Analiza

Prekid bojkota DF-a ubrzao kraj „građanske opozicije”

Odluka Demokratskog fronta da prekine jednogodišnji bojkot parlamenta i vrati se u Skupštinu u ,,punom kapacitetu“ ubrzao je krah strategije ,,građanske opozicije“, koja je planirala pritisak da se DPS privoli na stvaranje neke nove ,,vlade izbornog povjerenja“ i tako izbori vanredne parlamentarne izbore. 
Objavljeno: 01. 01. 2018 - 06:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Puno je dokaza za tu tvrdnju: nakon što se DF vratio u parlament, nije bilo jedinstvenog odgovora na taj potez, ali nije bilo ni najavljenog sastanka na nivou opozicionih lidera. Čak ni ostatka opozicije, takozvane građanske opozicije. Objašnjenje da nema sastanka zbog ,,nedostatka slobodnih termina“ nije se dugo održalo u javnosti jer su GP Ura i Demokrate u tajnosti počeli pregovore o čvršćem savezu, koji uključuje koaliciju na lokalnim i parlamentarnim izborima, kao i jedinstvenom kandidatu na predsjedničkim izborima. Zaključak Ure o pregovorima o koaliciji iznenadio je tri ostale stranke, koje izgleda nijesu formalno bile obaviještene o namjeri Abazovića i Bečića.

IZNENAĐENJE

Posebno je bio iznenađen Krivokapićev SDP, jer je čelnik te stranke Ranko Krivokapić sa još nekim liderima iz opozicije imao drugi plan: da lider Demokrata Aleksa Bečić bude kandidat građanske opozicije za gradonačelnika Podgorice, a da kandidat za predsjednika bude nestranačka ličnost iz NVO sektora. Što Aleksa Bečić misli o tome pokazao je početkom pregovora o koaliciji sa Dritanom Abazovićem. Očekivani potez: lider Demokrata nikad nije krio da ima ambicije da bude predsjednički kandidat u ime opozicije ili njenog većeg dijela. Ni u drugim strankama tzv. građanske opozicije ,,ne cvjetaju ruže“. Posebno je u teškoj situaciji SNP i njihov lider Vladimir Joković koji, bez obzira na radikalne poteze u stranci, nije uspio da do kraja iskontroliše svoje odbore. Tako je budvanski odbor mimo njegovog znanja raskinuo koaliciju u Budvi. Naknadni pregovori, prijetnje isključivanjem i težak dogovor sa Demokratama nijesu promijenili opšti utisak da Joković nema kontrolu nad odborima koje kontrolišu Snežana Jonica i bivši predsjednik SNP-a Srđan Milić. Uostalom, SNP je stranka koja, iako ima tri poslanika u crnogorskom parlamentu, ne kontroliše – ni jednog. Čak je doskorašnji lider Srđan Milić, manevrom u Budvi i privremenim raskidom vladajuće koalicije preko svog čovjeka Veselina Markovića, pokazao da Joković mora računati na njega kada je u pitanju kreiran j e b u d u ć e p a r t i j s ke politike.

PRED NESTAJANJEM

U dosta teškoj poziciji je i Demos koji - nakon razlaza Lekića i Danilovića - i dalje luta u političkim stavovima i potezima. Teški neuspjesi na lokalnim izborima u Kotoru, potom i u Herceg Novom, gdje stranka nije bila čak ni blizu cenzusa, rezultirali su prvo raskolom kojim je Goran Danilović otišao svojim putem i poveo sa sobom većinu Glavnog odbora i pola poslaničkog kluba. Uzdrmani Lekić nije čak ni prijavo izborne liste u Mojkovcu, na Cetinju, Petnjici i Tuzima, zbog straha od novog neuspjeha. Nema mnogo dilema: ukoliko Lekić ne bude dio neke veće koalicije, njegova stranka je osuđena na grčevitu borbu za cenzus, ali i u opasnosti od nestajanja sa politič- ke scene.

ANALIZE

Povratak Demokratskog fronta u parlament logično se dovodi u vezu sa gubljenjem političkog rejtinga te političke grupacije. Bez obzira na tvrdnje lidera Fronta da je njihov povratak motivisan ,,medijskim mrakom“ u koji su se našli, te da je neophodno da u direktnom TV prenosu bez cenzure kažu ,,istinu o državnom udaru“, vraćanje u skupštinske klupe je ipak motivisano striktno unutarstranačkim interesom. Analize pokazuju da su u biračko tijelo Fronta na lokalnim izborima u Herceg Novom, Mojkovcu, kao i na Cetinju snažno prodrle Demokrate. U prijestonici frontovci nijesu ni ušli u parlament iako su očekivali makar dva mandata. Kako se moglo čuti u dobro obaviještenim krugovima – SPC, koja utiče na izbor dva odbornika na Cetinju, ipak je dala mig da se glasa za Bečićevu listu. Naredna godina biće izuzetno izazovna za lidere Fronta s obzirom na to da ih očekuje i nastavak suđenja za pokušaj terorističkih napada, kao i suđenje Nebojši Medojeviću u slučaju pranja novca.

DPS-U I SD-U LAGODNO

Prošla 2017. ima i svoje političke pobjednike. To su, bez obzira na brojne izazove, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića i njen koalicioni partner Socijaldemokrate Ivana Brajovića, koje su postale bitan faktor i na lokalnom nivou. DPS-u je, nakon četiri glatke pobjede na lokalnim izborima, ostalo da se pripremi za predstojeće izbore u glavnom gradu, ali i one krucijalne –predsjedničke izbore. Povratak u parlament Fronta ide na ruku i DPS-u, jer je olabavio pritisak Evropske unije, ali i određenih zapadnih ambasada da se uđe u pregovore sa tzv. građanskom opozicijom o uslovima za vanredne parlamentarne izbore, ali i za formiranje neke nove vlade izbornog povjerenja. Ni u DPS-u nijesu postojali jedinstveni pogledi kada je u pitanju dilema: da li pozivati opoziciju na pregovore, što je javno zagovarao premijer Marković? Iz ugla interesa DPS-a pokazalo se kao mudar i dalekosežan potez predsjednika te partije Mila Đukanovića da opoziciji ne bude upućen prijedlog ili ponuda za pregovore o povratku u parlament. Vrijeme je potvrdilo ispravnost te odluke: Front se bez ikakvih preduslova vratio u parlament. Ali, tu nije kraj izazovima koji predstoje: odabir predsjedničkog kandidata, za koga u bazi DPS-a vjeruju da bi mogao biti upravo Đukanović, kao i kandidata za gradonačelnika Podgorice mogao bi odlučujuće uticati na ishod tih izbora. Uostalom, 2018. godina je izborna godina, koja će determinisati buduću politič- ku scenu u Crnoj Gori. Plan opozicije je jasan: pobjeda na predsjedničkim izborima i u glavnom gradu, što bi moglo prouzrokovati vanredne parlamentarne izbore. Međutim, jasno je da se DPS tu najviše pita.

 

(Pobjeda)

Komentari: 18

Hahahaha

01. 01. 2018 - 07:32

Velje Srbalji i demokratija! Hahahahahahahah
SNILA BABA

01. 01. 2018 - 09:22

Što bi rada bila!!!!Demokratska opozicija ima već sada većinu u Crnoj Gori.-a to zna prvi čovjek DPS-a i jedini koji vrijedi u toj partiji.
Demokratski koljači

01. 01. 2018 - 12:39

Ovaj napisa"demokrtatska opozicija", a to je "Conradiction in adjecto". Naime, dobar dio su koljači iz II rata, zatim Dubrovnika i Srebrenice, a na kraju ruskog terorrizma.
DPS je išao

02. 01. 2018 - 14:10

na DUBROVNIK I SREBRNICU ako nijeste znali sa Mladićem i Karađžićem ruku pod ruku.
Tesla

01. 01. 2018 - 13:29

Ta tvoja takozvana demokratska opozicija nema ni priblizno koliko sam dps ima a vecinu moze samo da sanja.Tako da neznam koga ubjedjujes,sebe kao ono sto je radio Slavko Stimac sa onom poznatom “ svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujem”.
Genije je genije

01. 01. 2018 - 09:27

Možeš čovjeka cijeniti vise ili manje, voljeti ili ne voljeti, ali genije je genije, to moraš bar sebi priznati.
danilo s.

01. 01. 2018 - 11:05

Milsim da g. Ranko Krivokapic moze najvise da zali. Propustio je zlatnu priliku da objedini "gradjansku opoziciju" i da se - na vrijeme - distancira od DF-ovaca i ostalih ekstremnih , fanaticnih, mrzitelja CG i Crnogoraca. Izgleda, zurilo mu se da, po svaku cijenu dodje na vlast? Makar i u losem drustvu. Makar i na stetu CG?
Mnogo dublje

01. 01. 2018 - 19:27

Danilo, mislim da ta prica pocinje negdje od 2015-te i da mu je tad determiniran put. Da li je on sam inicirao odvajanje od DPS kad je cuo da se Rusija ukljucila, ili ga je sama Rusija potspijesila ili oboje, ne znamo tacno. Sto god da je, interese drzave tj. integracije u Zapad prije svega je potisnuo u stranu pred interesima svog egoa ili budjelara. Takvi dramaticni lomovi a 180 stepeni u nekoliko mjeseci nose rizik, sto se dokazalo iu njegovom slucaju. Udruzio se sa vragom i obilo mu se o glavu. Medjutim, ono sto iznenadjuje jeste da je nastavio da ide istim putem i to jos ekstremnije, sluzeci se otvorenim neistinama, perfidnim spinovanjima, drskostima poput negiranja autenticnosti pokusaja pucha,... Oni su svjesno ili ne bili jedan od kljucnih igraca u ruskom planu,jer su razbijali prozapadni blok.Sve sto Ruse interesuje jeste smjena vlasti,a verbalna podrska NATO nije prakticno znacajna za njih
Niksic

01. 01. 2018 - 13:48

ko je gospodin analizator vjerovatno neko iz dps
Objektivni

01. 01. 2018 - 15:47

Samo neko ko ne zmuri i ko gleda. Pa nijesu valjda Dritan , Ranko , Danilovic , Lekic neki politicki štihovi . Pa prijatelju nihov jedini plan je : " mi cemo bojkotovati a onda ce neko sa Zapada da stisne Mila i DPS da se sami povuku i predaju vlast opoziciji . I to ce biti mirna tranzicija ." Pa jesu li oni normalni ? Vjerujte da je ovo stav jednog od tih - lidera "
danilo s.

01. 01. 2018 - 18:50

Gospodin jesam, iz DPS-a (ili bilo koje druge partije) nijesam.
-

01. 01. 2018 - 19:28

Tesko je to objasniti crno bijelim, simplificiranim provincijalnim cutucima.
D.sanilo

02. 01. 2018 - 00:50

Probaj domine ili heklanje, batali politiku, krhko je toznanje
CRNOGORSKI OO7

01. 01. 2018 - 18:36

KADA BI IH COVJEK STAVIO NA VAGU ,NEBI ZNAO KO JE GORI ,SVI SU POKAZALI SVOJE PRAVO LICE-STO GORE PO CG ,TO BOLJE ZA NJIH.
Milo kralj

01. 01. 2018 - 19:07

Meni,iskreno,nije jasno cemu sluze izbori kad je pobjednik uvijek isti.Dok je Milo ziv,DPS ce pobjedjivati,pa to svaka budala zna.Dalje smatram da bi Milo poslije Fronta treba da hapsi i da sudi Demokratama.Sve je u nasim rukama pa mi nije jasni zasto se ne zatvore svi drzavni neprijatelji.
Rusija i Srbija

01. 01. 2018 - 21:02

Rusija se vratila na Balkan uz pomoc Srbije, zemlje koja destabilizuje region vec 100 godina, jer obicno ide putem kontra Evrope. Neko rece: "Od kad se oslobodila od Turaka, Srbija zivi u paralelnom svijetu, koji se obija o glavu ne samo njoj nego i regionu".
Bivsi glasac DF-a

02. 01. 2018 - 04:24

DF je izdao i opoziciju... DF igra ko im vise plati, ovaj put je DPS platio da izadju iz opozicije. Stvarno sam mislio da ima nade ali sad se vidi ko je ko...
Braca

02. 01. 2018 - 12:17

Ako pogledamo sta se radilo prethodnih tridesetak godina onda je jasno da su ucesnici u ratovima iz zadnje decenije roslog vijeka najveci dio DF/a I jedinstveni DPS. Od tada ta druzina, ma kako bila organizovana, medjusobno se podrzava . Cine to I kroz medjusobne borbe koje kada se vecina glasaca pocne okretati zivotnim pitanjima prerastaju u otvorenu borbu protiv svega st je zdravo tkivo CG. Zato su prestavnici gradjanske opozicije uvijek na tapetu. Konacno, sve placaju gradjani. Dokle
Novi komentar