Istraživanje koje upozorava

Uvod u totalnu sušu na četvrtini planete

Naučnici upozoravaju da će više od četvrtine Zemljine površine postati sasvim suvo, čak i ako čovječanstvo uspije da ograniči globalno zagrijavanje na dva stepena Celzijusa.
Objavljeno: 03. 01. 2018 - 13:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ali, u slučaju da se zagrijavanje zadrži na 1,5 stepeni, to bi moglo da ograniči sušenje za desetinu, čime bi bile spašene dvije trećine Zemlje - stoji u istraživanju objavljenom u časopisu "Prirodne klimatske promjene"".

Su-Jong Jeong sa Univeziteta za nauku i tehnologiju u kineskom Šenženu, jedan od autora studije, navodi da bi zagrijavanjem do 1,5 stepeni dijelovi južne Evrope, južne Afrike, centralne Amerike, obale Australije i jugoistoka Azije – izbjegli veliku štetu.

"Granica od 1,5 stepeni Celzijusa smanjila bi vjerovatnoću sušenja i posljedice koje iz toga proizilaze", navodi Jeong.

On je sa grupom naučnika iskoristio projekcije sedam klimatskih modela kroz različite scenarije zatopljenja kako bi predvidio obrasce sušenja tla.

Komentari: 2

R

03. 01. 2018 - 22:04

Obične gluposti. Ko može predviđeti tako nešto. Ne mogu predviđeti ni prognozu vremena za 10 dana, a kamoli za godine unaprijed.
Slobodasn Gluščević

08. 01. 2018 - 12:10

Glopbalno zagrijavanje ne postoji kao proces, postoji bezprekidno uspostavljanje ravnoteže, ali je tačno da će smanjena akrivnost Sunca smanjiti količinu jona u sunčevom vjetru, što će se neposrijedno odraziti na smanjenje količine padavina, jer su joni iz sučevog vjetra centri kondezacije vodene pare.
Novi komentar