Dritan Abazović, lider URA-e

Vjerujem da u maju 2018. slijedi „crnogorsko proljeće“

Slijede velike političke bitke, od kojih će najveća biti ona na lokalnim izborima u Podgorici. Ne treba unaprijed isključiti nijedan vid borbe. Sve što poznaje savremeni demokratski svijet, treba iskoristi i u Crnoj Gori. Ako se situacija sa cetinjkih ulica ponovi, protesti bi bili jedini odgovor na to – poručuje naš sagovornik.
Objavljeno: 30. 12. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da Crnu Goru očekuju velike političke borbe, te da vjeruje da u maju 2018. godine slijedi „crnogorsko proljeće“.

On nije precizirao da li je izvjesna koalicija URA-e sa Demokrata, o čemu uveliko piše štampa, ali je pojasnio da je njegov pokret spreman da nastavi saradnju sa ostalima strankama koje čine takozvanu građansku opoziciju, na način na koji su to do sada radili –  periodičnim konsultacijama, razmjenom mišljenja i promišljanjem strategije budućeg djelovanja.

3012abazovic2

ANALITIKA: Sredinom aprila ste u razgovoru za naš portal kazali da Crna Gora, sudeći po tadašnjim političkim prilikama, neće dugo čekati na „kapitalne promjene“. Promjena, međutim, još uvijek nema na vidiku – pogotovo ne kapitalnih – a izgleda i da je DPS u daleko povoljnijoj poziciji nego tada. Zašto? Snosi li opozicija krivicu za to?

ABAZOVIĆ: Vjerujem da u maju 2018. godine slijedi „crnogorsko proljeće“! Svi smo nestrpljivi oko toga, ali treba da razumijemo da se društveni procesi, istorijski gledano, ne dešavaju tako munjevitom brzinom. U prošlom intervjuu za vaš portal sam kazao da su promjene blizu, a sada su još bliže. Vlast je izolovana, a građani razočarani i kivni. Ostala je samo gola sila koja je posljednji stadijum metastaze svakog autoritarnog režima u svijetu. Sada je važno da se promjene kapitalizuju na miran i dostojantven način, kako bi posljedice koje moramo sanirati bile što manje. U svakom slučaju, nastavlja se velika dinamika političkih procesa u našoj zemlji, a faza pacifikacije i stabilizacije može uslijediti tek nakon što se promjene dese. Ova garnitura političara na vlasti nije više dio nikakvog rješenja, već isključivo teg koji građani Crne Gore moraju da maknu sa svojih leđa.

ANALITIKA: U kojoj mjeri je povratak DF-a u Skupštinu nanio štetu opoziciji, odnosno donio korist DPS-u?

ABAZOVIĆ: Ranije sam naveo tezu – u čiju ispravnost vjerujem i koja vjerno oslikava stanje stvari u našoj državi – da su u parlamentu sada svi oni koji tamo treba da budu. Svi koji čuvaju ovakav nakaradni politički sistem iz svojih ličnih, partijskih i ideoloških pobuda. Bojkot je sredstvo koje je konačno ogolilo sistem, predstavilo pravo lice privatne, zarobljene države, i izolovalo DPS i njegove satelite. To se ranije nikada nije dešavalo, makar ne na ovakv način. Nakon toga stvari ne mogu više biti iste.

ANALITIKA: Da li bi, nakon odluke DF-a, partije tzv. građanske opozicije, kojoj pripada i Vaša stranka, trebalo da razmisle o prekidu bojkota parlamenta?

ABAZOVIĆ: URA ne razmišlja o tome. Politka mora biti stvar principa. Nismo u bojkotu zbog DF-a, nego zbog zaštite ustavnih prava građana! Tražimo prijevremene izbore, kao neophodan demokratski odgovor na političku krizu. Ostajemo pri tom zahtjevu i ne odustajemo od njega.

3012abazovic3

ANALITIKA: Da li su istiniti medijski navodi da je Glavni odbor URA-e dao saglasnost rukovodstvu pokreta da otpočne razgovore sa Demokratama o mogućem koalicionom aranžmanu?

ABAZOVIĆ: URA je stranka koja maksimalno baštini dijalog – kako bilaterlani tako i multilateralni – sa partijama sličnih političkih ciljeva. Do sada nijesmo izbjegavali razgovovre sa bilo kojim subjektom u cilju pronalaska najboljih modela opozicionog djelovanja. Najviši organi su samo potvrdili naše ranije nastojanje, da načelno možemo razgovarati sa svima onima koji su iskreno za promjene, na platformi građanske, evropske Crne Gore, sa željom temeljne reforme u sferama ekonomije, zdravstva i školstva. Ko se u tome pronalazi, naš je potencijalni partner.

ANALITIKA: Ne mislite da bi formiranjem manjeg saveza unutar tzv. građanske opozicije bilo narušeno njeno dosadašnje jedinstvo?

ABAZOVIĆ: Građanska opozicija je forma djelovanja koja podrazumijeva periodične konsultacije, razmjenu mišljenja, zajedničke izjave oko najbitnijih tema i promišljanja strategija opozicionog djelovanja. Što se tiče URA-e, mi smo apsolutno spremni da u tom formatu nastavimo dalje da radimo sa ostalim kolegama. To ne isključuje pojedinačne nastupe subjekata na izborama, ili, hipotetički, njihovo bilateralno ili veliko udruživanje u budućnosti.

ANALITIKA: Kakva će biti dalja strategija dijela opozicije kojem pripadate u borbi za ostvarenje ranije definisanih ciljeva, prije svega održavanja vanrednih parlamentarnih izbora? Najavljujete burno političko proljeće. Šta bi to trebalo da znači? Eventualne proteste?

ABAZOVIĆ: Slijede velike političke bitke, od kojih će najveća biti ona na lokalnim izborima u Podgorici. Ne treba unaprijed isključiti nijedan vid borbe. Sve što poznaje savremeni demokratski svijet, treba iskoristi i u Crnoj Gori. Ako se situacija sa cetinjkih ulica ponovi, protesti bi bili jedini odgovor na to.

3012abazovic

ANALITIKA: Lider SDP-a Ranko Krivokapić nedavno je saopštio da bi bojkot predstojećih predsjedničkih izbora bio jedini dobar odgovor na „izopačeni politički sistem u kakvom se Crna Gora trenutno nalazi“. Koliko Vam je blisko njegovo razmišljanje? Mislite li da postoje uslovi za održavanje izbora koji neće nalikovati onim (lokalnim) od 26. novembra?

ABAZOVIĆ: Sve dobronamjerne inicijative treba razmotriti. Lično, nijednu ne bih isključio apriori, ali treba vidjeti da li za tako nešto postoji široka podrška. Što se tiče izbora u Crnoj Gori, nakon cetinjskog „krimilnalnog maratona“ i mojkovačkih osam odsto flomastera i kvadratića, te prethodnog „državnog udara“, ne postoji racionalan građanin koji misli da su izbori u Crnoj Gori fer. Sada je samo pitanje kako da opozicija organizuje odbranu.

ANALITIKA: Vidite li bilo kakvu mogućnost da tzv. građanska opozicija na predsjedničke izbore izađe sa zajedničkim kandidatom?

ABAZOVIĆ: I dalje ostajem pri stavu da bi jedan ozbiljni, zajednički kandidat bio najbolje moguće rješenje, ali za to mora postojati široka saglasnost koja trenutno nedostaje. Da li dani koji su pred nama mogu promjeniti trenutno stanje stvari, ostaje da se vidi. Treba vjerovati u to.

ANALITIKA: DPS je, uprkos najavama da će ime predsjedničkog kandidata saopštiti – prvo krajem novembra, pa onda krajem decembra – odlučio da to učini poslije novogodišnjih praznika. Zašto se, po Vama, prolongira taj rok? Koliko je u ovom trenutku izvjesno da kandidat bude lider DPS-a Milo Đukanović?

ABAZOVIĆ: Prije nego što kažu ime kandidata moraju da sruše RTCG, naprave „pinkizaciju“ Javnog servisa, pa će onda vidjeti koga da kandiduju. To je čitava filozofija. Njima politika leži na psihološkim manipulacijama, emotivnoj korupciji i širenju nekakve šizofrene paranoje o ugroženosti države. Apsolutno me ne zanima ko je njihov kandidat. Važno je samo da pobjedi neko iz opozicije, kako Crna Gora ne bi bila nalik Rusiji ili drugim autoritativnim režimima u kojima se dva-tri čovjeka periodično mijenjaju na pozicijama premijera i predsjednika, dok stvari ostaju iste. Crnoj Gori je potrebna suštinska, sistemska promjena. Sve drugo je privremena kozmetika.

Komentari: 28

Nakrivio subaru na glavi

30. 12. 2017 - 00:20

Oj Nemanja mlad majore, komandante Crne Gore!
@

30. 12. 2017 - 17:57

Pipuni su zreli ljeti a ne u proljece a druga stvar dali ce to da bude kao arpsko proljece u Libiji Siriji ili Iraku ili ce da bude manje zla.
Objektivni

30. 12. 2017 - 00:24

Znaci sljedeci je plan . Ako se procijenida gubimo ili ako izgubimo , necemo priznati rezultate , izazvacemo 2-3 tuce i eto nam motiv i opravdanje da sa DF idemo da silom uzimamo vlast . Malo bih se zamislio nad tim planom . A naravno da bih ( da sam vlast ) SAJ- u povecao plate i dao šira ovlašćenja . Pa ko hoce da silom dodje na vlast neka izvoli . Pa bilo podgoricko proljeće , ljeto ili jesen . Vi Dritane ne shvatate da ogroman broj Crnogoraca i ostalih gradjana podrzava vlast i ne pada im na pamet da im neko prekraja volju . Jos neko sa 2-3% podrske . Uzas od vase sgresivnosti i nepameti . Shvatite da narod nece II familiju na vlasti !?!?
Objektivni

30. 12. 2017 - 00:32

Važno je samo da pobjedi neko iz opozicije!!!! Znaci li to Dritane da biste sjutra stali iza Pipuna , Janka Boksera , vojvode Mande ,Mede Zemunca . Naravno da biste ih podrzali . Svaki glas vama je u krajnjem glas DF-u . Sad je definitivno jasno . Isto vazi i za SDP .
eTo

30. 12. 2017 - 02:09

Naravno da će biti crnogorsko proljeće u maju! Nikako ne može biti albansko niti srbijansko a neće ni američko! Mnogo bi htjeli vi lešinari sa 2-3 % da budete opasni! A niko ne pominje uporan pokušaj insraliranja gay političara u Crnu Goru, sa jedne strane preko NVO sektora, a sa druge strane preko novih stranaka. Odgovara li to nama? Mislim da nijesmo još spremni da se uvezuju crvene mašnice i crne tangice! To možemo ostaviti za neku crnogorsku zimu koja će tek doći.
Ovaj tip opet?

30. 12. 2017 - 07:06

Hahahahahaha
Rukfaš

30. 12. 2017 - 07:34

Prevario te je.... proljeće u Crnu Goru stiže 21. marta. Prestani da se družiš sa lažovima. Okani se Aljekse...
Ana

30. 12. 2017 - 08:16

Zasto ne pricas da ste Vi vrsili pritisak na Cetinje,Dritane ti si bio na ulici sa Rudovicem Krapovicem i kriminalcima iza Vas
Politicki razbiti

30. 12. 2017 - 08:22

Ko je ovaj picopevac da prijeti protestima gradjanima Crne Gore. Dosta je nama ovakvih političara bez Jasnih političkih programa, bez političke pameti i snage, naravno i političke zrelosti, kojima bi pobijedili na izborima. Samo pokušavaju raznim vidovima nereda i neke svoje “sile”, umišljene veličine i moći da dodju na državni tron uznemirujući narod i pokušavajući sve vrijednosti ove države obesmisliti. Treba ih politički “razbiti” na svim izborima u 2018. godini.
Covjek bez srama

30. 12. 2017 - 08:39

Kao sto rece jedan covjek iz Tuzi "ovaj bi u svaku igru zaigrao samo ako moze da dobije nesto". Nema veze, prividan je ovaj cetnicki segret.
Komšiluk

30. 12. 2017 - 08:41

Ova spo.. govori o "crnogorskom proljeću", a što se može između redova čitati sa nasinom promjenom vlasti i u suštini rušenjem Crne Gore. Lider stranke, iz sijenke, koji stoji iza toga, je najveći tajkun(za mene i mnoge druge mafijaš). Abazoviću, trkni do komšiluka pa tamo nasilno ruši vlast i državu. Đoko Orlandić PS Ova njegova strategija je samo produžena ruka ruskog planiranog terorizma i nasilja drugim sredstvima.
danilo s.

30. 12. 2017 - 08:59

“Cudna pop-politicara, jadi ga ne bili, u svijet ga ovakvoga nema!” Za Abazovica “ne postoji ugrozenost drzave” i pored sudskog postupka – koji jasno ukazuje da je opasnosti bilo? I bice! Vidjecmo, na kraju, - kakve i kolike? Njemu nista ne znaci DF –ova “vrhovna komanda” uoci izbora? Ne pominje budvanske bejzbol palice na Cetinju? Ne znace mu nista ceste subverzivne izjave srbijanskih i ruskih politicara i medija. Niti ucestale kise otrovnih strijela mrznje koje se ispaljuju na CG iz Beograda i Moskve? Njemu nista ne znace neprestani vulgarni i brutalni napadi Amfilohija i SPC na sve crnogorsko, pa i samu drzavu. Da li ovaj cudni “pop-politicar” ista cita? Ako cita – razumije li ista? Obecava nam “proljece sukoba i ratova u CG”? Jes da smo navikli na – i iznikli iz – ratova. Ali, dokle da ratujemo? Za sto – “velejsrpskiu CG”? Za koga – za ove metiljave opozicione lidere? Nas Dritan, izgleda, jos uvjek ne shvata da nije bitan?
Tesla

30. 12. 2017 - 09:40

Hiljadu puta sam ovo rekao na portalima i opet cu: placem za normalnom opoziciom a samjam za nekim politicarom koji ima viziju i plan daljeg puta CG medju zemljama evrope. Dritan,nazalost,nema pojma o politici a jos manje o C.Gori. Zalosno. Cist primjer dje diploma ne pomaze. U stvari,nemogu da vjerujem da neko ko je tako potkovan sa znanjem kao on ovakve gluposti prica.Ostao sam bez teksta.
Tara

30. 12. 2017 - 09:54

Kazitemi koliko ima ovaj mali cojo procenata-kako znam vrlo malo-znaci gradjani ga ne zele...a on prica i prica..vrijedja najbolju crnogorsku partiju u drzavi CG........oni su (mislim na DPS)birani od gradjana CG..a ti albanac vrijedjas crnogorske gradjane sto smo birali prave vodice ove drzave. Kako ti imas pravo na ovakve gnusne Izjave?
Irishman

30. 12. 2017 - 09:58

Znaci da pretvorimo Drzavu u Siriju ili Libiju samo da bi ti dosao na vlast???
Jovan M.

30. 12. 2017 - 10:57

Je moguce da neko u Crnoj Gori prizeljkuje PROLJECE, kao ono u Lubiji, Siriji, Iraku, Egiptu.... I da Cna Gora onda izgleda kao.ove zemlje sada. Cudu se navudit ne mogu da neko prizeljkuje takve vanibstitucionalne promjene, koje su nazivali prolhecem?
Danko

30. 12. 2017 - 16:29

Forza drito Dritane,pusti ove stare zlokobnike sa budzeta sto komentarisu ovuda
Beranac

30. 12. 2017 - 16:33

Zavrsio si ga ti u Berane.! Prijatelju moj.
Zli čovjek

30. 12. 2017 - 18:27

Kad ovako razmišlja, nema vise promjene vlasti sa ulice, to smo jednom dozvolili 1989.godine i nikada vise. Samo glasačkim listićima, pa ko pobijedi neka mu je srećno, ali ovim ponašanjem takozvane građanske opozicije nema srece
Clima

30. 12. 2017 - 19:26

Samo CG proljece spasava CG. Ppdrska za Abazovica.
Leatherface

30. 12. 2017 - 19:57

Dritan (na albanskom - drita = svijetlo), umijesto da svoju stranku vodi svijetlim crnogorskim stazama ka EU, udruzio se sa strankama mraka, koje ne zele dobro Crnoj Gori. To sto javno pricaju, zavijeno u oblandama, o navodnoj velikoj ljubavi prema Crno Gori, mogu prodati samo Dritanu i njemu slicnim ili je u pitanju licni interes. U svakom slucaju, vidjelo se kako su ga Albanci podrzali na izborima u Tuzima, a tek ce svoju "velicinu" osjetiti u rodnom Ulcinju.
alternativa

30. 12. 2017 - 20:22

Ništa novo,ovako je na cijeloj Paneti.Samo treba čitati i strane izvore. Svi koji se suprotstavljaju američkim interesima se proglašavaju diktatorima i autoritarcima da bi se opravdalo uvođenje sankcija i izvođenje raznih obojenih revolucija,raznih "proleća"a po potrebi i pučeva idržavnih udara.
Zoran beograd

30. 12. 2017 - 22:25

Kako je abazovic gradjanski orijentasan kad bih da pravi koaliciju sa cetnicima iz df.
TACNO

31. 12. 2017 - 00:17

Istina je da ce u maju biti proljece, a u tvojoj glavi i dalje zima, i promaja.
Ranko i Nemanja

31. 12. 2017 - 04:40

Niko vise ne prijeti nasiljem nego Nemanja i Ranjo dva izdajnika kakve CG ne pamti od Marka Dakovica i Andrije Radovica.
Мирослав Ђукић

01. 01. 2018 - 22:52

Указало му се? Млађани Дритон постао видовит?
CRNOGORAC

30. 01. 2018 - 15:57

VJERUJEM DA OCE AKO TI ODES U SPUZ ILI ALBANIJU.
CRNOGORSKI 007

05. 02. 2018 - 18:01

U ALBANIJU ,PA CEKAJ ,,ALBANSKO PROLJECE,,POLAKO PRELAZIS CRVENU LINIJU.NIJE VAM CG SRBIJA I KOSOVO,SMIRI SE I UZIVAJ U CG,NE STRCI.
Novi komentar