TOP LISTA

Najbolji filmovi 2017.

Teška pitanja i konfuzni odgovori vrtjeli su se na velikom platnu, dragocjeno zbunjujući gledaoce.Između takvih naslova provlačili su se i savršeno zabavni filmski vrtirepi, stvoreni za razgibavanje uma prije povratka mraku.
Objavljeno: 30. 12. 2017 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Postoji li što gluplje od rangiranja filmova po top listama? Sigurno ne. No, koliko je glupo, toliko je i zanimljivo. Tek kad pokušate da napravite selekciju ukapirate kakva je bila kinematografska godina za vama.

Sudeći po filmskoj top listi koja slijedi, godina 2017. bila je mnogo ozbiljnija u odnosu na prethodnu. Većina režisera, čija su djela izdvojena, kao da je nazula cipele Diogena iz Sinope, zapalila svijeću u po' bijela dana i otišla da traži čovjeka.

Teška pitanja i konfuzni odgovori vrtjeli su se na velikom platnu, dragocjeno zbunjujući gledaoce - jer zbunjenost je prvi korak ka preispitivanju svega što mislimo da znamo o sebi i svijetu.

Između takvih naslovaprovlačile su se i simpatične „neboliglave“, savršeno zabavni filmski vrtirepi, stvoreni za razgibanje umovagledalaca prije povratka mraku. Ni oni nijesu zaboravljeni na listi.

1. Scary Mother

Vjerovali ili ne, ove godine direktno u panteon fenomenalnih ostvarenja koja preispituju uloge koje ženama naslijepo udjeljuje društvo, ulazi film jedne dvadeset sedmogodišnje debitantkinje. Film „Scary Mother“ gruzijske režiserke Ane Urushadze je vrlo hrabar i zreo esej o ženi koja nije rođena da bude majka, supruga, domaćica ili bilo ko drugi – osim ona sama.

01-scary-mother

2. Blade Runner

Zašto moramo da znamo da li je nešto stvarno (emocije, sjećanja, dodiri) da bismo mogli da živimo? Zbog čega svi šetamo planetom kao prazni kalupi i pripreme za čovjeka, ako mislimo da smo posebni? Jesmo li mi te električne ovce koje će veoma brzo sanjati androidi? Deni Vilnev nije izvajao samo vizuelnog kolosa i odličan nastavak obožavanog masterpisa, već je uspio da snimi „Blade Runner“ našeg vremena - film na korak od remek-djela.

3. Loveless

U hladnom, surovom i preciznom filmu ruski majstor Andrej Zvajgincev pokazao je zašto je ljubav u moderno doba završila na aparatima za održavanje života. „Loveless“ je majstorska vivisekcija ljudske duše, čije je sve simbole nemoguće upiti na prvo gledanje.

4. Get Out

Da je Karl Marks sada među živima, socijalni horor „Get Out“ postao bi njegov omiljeni film. Mnogi iskusni režiseri ne mogu da snime film čiji je svaki detalj pažljivo promišljen i pun kulturoloških opservacija, a istovemeno brz, zastrašujući i zabavan. No, to je 2017. uspio debitant – glumac Džordan Pil.

03-get-out

5. Sacred Deer

Grčko ostvarenje „The Killing of A Sacred Deer“ je film koji vas ostavlja da pričate sa glasovima u glavi. Nije važno da li oni viču jedni na drugeili pokušavaju da vas smire, govoreći da će sve biti u redu. Važno je da prije ovog filma nijeste imali pojma koliko ste glasova skućili u lobanji.

6. Okja / The M. Stories

Stiven Spilberg samo može da sanja da njegov Veliki dobroćudni div („The BFG, 2016“) nekada izazove emotivnu oluju kakvu je probudila njuškava, džinovska Okdža – bez jedne jedine riječi. Topla i nasilna, smiješna i tužna, inteligentna i emotivna, Netfliksova „Okja“ priključila se nizu fenomenalnih filmova Bong Džun-Hoa.

Poziciju broj šest sa Okdžom dijeli još jedan Netfliksov film – „The Meyerowitz Stories (New and Selected)“ u režiji Noe Bambeka. Crtice iz života disfunkcionalne porodice Mejerovic prikazane su bergmanovski ubjedljivo, ali uz dozu topline i optimizma koji je bio stran švedskom majstoru. Ako ga još nijeste pogledali, eto vam idealnog prazničnog filma!

7. Dunkirk

Film „Dunkirk“ nema razarajuću glumačku bravuru za pamćenje kao „Apocalypse Now“, „Saving Private Ryan“ ili „Paths of Glory“, ali hiperrealistična vizija Kristofera Nolana sa lakoćom smješta gledaoce u srce ratne apokalipse. Ako ne vjerujete, samo oslušnite komešanje u stomaku poslije njega. Nemir u utrobi je znak da ste bili u Denkerku, negdje između 26. maja i 4. juna 1940. godine.

8. A Ghost Story

Poslije predivno oneobičenog ostvarenja „A Ghost Story“ režisera Dejvida Loverija zaboravićete sve što ste mislili da znate o filmovima sa duhovima ogrnutim bijelim čaršavima. Ako ste se ikada zapitali kako bi se odvijao život vaših bližnjih nakon što umrete, Loveri će vam to pokazati. I iščupati vam srce i vratiti ga nježno nazad, ispunjavajući grudi melanholijom.

04-a-ghost-story

9. Logan

Ko bi rekao da superherojski film može da izgleda kao da ga je režirao Mel Gibson? „Logan“ nam je donioDafne Kin u ulozi Lorne - jednu od najupečatljivijih „ženki“ koja je 2017. zarežala sa filmskog platna – i savršen oproštaj Hjua Džekmana od uloge Vulverina. Režiser Džejms Mangold uspio je da dokaže da ispod kostima od spandeksa i silnih efekata moraju da pulsiraju emocije i srce heroja.

10. Baby Driver

Listu najupečatljivijih filmovanamjerno zatvaramo filmom koji pripada potpuno drugačijem, svjetlijem mikrokosmosu. „Baby Driver“ režisera Edgara Rajta je doktorska disertacija o montaži i izboru muzike koji kreiraju savršeno akciono iskustvo na velikom platnu. Tokom sekvence akcije, koju prati rif pjesme „Hocus Pocus“ grupe Focus, poželjećete da se teleportujete ispred Rajta i poljubite ga, što bi rek'o Štulić - pravo u dupe!

Potencijalni uzurpatori

Do naših bioskopa i „piratskih voda“ nijesu stigli mnogi naslovi koji su završili na top listama mnogih svjetskih kritičara. Da jesu, možda bismo značajno preturili pozicije na ovogodišnjoj top listi.

Recenzije, posteri i najava venecijanskog bisera, filma „The Shape of Water“, izgledaju toliko dobro, da smo razmišljali da ga podmetnemo na listu, iako nijesmo imali priliku da vidimo ovo ostvarenje Giljerma del Tora.

Značajne naklone dobili su i „Lady Bird“ Grete Gervig, „The Post“ Stivena Spilberga, „Phantom Thread“ Pola Tomasa Andersona, „The Florida Project“ Šona Bejkera, „On Body and Soul“ Ildiko Enjedi, „Call Me by Your Name“ Luke Gvardanjina, „Lucky“ Džona Kerola Linča, „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“ Martina Mekdone...

FOTO: ew.com / sff.ba / imdb.com / impawards.com

Komentari: 0

Novi komentar