleksandru Vučiću, vidi se u nekoliko momenata. Kako Vučić često pominje da je zamrznuti konflikt neodrživ kao i da nemamo 10, 20 ili 50 godina vremena za takvo stanje ukoliko mislimo na budućnost djece i unuka, Amfilohije misli drugačije - da je “zamrznuti konflikt jedina razumna odluka”.

„Budući naraštaji neće biti najsrećniji ako im u nasljeđe ovo pitanje ostavimo neriješeno, ali će biti najnesrećniji ako i sebe i njih zauvijek osramotimo odričući se Kosova i Metohije, svoje časti i svog Jerusalima“, stoji u apelu.

Na kraju dokumenta stoji da Srbiju niko ne može poniziti ako ne ponizi sama sebe. A zatim još jedno direktno obraćanje predsjedniku Srbije.

„Zakletva data na jevanđelju prilikom preuzimanja dužnosti obavezuje da se državni i nacionalni interesi štite bez obzira na opasnosti i ucjene. Bez KiM ili bilo kojeg dijela svoje teritorije, Srbija ne bi bila samo osakaćena, već i trajno poražena, kao zemlja koja je svoju skupu sudbinu prodala i poništila svoj identitet“, piše na kraju dokumenta.

Problem u sujeti

Kako kaže izvor “Blica” iz vrha Srpske pravoslavne crkve, ovdje nije riječ ni o crkvenim niti o nacionalnim stvarima, već o čistom interesu.

"Amfilohije godinama unazad unosi razdor među vladike i želi da stvori podjele. Tako će se lakše nametnuti kao lider, ako ne čitave SPC, onda bar nekog dijela. On ne može da prevaziđe to što nije izabran za patrijarha" - kaže sagovornik Blica.

Svi skandali Amfilohija

Ispadi mitropolita Amfilohija nisu nikakva novost. Često je i u prošlosti znao da daje nesvešteničke izjave i da potpuno neprimjerenim istupima šokira javnost. Apel za spas Kosova i Metohije samo je jedno u nizu njegovih miješanja u politiku.

Nedavno je mitropolit uzbudio javnost optuživši Srpkinje da su postale majke čedomorke.

"One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više djece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji"- rekao je mitropolit.

Amfilohije je nazvao Paradu ponosa “paradom srama i moralnog smrada”, a premijerku Srbije Anu Brnabić nazvao “antirotkinjom”.

Mitropolit je kazao i da osjeća grižu savjesti jer, po nagovoru iz Crkve, nije otišao u Hag da svjedoči u korist Slobodana Miloševića. Za to se javno izvinio na sahrani njegovog brata.

Avgusta 2014. Amfilohije je govorio o istrazi poturica. On je tada rekao da su muslimani “lažni ljudi”, te da je “duhovna smrt” koju su širili po Crnoj Gori strašnija od ubijanja.

Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, maja 2013, organizovan je protest na Trgu republike na kojem je i on bio prisutan. Amfilohije je na početku skupa održao moleban za Kosovo i Metohiju i rekao: “Molimo se za upokojenje Vlade i Skupštine i da im se oprosti svaki grijeh”.

I dalje se pamte njegove riječi koje je izgovorio na opelu ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću u Hramu Svetog Save.

"Ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slijepa, koja previđa vječnu istinu da ko se mača maši - od mača će i poginuti" - rekao je između ostalog.

Amfilohije je kasnije izjavio da ta rečenica nije bila upućena Đinđiću, već njegovim ubicama.

 

Komentari: 19

Amfi da bude Patrijarh SPC

27. 12. 2017 - 08:16

To mu je jedini cilj i to svako ko prati njegov uspon odavno zna. Taj Moracki EGO je bio opasno uvrijedjen i bijesan! On je bio tako BIJESAN sto nije bio izabran za patrijarha SPC da je Irineja zvao uzasnim imenima i sipao takve KLETVE da je to uzasno. Znate li kojim je imenom nazvao Irineja?? Necu da pisem jer mi Admin nece pustiti poruku, ali vi sto znate sto pricam znatre da nije bilo lijepo cuti jednog vladiku SPC da koristi takvi rjecnik, pa cak to bio i Amfijlohije od kojeg smo navikli da cujemo kletve i ostale uzasne svari.
Sujete no sto?!

27. 12. 2017 - 08:32

Dobro se zna sto je rekao kad je mislio da ga niko nije cuo!
@

27. 12. 2017 - 08:45

Ova kapa na slici gore je dio ratne uniforme ili se varam?Cuo sam da postoje pri SPC Crne Beretke koje su oformljene sa ciljem da unose razdor medju bracom,nemire u dusi komsija i rodjaka itd a glavno oruzje je PRETESKA RIJEC.U toj crkvenoj organizaciji Risto je pukovnik i zaduzen je da kad neka od Balkanskih drzava krene normalnim putem on pokoleba i razuvjeri nesigurne i vrati ih na put bracomrznje.Mada ovo i nije bas tacno ali bas je i moguce!
R

27. 12. 2017 - 09:06

Ništa novo ovim nije rečeno. Amfilohije ćera svoju politiku od starta. Pokvaren prepreden čojek. Žalosno je što svi naši političari i iz vlasti i opozicije odobravaju i omogućavaju njegovo ponašanje u Crnoj Gori i ljube mu ruku. Možda imaju strah od Boga za grijehe koje rade ovom narodu i državi, pa oće da se iskupe. Da je pravde davno je zaslužio da se proćera iz Crne Gore i da se zaustavi pljačka državne crkovne imovine.
BA

27. 12. 2017 - 09:13

Dukljani, a sta se to sve vas tice?
Đe BА' zapelo?

27. 12. 2017 - 09:52

Ko su ti Dukljani? Ti bi mogao biti Turčin, u najmanju ruku Osmanlija ako ćemo da se vrćemo u prošlost. Što bi se moglo ticati to što radi Risto po Crnoj Gori. Pa zbog Crne Gore. To što on radi van Crne Gore to treba da interesuje vas Srbe, ponajprije i ponajviše. Dokle god vi je Amfilohije svetionik vi ćete biti izgubljeni u tmini Srednjega vijeka
NIŠTA BA

27. 12. 2017 - 10:02

Oteto-prokleto, sjeti se Metohije!
Otimanja!

27. 12. 2017 - 14:00

Metohiju su, bar istorija tako kaže Srbima otimali ovim redom, njemački nacisti, pa jugoslovenski komunisti i na kraju NATO. Je li tako, jeste. Ništa slučajno i prvi i drugi i treći, dokazali su da isto žele Srbima, ma gdje i ma kakvi Srbi bili.
^^^

27. 12. 2017 - 10:07

Baaaaaaaa bre!
Kokarda

27. 12. 2017 - 09:16

i sablja mu samo fale i jedan bijesni AT da se zaigra pred Manastirom!
RISTO ???

27. 12. 2017 - 09:19

Homogenizacija Srba u Crnoj Gori, kandidatura za predsjednika Srbije ili za patrijarha, ili svo troje?
Niki

27. 12. 2017 - 10:07

Sto se bucate? Milo je vise puta izjavljivao da mu je Amfilohije blizak prijatelj. A Milov prijatelj je i vas prijatelj.
Njegus

27. 12. 2017 - 10:31

Sve agencije su prenijele da ovo nije istina. Budite objekktivni i prensite tu vijest. Znaci, Mitroplit nije sastavio nista, nije bilo nikakvog tajnog sastanka.
!

27. 12. 2017 - 11:12

Pa si od ovih komentatora zatražio da poštuju istinu. Haha. Pa veća je mogućnost da u vučjoj jazbini pronadješ živo jagnje.
A dome,

27. 12. 2017 - 12:28

ti si sve bez Njeguš...
Njegus

27. 12. 2017 - 17:44

Jesam i to pravi, jer su Njegusi vazda za istinu i pravdu bili i nejake stitili. A ti dome, koliko ko plati...
Sa dna kace?

27. 12. 2017 - 18:16

Jesi coce Njegus sa dna kace sa gibanicom!
Izuzetno sujetan covjek

27. 12. 2017 - 18:18

Nije ga tesko pecnuti da napadne sve zivo oko sebe! Komedija Velje Srbska, bre!
BB

06. 01. 2018 - 08:53

Sta na ovu temu misle ovi sto rijec PATRIJARH pisu sa malim P, potpuno je nevazno.
Novi komentar