Četvoro poslanika

Poslanici Samoopredjeljenja osuđeni na uslovne kazne

Četvoro poslanika Samoopredjeljenja, Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiju, Donika Kadaj Bujupi i Faton Topali, proglašeni su krivim za bacanje suzavca u Skupštini Kosova, kako bi spriječili ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i Sporazum o zajednici srpskih opština. Osuđeni su na uslovne kazne zatvora, javlja portal KoSSev.
Objavljeno: 03. 01. 2018 - 14:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izricanju presude nijesu prisustvovali osuđeni poslanici, a rok za žalbu na presudu je 15 dana od dana izricanja. Aljbin Kurti osuđen je na godinu i tri mjeseca zatvora zbog bacanja suzavca i šest mjeseci zbog ometanja lica u vršenju službene dužnosti, odnosno na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana i šest mjeseci.

Aljbuljena Hadžiju je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana i tri mjeseca, Donika Kadaj Bujupi na godinu i šest mjeseci, a Faton Topali na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i dva mjeseca - za bacanje suzavca i ometanje, navode mediji u Prištini, a prenosi KoSSev.

Kazne neće biti sprovedene, ukoliko poslanici u roku od dvije godine, ne počine neko drugo krivično djelo. Sudska odluka uslijedila je nakon više sudskih saslušanja na kojima se mogla čuti oštra rasprava sa uvredama. Tokom glavnog sudskog pretresa, poslanici su izjavili da su njihova djela bila "samo u službi odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, čime se sprječavala velika šteta za Kosovo", prenose takođe kosovski mediji.

Za poslanike, "prijetnje po Kosovo" bile su "opraštanje hiljade hektara zemlje i bosnizacija Kosova". Tokom suđenja se, takođe, moglo čuti da su oni ponosni na svoja djela, za koja su kažnjeni.

Pokret Samoopredjeljenje součava se u posljednje vrijeme sa, prema pisanju medija, unutarstranačkim problemima. Današnja sudska odluka uslijedila je samo dan nakon što je doskorašnji predsjednik pokreta, Visar Imeri, podnio ostavku na sve funkcije u stranci. Izbori za predsjednika ovog pokreta održavaju se u februaru. Jedini dosadašnji kandidat za ovu funkcijuje Aljbin Kurti.

Komentari: 0

Novi komentar