ZBOG IZOLACIJE KOSOVA

Tači za demarkaciju sa CG u januaru

Predsjednik Kosova, Hašim Tači izjavio je da će Kosovo ostati izolovano, ukoliko se u januaru ne ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, kako bi se omogućila vizna liberalizacija.
Objavljeno: 27. 12. 2017 - 22:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tači je u interviju za Radio slobodna Evropa rekao da Kosovo treba da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i formira Zajednicu opština sa srpskom većinom kako bi se omogućila vizna liberalizacija, iako je demarkacija po njemu, nepotreban uslov Evropske unije.

"Ukoliko se to ne desi u januaru, Kosovo će ostati izolovano", smatra Tači.

On je rekao da se zahtjev poslanika ne tiče "izazivanja suda i njegovog ukidanja, već da se radi o alternativi kao što je to bio slučaj u drugim zemljama u regiji".

"Ne ohrabrujem poslanike, ali svaku zakonsku odluku Skupštine Kosova ću sprovesti i potpisati. Ukoliko je ne potpišem, onda ću da prekršim Ustav", kazao je Tači.

Kosovski predsjednik je ponovio da je Specijalni sud istorijska nepravda, ali da je istovremeno u vrijeme kada se to pitanje našlo pred Skupštinom poslanike pozvao da podrže njegovo formiranje, kako bi se očuvalo partnerstvo sa SAD-om, NATO-om i EU.

"Postavlja se pitanje, zašto je potrebno Kosovu nešto posebno, specijalno, da nijesmo građani drugog reda, da nijesmo napali neku zemlju, Srbiju? Srbija je okupirala Kosovo i to je bio odbrambeni rat od strane oslobodilaca naroda Kosova", naveo je Tači.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Tači je izrazivši uvjerenje da će se okončati sporazumom o međusobnom priznanju Kosova i Srbije, i članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Naglasio i da je uloga Sjedinjenih Država u podržavanju dijaloga nezamjenljiva, ali da je protiv uključivanja Rusije u dijalog.

Komentari: 0

Novi komentar