Svima se dešava...

Zašti nam nos curi i kada nismo prehlađeni?

Nos može da vam procuri i kada niste prehlađeni, a tome su posebno sklone osobe koje pate od astme ili ekcema. Prema istraživanjima, kod nekih ljudi iz nosa dnevno može da „iscuri“ između 300 i 400 mililitara tečnosti.
Objavljeno: 02. 01. 2018 - 17:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dr Dejvid King sa Univerziteta Kvinslend, objasnio je da niske temperature aktiviraju prirodan mehanizam čija je svrha da zagrije i ovlaži vazduh koji udišemo prije nego što on dospe u pluća, kako pritom ne bi došlo do iritacije ćelija.

- Kada dišemo na nos, a spoljna temperatura je niska, vazduh na izlasku iz nosnog kanala na putu prema plućima najčešće dosegne temperaturu od 26, a ponekad i 30 stepeni. Vlažnost je u tom trenutku već oko sto odsto, bez obzira na to koliko je vazduh koji udišemo hladan. To dokazuje u kojoj mjeri nos efikasno garantuje da vazduh koji udišemo u pluća tamo dospe topao i vlažan - objasnio je.

Hladan i suv vazduh stimuliše nervne završetke u nosu, koji šalju poruku mozgu, a taj važni organ na poruku reaguje na način da pojača cirkulaciju u nosu. Reakcija nosa na hladnoću djelimično je refleksna reakcija nerava. Pritom prošireni krvni sudovi zagrijavaju vazduh koji prolazi preko njih na putu prema plućima.

Dr King dalje navodi da je curenje iz nosa prirodna fiziološka pojava, te kaže kako je „pojačano lučenje vodenog iscjedka neophodno da bi se poboljšalo vlaženje i pročišćavanje vazduha u hladnom okruženju“.

Komentari: 0

Novi komentar