Istraživanje

Juta kao Mars

"Glas Amerike" uradio je reportažu u istraživačkoj stanici smještenoj u pustinji u saveznoj državi Juta, jednoj od četiri operativne stanice na svijetu u kojima se simulira okruženje poput onog na Marsu.
Objavljeno: 01. 01. 2018 - 11:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pored SAD, po jedna takva stanica nalazi se još u Australiji, na Islandu i Artiku. 

Navodi se da se zemljište u Juti često upoređuje s onim na Marsu: beskrajni pejzaž stjenovitih krivudavih kanjona, sa tragovima rijeka, vedro nebo, suva klima i sunce u izobilju. Na četiri sata vožnje od Solt Lejk Sitija, naučnici su postavili istraživačku stanicu. 

Kompleks sadrži šest objekata: “kuću”, staklenu baštu, dvije opservatorije i solarne panele. Služi kao imitacija okruženja i uslova života na na Marsu. 

“Posjedujemo dva različita tipa svemirskih odijela. Oba su simulatori odijela, imaju operativnu, ne tehnološku upotrebu. CIlj je da vam pruže osjećaj kao da ste na Marsu. Ovo su regularna svemirska odijela za svakodnevnu upotrebu. Ovo je istraživačko odijelo. Ovo je za šetnju”, pokazuje direktorka programa Šenon Rupert. 

Anastazija Stepanova je bivša učesnica programa koja je izabrana kao član šestočlanog tima, od ukupno 200 kandiata koji su se prijavili. Njeno zaduženje je bilo da se brine za bezbjednost i zdravlje članova tima i obavlja istraživanje iz psihologije za Rusku akademiju nauka. 

“Sproveli smo brojne geološke i mikrobiološke studije… provesti svakog dana između 2 i 4 sata radeći u odijelu od 14 kg može da bude zabavno. Poslije neko pripremi večeru, drugi pere sudove, pa pisanje izvještaja. Onda bismo radili na njihovim projektima”, kaže Stepanova. 

Navodi se da tunel povezuje dijelove kompleksa. U staklenoj bašti planirano je uzgajanje povrća, uključujući moringu, jednu od najhranljivijih biljki na svijetu, koja uspjeva u ekstremnim uslovima. U laboratoriji će se obavljati istraživanja u oblasti mikrobiologije, geologije i ekologije. 

"Glas Amerike" navodi da su, međutim, najvažniji dio stanice ljudi. 

"Jedna stvar koju sigurno znamo jeste da ne možemo da dovedemo sve ljude koji su nam potrebni. Zato moramo pametno da biramo. Moramo da izaberemo ljude, koji će najviše doprinijeti i uzvratiti povjerenje timu na zemlji koji ih podržava, zar ne?", pita se Rupertova. 

Ona dodaje da "svi koji idu na Mars neće imati samo jedno zaduženje". 

"Moraju da budu spremni da rade više stvari. Potrebno je da budu timski igrači, stručnjaci i da budu veoma odlučni u situacijama za koje nisu specijalizovani. Sve to u jednoj osobi, što je veoma, veoma veliki izazov”, navodi Rupertova. 

Stepanova kaže da su joj tri mjeseca u stanici promejnila život. 

“Motivisala me je činjenica da mogu da se obučim za neke druge profesije. Važno je da cijenite lične odnose i držite se podalje od informacione buke. To mnogo otežava koncentraciju i kreativnost, a kada smo tamo bili izolovani od svega toga, produktivnost je bila znatno veća”, ocenjuje ona. 

Rupert dodaje da program nije samo za ljude koji žele da istraže Mars radi ličnog zadovoljstva, već i za one koji žele da prošire lične horizonte.

Komentari: 0

Novi komentar