Sima Avramović

Spremna Deklaracija o opstanku srpskog naroda, još finese

Nacrt zajedničke deklaracije Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda je pri samom kraju, ali je ostalo da se dotjeraju neke finese.
Objavljeno: 03. 01. 2018 - 10:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je izjavio dekan Pravnog fakulteta i član tima koji radi na tekstu deklaracije Sima Avramović.

"Iako će se on popularno zvati deklaracijom, koja znači proklamaciju ili nešto što se želi, akt koji se priprema ipak će imati više pravni nego politički karakter", rekao je Avramović za Novosti.

Kako ja dodao, on će imati i međunarodno utemeljenje jer se naslanja na sporazum o specijalnim vezama, koji je u skladu sa Dejtonskim sporazumom. 

Podsjeća se da će zajednička deklaracija Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda biti predstavljena na Dan državnosti, 15. februara. 

Dodik je ranije rekao da je tekst zajedničke deklaracije usaglašen i da će ga oba parlamenta usvojiti do Sretenja, Dana državnosti Srbije. 

"Formalni dokument će se zvati Aneks sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, jer mi želimo da to usvoje dva parlamenta i da se to potpiše. Taj dokument je gotov. Polovinom februara je Sretenje i Dan državnosti Srbije. Nekoliko dana pre toga bi parlamenti usvojili deklaraciju, a na Sretenje bi to promovisali. To je definitivni dogovor", rekao je ranije Dodik. 

Novosti napominju da deklaracija treba da obuhvati pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture, pravno na izučavanje srpske istorije i njegovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturnoistorijskog nasljeđa i pravno na informisanje na srpskom jeziku. 

Pored Avramovića, u timu iz Srbije, koji priprema tekst deklaracije, još su i dekan Filološkog fakulteta u Beogradu prof.dr Ljiljana Marković, profesor Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević i predsjednik Matice srpske Dragan Stanić, kao i lingvisti i stručnjaci za lingvistiku, piše list.

 

Komentari: 16

Miki

03. 01. 2018 - 10:48

A ove tkz "srbe"iz CG ne pominju sto je znak da su Posrbice :)
@

03. 01. 2018 - 15:53

ja se duboko nadam da ce u toj deklaraciji biti jasno istaknuto da suSRBI NAROD JEDAN NAJSTARIJI KOJI JE ZLATNOM KASIKOM JEO DOK DRUGI NARODI NIJESU NI JELI I KONACNO DA SU SRBI NEBESKI NAROD.Kuku majko opet poslije svega MEMORANDUMI NARCETANIJA DEKLARACIJE
Žika Guslar

03. 01. 2018 - 11:43

Dobro je, dobro... taman sam se uplašio da ste odustali. Nagrdite i ovo malo Srba što je ostalo!
Sovereign

03. 01. 2018 - 11:48

Добро је да званични Београд не помиње Србе у бившим републикама СФРЈ. Нама је важно да наша матица брине о нама, да има стратегију како да опстанемо у условима негације и гажења елементарних права: на језик, на образовање на матерњем језику, на цркву, на право за запошљавање, на право да бирамо и будемо изабрани...
Rognelaže

03. 01. 2018 - 14:02

A vi crbi biste da ta svoja "elementarna prava" nametnete svijema koji žive pored vas, pa da npr, moraju govorit vaš jezik umjesto svojeg, izučavat vašu lažljivu istoriju umjesto svoje... itd! Uostalom, dovoljno ste do sad pokazali svoju nekulturu i netoleranciju, naročito prema Crnoj Gori a posebno prema muslimanskom narodu!
O Sumski, djes bas?

04. 01. 2018 - 08:53

Sto ima u sumsku vuko**binu? Opet ce vas Hrvati I Bosnjaci izdriblati jer vi ne vidite dalje od nosa. Samo se vi zanosite sa vasim deklaracijama.
Granicar

03. 01. 2018 - 11:54

Psi laju karavani prolaze !
Bell ami

03. 01. 2018 - 12:17

Ako se patriota i rodoljub Avramovic vec bavi deklaracijom, ne bi lose bilo da vidi kako ce "opstati srpski narod" u Belorusiji,Ukrajini /istocni dio/, Mongoliji i Japanu. Posle svake slicne deklaracije o "ugrozenosti" srpskog naroda -bivao je rat. Posto se i dalje skupljaju caure u ratovima u kojima "Srbija nije ucestvovala",nadati se,da ce se Vojvodina otkaciti od "zivog lesa" iz Beograda, koji je zagadio citav Balkan.
Zlo sami sebi

03. 01. 2018 - 12:21

Ovo su uvijek radili kao uvod u neko “čudo”. Tako je radila i “ družina” iz Francuske br.8 pa nas je zadesilo sto nas je zadesilo. Uostalom neka rade sto hoće i mogu, samo neka ne dotiču Crnu Goru u njihovim “osvajanjima i nametanjima”, kad sami nijesu svijesni kakvo su zlo napravili ( da ne počinjemo druge ovog momenta) sami sebi.
JOVETA.

03. 01. 2018 - 13:27

Živio NATO i bratska Amerika.
CRNOGORSKI 007

03. 01. 2018 - 17:38

IMACETE PRAVO AKO VAM SE PRESJEDNIK NEKE BIVSE REPUBLIKE NE SVIDJA ,MOZETE GA SAMO U APRILU VI DA IZABERETE,APRILILIIII. .OVO SVE STO SI NAVEO JE UVOD U SUKOBE.DRZAVA CE BIRATI I ZAPOSLJAVATI SVE GRADJANE CG KOJI SU SPOSOBNI I STRUCNI I KOJI POSTUJU DRZAVU BEZ OBZIRA KOJE SU VERE I NACIONALNOSTI,SVE DRUGO JE PUT U SUKOBE.TAKO DA TA DEKLARACIJA NE VAZI VAN SRBIJE ,JEDINO SE MOZE SPROVODITI UZ POMOC RUSKIH MIGOVA I S300.SJEDI TU DJE JESI ,JER ITU DJE JESI ..........................................................
analitika

03. 01. 2018 - 17:52

Sram Vas bilo,, vi ste mi djelovali za najkorektniji izvor informacija.
Memorandum-dum

03. 01. 2018 - 18:08

Ovo ce biti novi Memorandum , kao onaj iz 80-ih koji je bio pretext za krvave ratove 90-ih. Kad cujete da Srbi prave deklaracije o ugrozenosti, naoruzavajte se da se branite. Prosli put kad su bili ugrozeni iza sebe su ostavili preko 100000 pobijenih civila, etnicki ociscene teritorije i epilog u Hagu.
NACI-onali-STI

03. 01. 2018 - 18:13

Srpska kuca, Deklaracija o opstanku srpskog naroda, .... su opasni simptomi ozivljavanja nacizma. Blago podsjeca na 80-te kod nas ili na 30-te u Njemackoj,...
Zastita od ludila

03. 01. 2018 - 18:15

Evo zasto je bitna integracija u Zapad. Nakon NATO , cim prije u EU.
Ratni dobosi se cuju

05. 01. 2018 - 19:00

OPSTANAK! Procitam ovaj naslov i najezim se: "Deklaracija o opstanku srpskog naroda" ! KO ih to SADA ugrozava? Niko. Ovo je djavoljska formula iz davnina za pripremu mase da masa uradi ono sto ljudi iz sjenke zele, da bi oni postigli svoj stvarni cilj koji nema veze sa onim sto oni kazu. Hocete dokaze? U redu. Pazljivo proucite ratove 90 tih na podrucju bivse JU i kazite mi posteno KO je dobio a ko izgubio? To se lako vidi.
Novi komentar