Moguć opozicioni bojkot

Vujović: Za Bečića je predsjednička kandidatura rizik

Očigledno se partijsko rukovodstvo, odnosno prije svega Đukanović, prilično dvoumi oko predsjedničke kandidature, izjavio je u intervjuu za Portal Analitika politički analitičar i direktor CEMI-ja Zlatko Vujović. 
Objavljeno: 02. 01. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Zapadu bi odgovarao jedan snažan lider, spreman da se suprostavi ruskom prodoru. Međutim, velik broj crnogorskih saveznika je zabrinut oko toga što njegov povratak donosi Crnoj Gori”, kaže on.

Vujović kaže da za mladoga lidera Demokrata Aleksu Bečića, predsjednički izbori mogu predstavljati veliku priliku ali i rizik da se brzo potroši, te eventualnim neuspjehom uruši perspektivu rasta svoje partije. On dodaje i da ponovnim pretvaranje RTCG  u, kako navodi, partijsku televiziju, DPS može da isprovocira dublju krizu, pa čak ne treba isključiti ni eventualni bojkot predsjedničkih izbora.

ANALITIKA: Ove godine nas očekuju predsjednički i lokalni izbori među kojima i značajni izbori u Podgorici. Saopšteno je da će predsjedničkog kandidata DPS predložiti nakon praznika. Zašto, po vašoj ocjeni DPS, odlaže to pitanje? Ima li mjesta spekulacijama da Đukanović nema podršku međunarodne zajedndice za kandidaturu?

VUJOVIĆ: Vidljivo je da u vladajućoj partiji teku dva paralelna procesa. Sa jedne strane se razgovaralo sa nekoliko potencijalnih kandidata da li bi bili spremni da prihvate kandidaturu, a sa druge teče intenzivna unutarpartijska kampanja u kojoj lokalne partijske strukture gotovo plebiscitarno predlažu Đukanovića za predsjedničkog kandidata. S obzirom da je jasno da Đukanović je nesporni lider ove partije nejasno je čemu služe ova dva paralelna procesa. Očigledno se partijsko rukovodstvo, odnosno prije svega Đukanović prilično dvoumi oko predsjedničke kandidature. Teško je procijeniti razloge.

Eventualna kandidatura Đukanovića za predsjednika Crne Gore nije nešto čemu će se obradovati, makar na nekim zvaničnim adresama u Vašingtonu, Briselu, Berlinu, Londonu kao i u nekim drugim prijestonicama naših saveznika. No, sa druge strane ne očekujem da bi neko mogao Đukanoviću zabraniti jedan takav potez, posebno ne nakon ruskog involviranja u političke procese u Crnoj Gori, te sve snažnijem prisustvu Rusije na Zapadnom Balkanu.

vujovic2Zapadu bi odgovarao jedan snažan lider, spreman da se suprostavi ruskom prodoru. Međutim, velik broj crnogorskih saveznika je zabrinut oko toga što njegov povratak donosi Crnoj Gori. Da li dvojac ĐukanovićMarković može značiti dodatnu radikalizaciju odnosa prema neistomišljenicima te nazadak u procesu evropskih integracija, ili se neki pomak na bolje može ipak desiti. Stiče se utisak da se sukob sa ruskim uticajem koristi za obračun sa neistomišljenicima na svim nivoima. Postaje sve izglednije da je u DPS prevladao pristup koji koristi u Srbiji srpski predsjednik Vučić. Obim i intezitet sukoba sa neistomišljenicima, te nepostojanje institucija van stroge kontrole vladajuće partije udaljava crnogorsko rukovodstvo od statusa poželjnog partnera Zapada.

Pored stava međunarodne zajednice bitan faktor za izbor kandidata vladajuće koalicije jeste činjenica sa koliko kandidata ide opozicija. Ako opozicija ide sa jednim, što je iz današnje vremenske perspektive nerealno, onda DPS-u treba snažan kandidat. Naravno, ne treba isključiti i mogućnost bojkota predsjedničkih izbora od strane opozicije, što onda otvara prolaz DPS-u za laku pobjedu, sličnu onoj na lokalnim izborima u Nikšiću.

ANALITIKA: U ovom trenutku je teško licitirati sa imenoma, ali, po vašoj procjeni, da li bi nestranačka ličnost mogla dobiti podršku biračkog tijela DPS-a?

VUJOVIĆ: Uspjeh nestranačkog kandidata vladajuće koalicije zavisi od toga ko su kandidati opozicije. Nestranački kandidat bi se teško snašao sa više jakih opozicionih kandidata. S druge strane, potrebno je vrijeme da se glasači vladajuće koalicije priviknu na nekoga ko nije iz njihovih redova.

Da bi mogao da uspije nezavisni kandidat potrebno je da biračko tijelo bude pripremljeno, da on i prije kampanje bude bude neko koga ti glasači doživljavaju svojim. U javnosti nije moguće primijetiti da DPS vrši pripreme za konkretnog kandidata tog profila. Što više vrijeme prolazi to smo dalje od nestranačkog kandidata, odnosno DPS je bliži nekom od mogućih partijskih kandidata.

ANALITIKA: Gotovo je izvjesno je da će opozicija ići sa više kandidata. Da li Aleksa Bečić može okupiti ovaj takozvani građanski dio opozicije u kontekstu najave koalicije sa URA-om?

VUJOVIĆ: Strategija opozicije, kada je riječ o predsjedničkim izborima još uvijek ne postoji makar ne zajednička. Mislim da ona u velikoj mjeri zavisi od toga ko je predsjednički kandidat DPS-a. Slabiji kandidat vlasti bi podstakao opoziciju na izbore. Za mladoga lidera Demokrata predsjednički izbori mogu predstavljati veliku priliku ali i rizik da se brzo potroši, te eventualnim neuspjehom uruši perspektivu rasta svoje partije.

Čini se da je realnije da se Demokrate usresrede na lokalne izbore u Podgorici, gdje postoje realne šanse da opozicija preuzme vlast. Bečić se pokazao kao neko ko veoma dobro poznaje Podgoricu, te bi to mogao da bude manje rizičan potez. Koalicija sa URA upravo ide na tom fonu. URA se probudila nakon promjene na mjestu predsjednika, a mladi kadrovi ove partije uživaju velike simpatije birača u glavnom gradu. URA može popraviti narušeni imidž Demokrata nastao prilično agresivnim pristupom često praćenim različitim oblicima prenaglašavanja činjenica.

ANALITIKA: Ako dodje do koalicije, ko tu dobija? Je li ovim savezom kraj zajedničkog djelovanja takozvane građanske opozicije?

VUJOVIĆ: Ova koalicija se može pokazati veoma racionalnim izborom. No, ona otvara brojna pitanja unutar “građanske opozicije” odnosno ugrožava izborni uspjeh preostalih partija u ovom bloku. Međutim, postojanje URA - Demokrate ne urušava po definiji saradnju unutar tzv. građanske opozicije. Saradnja ne mora biti isključivo na liniji zajedničkog nastupa. Ona se može usmjeriti, jednim dijelom, kao što je i dosad tekla ka borbi za bolje izborne uslove.

ANALITIKA: Da li će URA izgubiti identitet, tim prije što je bilo logičnije, makar kada je riječ o političkim profilacijama stranaka, da idu sa SDP-om?

VUJOVIĆ: Saradnja URA-SDP u Herceg Novom nije se pokazala uspješnom. Stoga ne čudi da se Demokrate i URA vraćaju nečemu o čemu je bilo priče i prije parlamentarnih izbora. Demokrate i URA žele da se predstave kao potpuno nova politička snaga, iako Demokrate vuku porijeklo iz SNP. No, svojom kampanjom uspjeli su da ubijede birače da nemaju veze sa partijom iz koje su potekli.

URA, s druge strane, predstavlja istinski građanski orjentisanu grupaciju. Za imidž Demokrata URA je odličan izbor, mnogo bolji nego istrošeni pokušaji da se plasiraju neke poruke, koje ne korespondiraju sa njihovom biračkom bazom. Ova koalicija ima značajan potencijal, njome mnogo dobijaju oba partnera. Demokrate građanski imidž, a URA nedostajuću partijsku infrastrukturu.

ANALITIKA: Da li je vraćanjem DF-a u parlament potpuno obesmisljen bojkot?Može li se uopšte više govoriti o bojkotu parlamenta od strane opozicije i da li je završena priča o vanrednim izborima?

vujovic1VUJOVIĆ: Povratak DF u parlament nije motivisan kontruktivnim pristupom već naprotiv stvaranjem pritiska na javnost i prije svega na pravosudne organe povodom postupaka koji se vode protiv njihovih čelnika, tako da sadašnji parlamentarni život ne možemo karakterisati redovnim stanjem. Samim tim efekat bojkota je jednim dijelom narušen, ali nikako da je u potpunosti obesmišljen. Situacija oko RTCG će jednim dijelom i uticati na stavove opozicionih partija i oko bojkota. Smjenom rukovodstva RTCG i vraćanjem pod DPS kontrolu će biti ukinut posljednji mehanizam koji je proistekao iz dogovora opozicije i vladajuće koalicije koji je imao za cilj stvaranje uslova za demokratske i fer parlamentarne izbore. Upravo taj momenat može biti tačka koja može da utiče da opozicija konsoliduje odnose unutar sebe.

Partijsko preuzimanje RTCG, te urušavanje njenog statusa kao javnog servisa nema podršku zapadnih partnera i nevladinih organizacija. Upravo to može biti jaka poluga opoziciji da povrati svoju poljuljanu poziciju. DPS je po ovom pitanju potpuno usamljen. Ponovnim pretvaranje RTCG u partijsku televiziju DPS može da isprovocira dublju krizu, pa čak ne treba isključiti ni eventualni bojkot predsjedničkih izbora. To bi Crnu Goru odvelo u još dublju krizu. Moguće da neke strukture u DPS priželjkuju bojkot predsjedničkih izbora nesigurni u sopstveni uspjeh, međutim takav scenario, u situaciji kada je isprovociran DPS nezakonitim smjenama u RTCG, toj bi partiji donio probleme moguće veće nego njihov kapacitet da ih prevaziđu. U DPS kao da su zaboravili da bez podrške zapadnih partnera, ne bi se mogli održati na vlasti. 

Vesna RAJKOVIĆ NENADIĆ

Komentari: 27

OVV

02. 01. 2018 - 08:22

Ocigledno je da je opozicija dobila naklonost EU i SAD ali je izgubila podrsku u narodu jer narid ne zeli opoziciju koja nece da se ujedini.
Lidija

02. 01. 2018 - 08:35

Pa sad nisam bas sigurna da su te svjetske adrese impresionirane kapacitetima ove nase opozicije kojia bi nas odvela u svijetku buducnost samo da nije DPS. Cime su to dokazali osim zemljom da dodju do vlasti na bilo koji nacin. I imamo politicku scenu da vlast radi jer mora, kao sto bi i opozicija da je na njihovom mjestu i opoziciju koja samo laprda i bitanzi. A to nije veliki izazovo za mudrovanje u Londonu, Briselu...
Glay

02. 01. 2018 - 08:57

Podrška SAD i EU opoziciji može da se desi samo ako je ona objedinjena, jer zašto bi oni davali podršku nedefinisanim, rascjepkanim opcijama. A ako se ima u vidu da DF čini ogroman dio opozicione scene, bez kojega, sviđalo se to nekome ili ne, ne može biti smjene vlasti. Zato je očigledno da ova građanska opozicija može imati samo neku letimičnu podršku zapada, ali, sa sadašnjom snagom i organizacijom, ništa veću od one koju ima DPS. Na koncu, građanska opozicija nije pokazala ništa čime bi zavrijedila tu podršku, nijednu aktivnost i inicijativu, osim sastancenja sa kojih nema ni zaključaka, ni predloga. A, veoma je važno i to što dobar dio te ,,gradjanske" opozicije praktično nestaje sa političke scene, ako vidimo SNP, Demos, pa i SDP i URU, iako im se pokušava vjestacki, medijski, udahnuri snaga.
Pero

28. 01. 2018 - 19:09

Ne lupaj.
Tadenis

02. 01. 2018 - 09:00

Predsjednicki izbori: Djukanovic 47 odsto, Jovićević(kandidat DF) 24 odsto, Bečić 20 odsto, Krivokapić 3 odsto, Milačić 2...
Gligor

02. 01. 2018 - 22:27

Potpuno pogrešna procjena.Đukanović pobjeđuje u prvom krugu sa oko 55% glasova.Jovićević je potpuno marginalna ličnost i čak uz podršku infrastrukture DF ne može ići iznad 10%. Bečića ste podcijenili,on može ići na 21%.
Ranja

02. 01. 2018 - 09:46

U CG se olako postaje ekspert. Kad RTCG kontroliše DPS onda je to neprimjereni politički uticaj, a kad je kontroliše SDP, kao što je sad slučaj, onda je to primjer profesionalizma. U CG je sve lažno. Lažna je demokratija i patriotizam vlasti, lažan je građanski profil opozicije, lažna je pozitivna drustvena uloga glavnine NVO, lažan je profesionalizam medija... Društvo naviklo na pozu i foliranje, ali isuviše malo da bi se sve to licemjerje skrilo.
Tesla

02. 01. 2018 - 10:21

Ne slazem se sa konstataciom u vezi kandidature Djukanovica i TVCG. Djukanovic kao prvo ima veliku podrsku u narodu i u slucaju njegove kandidature on je sigurno apsolutni pobjednik.To su cinjenice.Drugo, EU je u ovom ternutku potreban ovakav lider koji ce biti siguran oslonac za dalju integraciju zapadnog Balkana u EU.Sto se tice TVCG i price o partijskom preuzimanju od strane DPS - zar nije ta televizija vec u partijskim rukama sdp?Zar nijesu pod kontrolom tv vijesti?Odkako su pod njihovom kontrolom ova televizija ne samo da je izgubila rejting u gledanosti vec se jos bave dezinformacijama.Nije ni cudo sto ih skoro niko i ne gleda a ja sam jedan od tih.Sto se tice ostalog tu je prica jasna: opozicija se svim i svacim bavi sem onim zasta primaju plate.Cisti amaterizam,ponavljanje i sipanje praznog u suplje.Pricom tipa da je DPS kriminalna organizacija je tako glupa i neprofesionalna da im se i zdovi skupstine smiju na njihov racun.
nikšičanin

02. 01. 2018 - 10:23

Emoj Vujoviću,,od čovjeka koji je mnogo obećavao a pao na tanke grane opozicije.Ti koji podržavaš ovo rukovodstvo RTCG koje je najmanje nezavisno,a ja kao lajik primijetio sam na centarlnom dnevniku bar desetak saopštenih lazi, koji su išli u korist opozicije.Narod je za istinu ,dolazila ona od opozicije ili vlasti.
cetinje10

02. 01. 2018 - 10:35

Gos-Vujovicu,,kada bi ti bio politicki neutralan,jos kao nazovi analiticar,,onda bih mozda i razmislio da ti povjerujem,,,ovako sto bi moji rekli narodski,da sjednes na plocu od sporeta,,e toliko i tebi se vjeruje u tvoju neutralnost,i objektivnost...Valjda ce i Evropa da vidi,ko joj uzima za razne nazovi projekte pare,,,,do tada,samo ti mlati praznu (neutralnu)slamu...
Guest_2684

02. 01. 2018 - 10:38

NVO SU PARA POLITICKE ORGANIZACIJE NA STRANI OPOZICIJE
Mini

02. 01. 2018 - 16:36

Tačnije, dijela opozicije. I to manjeg. DF je protivnik ovih NVO, isto koliko i vlasti
Zlatko

02. 01. 2018 - 13:50

Zlatko je veoma pametan i analitican,ali veoma cudi njegova naklonjenost gradj.opoziciji u poslednje vrijeme.Na desavanja u Rtcg ne daje realne komentare jer i sam dobro zna da je ovp sto se u Dnevniku prikazuje bruka i sramota i daleko od nezavisne televizije.
Pupo

02. 01. 2018 - 13:52

Aleksa moze da sanja kanditaturu.Kakav god Milo da je ims harizmu,stav ,licnost Aleksamrzi svakog,pun je kompleksa a i vizuelno je nikakav.
Polimlje

02. 01. 2018 - 14:10

Becic jedino moze pobjedit ako ga podrzi Lekic ,Mandic , Krivokapic i Abazovic , Jokovic je nebitan .
Tesla

02. 01. 2018 - 14:49

Na koju foru moze on pobijediti?Lovi u mutnom kao som,nema jasan stav u vezi vaznih pitanja CG.Dalje da ne govorim o njegovom vokabularu,pojavi itd.Ne bira se presjednik zadruge nego drzave.I na kraju ,taman svi da ga podrze koje si naveo - on nema ni racunske sanse....
GuvaD

02. 01. 2018 - 16:35

Glasam DF, a za Becica nikad ne bih glasao. Tako razmišlja 90 odsto DF-ovaca
danilo s.

02. 01. 2018 - 15:05

Sto su NVO’s i koja im je uloga?. “NE-vladina” organizacija znaci da je nezavisna od vlade. Trebala bi biti i NOO (nezavisna od opozicije) – nazalost, nije. Njena uloga je da savjetuje, koriguje pogresne odluke vlade, inicira projekte od drustvene vaznosti, itd. Svakako nije da aktivno ucestvuje u politickim sukobima. Ni na strani vlade, niti na strani opozicije. Lideri NVO’s moraju da steknu ugled, prije svega strucnoscu i objektivnoscu. Lideri crnogorskih NVO, nazalost, nemaju ni jedno, ni drugo. Zato ne mogu imati ni nase postovanje. Pa ni vi g. Vujovicu.
egoista

02. 01. 2018 - 15:25

Potpuno tacno !!
Guest_3021

02. 01. 2018 - 17:28

IMALI NEKE KONTROLE NAD NJINIM FINANSIJAMA ?
Pop 44076

02. 01. 2018 - 18:27

Vi sa prtala Analitika se svojski trudite da prevaziđete JS Crne Gore. Nećete da objavite komentar.Vrana vrani oči ne vadi.
džordž best

02. 01. 2018 - 19:02

Ne znam kakav ste komentar postavili ali ste u pravu. Dešava se da ovaj portal neće da postavlja komentare koji nisu nimalo uvredljivi a tiču se, recimo, nekih ljudi i institucija sa kojima vjerovatno imaju dogovor o " nenapadanju" što ja lično smatram veoma nekorektnim. Jeli ovo demokratija ili nije? Neću reći o kojom institucijama i licima je riječ jer mi neće objaviti komentar.
Somina

02. 01. 2018 - 21:31

Becica ce glasati i Df i Demos i Snp i Sdp i Ura jedino ako se svi uklope na zajednicku listi za poslanike a to je 41 sve ove partije zajedno imaju cinimi se 39 mandata e ova dva preko su dont plus jos 7 do 8 polako Becicu moras zajedno sa opozicijom ne moze i jare i pare .
Tesla

02. 01. 2018 - 23:51

Koje 41? Pa izgubise li ti ti tvoji 41% zadnje izbore,i predzadnje itd 30 godina unazad. Vi stvarno ne shvatate. Opozicija drzavi CG nikada nece pobijediti,nikada.I onaj najveci mrzitelj Djukanovica glasace za njega jer zna da mu ovaj garantuje mir,buducnost svojoj djeci, napredak itd. do Evrope.Tvoji Becicevci,cetnici i Rusko Srpske prodate duse nude samo miris rata i medjunacionalne mrznje. Na kraju,sta mislis,nato ce gledati skrstenih ruku?Big brother watchng you :)
Ivica

03. 01. 2018 - 16:24

U Crnoj Gori skoro se sa velikom sigurnošću može zaključiti ko se kome dopada.U ovom tekstu je upravo riječ o tome.Na sceni je permanentni pokušaj kreiranja javnog mnjenja od strane većine medija,NVO i raznih analitičara.Neko to radi otvoreno, a neko veoma perfidno kao gospodin Vujović.Narodu je sve jasno od lokalnih izbora.Čovek odavno, zahvaljujući stečenim pozicijama otvoreno lobira za opoziciju. Razlog je valjda svakome jasan. Kako je ovaj analitičar zaključio da je Zapad zabrinut, to niko na Svijetu ne može objasniti.Čudne paralele sa susjedima .Sugeriše da umjesto Đukanovića građani treba da podrže nekog iz opozicije.Drugim riječima predlaže čovjek “da ne treba da igra Ronaldo” za reprezentaciju nego neko drugi. Dosta je on igrao.Providno i bezobrazno, ali za pare može sve.
50 cent

03. 01. 2018 - 17:59

Što se Bečića tiče, ne zna se jeli viđeniji ili rečitiji. Bahato, umišljeno, arogantno stvorenje A bez ikakvog pokrića..
Cudo od nasih nazovi saveznika

19. 01. 2018 - 07:39

Sto mene licno cudi je zasto neke zapadne drzave uporno podrzavaju anti drzavne elemente u Crnoj Gori(zbog njima samo znanih razloga!) a ovamo se biju u prsa junacka da su nam iskreni saveznici i naravno dijele lekcije o demokratiji. Nema potrebe da ih imenujem, jel tako? Da smo jasni, Velika Britanija je casni izuzetak.
Novi komentar