Kosovski predsjednik

TAČI: Nadam se demarkaciji u januaru

Predsjednik Kosova Hašim Tači je u intervjuu za RTK2 je kazao da se nada da će u drugoj polovini januara 2018. zatvoriti pitanje demarkacije s Crnom Gorom i da će njegova zemlja dobiti pravo na viznu liberalizaciju.
Objavljeno: 31. 12. 2017 - 15:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Kosovo treba da zaključi proces demarakcije, radimo intenzivno i ja kao predsjednik, Vlada, Skupština, komisije i političke partije", kazao je Tači.

Formiranje Oružanih snaga Kosova će se dogoditi 2018, tvrdi on i dodaje da se trenutno radi na implementaciji kriterijuma i standarda koje je postavio NATO i drugi međunarodni partneri.

"To će biti nova multietnička snaga. Bila je zaista ohrabujuća još veća integracija Srba u Kosovske snage bezbjednosti. Vjerujem da ćemo obaviti najbolji mogući posao da se ovaj proces odvija koordinisano sa ustavnim promjenama i da se zatvori tokom 2018. Formiranje oružanih snaga nije usmjereno protiv bilo koga, u interesu je mira i stabilnosti"", istakao je Tači.

 Predsjednik Kosova nije precizirao kada bi dijalog sa Beogradom mogao biti nastavljen, ali je rekao ko će u tom procesu učestvovati.

"Nadležnosti su jasno određene ustavom i zakonima Kosova. Predsjednik vodi spoljnu politiku Republike Kosovo. Okupljeni smo u zajedničkom timu, koalicioni partneri, vlada, skupština, opozicione partije i predstavnici civilnog društva, imaćemo potpuni konsenzus politike, kosovskih institucija i civilnog društva", poručio je on.

Asocijacija opština sa srpskom većinom treba da se formira što je prije moguće, ocjenjuje Tači.

"Sve što je u skladu sa ustavom i zakonima Kosova, to proizilazi i iz sporazuma postignutih u Briselu. Većina sporazuma je sprovedena, ostala su određena pitanja koja će se dalje sprovoditi"", rekao je Tači.

On očekuje da se krene sa radom na uspostavljanju ZSO u 2018. godini. "Definitivno mislim da da. To treba da se desi, ja ću to da pospješim", istakao je on.

Ono što je prema njegovom mišljenju važno je što svi lideri Zapadnog Balkana imaju viziju integracije svojih zemalja u evropsku porodicu.

"Naravno da su ostala otovrena pitanja između pojedinih zemalja kao posljedica ratova, ali su to stvari koje će biti prevaziđene dobrom voljom. Danas, za razliku od prošlosti, postoji dijalog među zemljama, konstruktivni odnosi, svaka zemlja radi na ekonomskom razvoju. Imam potpuno poverenje u sigurnu evropsku budućnost regiona", naveo je Tači.

Komentari: 2

Bell ami

31. 12. 2017 - 16:14

Republika Kosovo vremenom dobija obrise moderne evropske drzave. Pozelimo predsedniku Kosova, g-dinu Hashim Thaci-ju uspjeh u njegovom daljnem radu.
Kosovo mora potvrditi demarkac

31. 12. 2017 - 18:26

U protivno slijedi blokada i sankcije od međunarodne zajednice.
Novi komentar