Savjeti nutricionista

Kako se vratiti u normalu nakon „festivala“ mesa i kolača

Tradicionalna praznična hrana obavezno uključuje mnogo pečenog mesa, teške soseve i kalorične deserte. Ali, posljedica toga je da se mnogi ljudi osjećaju loše, zlo im je i boli ih stomak. 
Objavljeno: 30. 12. 2017 - 21:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Što učiniti kad se pretjera sa životinjskim proteinima?

Izabel Keler s njemačkog Instituta za nutricionizam savjetuje da na svakom koraku pokušate da smanjite unos kalorija.

- To počinje već s doručkom. Možda biste kroasan mogli da zamijenite šnitom hljeba od integralnog brašna ili malo činijom žitarica s voćem - kaže Keler.

Takođe, ako znate da ćete biti pozvani na bogate večere, ostale obroke u danu pokušajte da smanjite. Salata ili povrtna juha te pečena riba, mogu biti jako dobra alternativa pečenom mesu. Nutricionisti savjetuju da obratite pažnju na energetsku vrijednost hrane i češće jedete povrće, voće, mahunarke i cijele žitarice.

- Imajte hrabrosti da pokušate nešto novo: ljuta supa kao predjelo, juha od prosa s mladom salatom i paradajzom, mala porcija lososa, a kao desert pečena jabuka umjesto teških kolača - kaže Keler.

Kristijan Kesler iz bolnice Imanuel u Berlinu, preporučuje određena razdoblja posta nakon božićnog prejedanja.

- Dobra je ideja priuštiti tijelu da se odmori od hrane barem na 14 sati, kako bi božićni obrok mogao da se svari u miru. Takođe, ne treba da zaboravimo ni pravilo od barem četiri sata pauze između obroka koje se pokazalo kao korisno - kaže Kesler.

Nakon praznika možete pokoji obrok i da zaboravite.

- Nema ništa loše u tome da dan započnete kavom ili čajem, ako ujutro ne osjećate glad. Takođe, priuštite sebi vegetarijanski dan, te koristite mnogo začinskog bilja poput ruzmarina, đumbira, pimente, kurkume i kumina u vašoj kuhinji. Na taj čete način svojem nepcu prirediti pravu eksploziju ukusa, a probava će vam biti zahvala što je ne opterećujete toliko - kaže Kesler.

Komentari: 0

Novi komentar