Mijatović poručio

Sa Vukom ili bez njega, ostavićemo srce na terenu

Početak 2018. godine donosi sjajno rukometno usijanje, a u Hrvatskoj koja je svijetu podarila vanserijske majstore će učestvovati muška reprezentacija Crne Gore. Evropsko prvenstvo je na programu od 12. do 28. januara, a selektor Dragan Đukić je pripreme zakazao za 2. januar.
Objavljeno: 01. 01. 2018 - 16:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

I dok većina selekcija već trenira i sprema se za EP, Crna Gora će do početka bitaka u Zagrebu imati samo 10 dana treniga. Malo ili ne, pitali smo predvodnika generacije, kapitena Rada Mijatovića.

Vjerujem da selektor zna šta radi. EP u Hrvatskoj mu nije prvo veliko takmičenje, a naša selekcija mu nije prva selekcija. Iza njega stoji jedno iskustvo. Bio je u sličnim situacijama do sada”, kaže 36-godišnji čuvar mreže”, kome prija što pripreme startuju kasnije…

“Prvi put imamo neku pauzu, a toliko smo istrošeni u klubovima, tako da nam je dobrodošlo. Pretpostavljam da početak priprema ima neki negativan odjek u javnosti, ali vjerujte da svima nama odgovara taj odmor. Samo da dođemo sa željom i entuzijazmom”.

Pripreme su definitivno atipične. Za sve.

“Vjerujte, nama se dešavalo na nekim prethodnim takmičenjima da do prve utakmice maltene izgubimo volju. Tako da sve ovo može da bude jedna dobra stvar, ali to je rizik koji je selektor preuzeo na sebe. Njegovo pravo je da osmisli pripreme na najbolji način, a svi mi smo dobili individualne programe kojih treba da se pridržavamo”, jasan je golman bjeloruskog Meškova iz Bresta upoređujući prethodne pripreme sa sadašnjim…

Ranijih godina smo imali veliki problem zato što nismo bili kompletni do Nove godine, tako da sve što bi radili na taktici u pripremnom periodu, morali bi da ponovimo sa novim igračima. Pravili smo reprize onoga što smo radili”.

Crna Gora će na prvenstvu Starog kontinenta igrati u grupi C, sa šampion Evrope Njemačkom, bronzanom Slovenijom sa Svjetskog prvenstva, te uvijek neugodnom Makedonijom. Sanja se korak više i plasman u narednu fazu, koji garantuje jedna pobjeda.

“Generalno, svaki put najavljujemo trijumf. Vidim naše šanse u grupi sa ozbiljnim protivnicima, ali nama puno zavisi od toga da li će Vuko Borozan igrati ili ne. Sa njim imamo velike šanse, a bez njega dosta manje. Međutim, ako Vuko ne bude spreman, ne znači da ćemo se predati. Naprotiv, daćemo sve od sebe”, obećava kapiten, koji je u kontatku sa prvom zvijezdom selekcije…

“Ne treba pričati koliko Vuko znači reprezentaciji. Desilo se šta se desilo, najvažnije je da je živ i zdrav. Ako propusti prvenstvo sada, biće još šampionata, jer je mlad. Ima vremena da igra i igra”, rekao nam je Mijatović, koji je ubijeđen da će Đukićeva družina šansu za prolaz dalje tražiti na svim utakmicama, a ne samo protiv najslabije Makedonije.

Upravo je 23-godišnji bombarder sa Cetinja i zvanično sportista Crne Gore za 2017. godinu zajedno sa Nebojšom Simićem bio u žiži sportske javnosti Borozan i sjajni golman su dovođeni u vezu sa igranjem za super bogati Katar. Kako je to uticalo na reprezentaciju?

“Nikada nismo imali loše međuljudske odnose unutar reprezentacije, od te generacije Gorana Đukanovića do danas. Nikada nije bilo nijednog problema. To što je bilo sa Katarom, dobilo je konotaciju da su ljudi jedva dočekali da pričaju o tome. Mislim da to nije imalo nikakvu ozbiljnost. Jednostavno, u nekim životnim situacijama morate da ispoštujete neke ljude, makar tako što ćete večerati sa njima”, realno sagledava stvari iskusni kapiten…

“Ako vam neko čini uslugu menadžerske prirode i pomaže vam da živite od rukometa, morate da ispoštujete njegovu stranu. Ako vas zamoli da se vidite sa nekim, to ne mora da znači da ćete vi promijeniti reprezentaciju”.

Nikada nisi sumnjao u njih dvojicu?

“Nikada. Momci su nepravedno stavljeni na stub strama. Ali, sve što nas ne ubije, samo nas jača. I niko ne smije da zamjeri tim momcima, jer svako od nas, kada bi došao u tu situaciju, sigurno bi se makar dobro zamislio šta da radi. Međutim, poslije toga smo napravili rezultat, brzo će se sve zaboraviti, a pravi rezultati će nadam se tek doći”, podvukao je Rade Mijatović.

Rukometna reprezentacija će na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj imati paklen tandem golmana crvenu mrežu će čuvati 36-godišnji Rade Mijatović i 24-godišnji povratnik Nebojša Simić. Da li ti je “jedinica” njemačkog Melsungena konkurent ili…

“Nikada u životu, čak ni u klubovima nisam kolegu gledao kao konkurenta. Pogotovo tako ne bih gledao Nebojšu, jer je u reprezentaciji od 17. godine. Sa njegovim ocem, koji mi je bio trener u toj selekciji, sam dobar prijatelj. Glupo je govoriti i pomisliti da je konkurent, jasan je kapiten koji je rođen u Somboru, a koji za Crnu Goru brani od osamostaljenja…

“Tu sam da pomognem Simiću. Na prvenstvu zaslužuje šansu da izađe u prvi plan, a u narednih 10 15 godina treba da bude nosilac A selekcije. Volio bih da njemu pomažem, koliko bude trebalo. Sad, na selektoru je da odluči, ali ja tako vidim svoju ulogu”, realan je Mijatović.

Novi projekat: Prava stvar za sve sportiste

Rade Mijatović je kao dugogodišnji sportista prije mjesec dana sa prijateljem i našim kolegom – novinarom Vladom Perovićem, ušao u još jednu interesantnu priču – pokrenut je portal www.sportcontact.me koji ima za cilj da pomogne sportistima, posebno onim mlađim, da se afirmišu. I na najbolji način se predstave trenerima, menadžerima, klubovima, potencijalnim kupcima… – sve to besplatno uz jednostavnu registraciju i popunjavanje profila na samom sajtu.

“Došli smo do zaključka da je to nešto što nedostaje našim sportistima. Za sada smo pokriveni u fudbalu, vaterpolu, košarci, odbojci i rukometu, dakle u pet najjačih sportova, a postoji mogućnost da se baza proširi. Želimo što više sportista da zainteresujemo, a prve reakcije su izuzetno pozitivne, govori iskusni golman. Uz slogan Uvijek ste u igri, jasno je poručeno da je ovo prava stvar za sve sportiste i sportske radnike, jer na jednom mjestu mogu da pronađu sve potrebne podatke”, objasnio je Mijatović.

Komentari: 0

Novi komentar