Mediteranski vrt na 500 metara od centra Podgorice

Projekat Mediteranski vrt, koji realizuju Glavni grad Podgorica i Udruženje ljubitelja prirode Gorica, predstavlja nastavak ativnosti na valorizaciji i revitalizaciji zelenih površina grada. Mediteranski vrt  obuhvata oko 2000 m². Udaljen je oko 500 m vazdušne linije od centra grada i nalazi se u zoni dodira dva masiva koji sačinjavaju brdo. Trenutno je teren vrta obrasao invazivnim vrstama.
Objavljeno: 04. 01. 2018 - 13:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Mediteranski vrt je podijeljen je na dva veća dijela. Prvi je namijenjen uzgajanju autohtonih biljnih vrsta, a drugi dio je podijeljen parcelama za uzgoj mediteranskih biljaka koje će obrađivati učenici bioloških sekcija, studenti biologije i penzioneri” kaže Drago Đeković, mendžer Glavnog grada. 

Đeković ističe da su idejno rješenje valorizacije ove lokacije uradili Udruženje i Grad u saradnji sa renomiranim stručnjacima, biolozima, arhitektama, pejzažnim arhitektama..

“Sredstva za realizaciju obezbjedili Grad i Udruženje kroz donacije na konkursima kompanije Crnogorski telekom i Fondacije braće Rockefeller” naveo je Đeković.

On je podsjetio da su Glavni grad i NVO Udruženje ljubitelja Gorice i prirode u novembru 2017. godine potpisali Sporazum o projektnoj saradnji na uređenju lokacije u park-šumi Gorica. Na Gorici se nalazi oko 40 vrsta biljaka koje su od izuzetnog značaja (endemi ili relikti), 14 se nalazi na listi zakonom zaštićenih, osam vrsta je na listi od međunarodnog značaja.

Radi se o prostor površine 2.000 m2 na mjestu spajanja dva masiva Gorice, koji obuhvata i prostoriju u podnožju pješačkog mosta. Ovo predstavlja idealan prostor za stvaranje inkubatora za rast i razmnožavanje endemskih i reliktnih biljnih vrsta karakterističnih za podneblje Mediterana, ugroženih ekspanzijom invazivnih vrsta i klimatskih promjena.

Pripremu terena izvešće gradsko privredno društvo Zelenilo.

“Buduća botanička bašta biće podijeljena parcelama zasađenim mediteranskim vrstama: maslinom, šipkom, tamarisom, smokvom, lavandom, ruzmarinom i drugim o kojima će se, pored članova Udruženja, brinuti i učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i penzioneri. Konzervatorski aspekt projekta podrazumijeva reintrodukciju hrasta Medunac” ponovio je Đeković.

Zajedno sa natkrivenim prostorom ispod pješačkog mosta Mediteranski vrt služiće i kao botanička učionica za učenike i studente u kojoj će teoretska znanja primjenjivati u praksi i učiti o ekološkom uzgajanju i zaštiti biljaka.

Saradnjom gradske uprave i NVO Udruženje ljubitelja Gorice i prirode u realizaciji projekta uređenja Mediteranskog vrta postiže se održivo rješenje za zaštitu, revitalizaciju, konzervaciju, uređenje i višestruko korišćenje zapuštene lokacije, otvara mogućnost grananja saradnje kroz organizovanje edukativnih radionica za studente i đake o potrebi očuvanja biodiverziteta, jačanje ekološke svijesti kroz organizaciju dešavanja na otvorenom kakav je, na primjer, sajam ekoloških suvenira.

Mediteranski vrt zahtijeva kontinuiranu brigu o sadnicama kroz saradnju članova Udruženja i gradskog privrednog društva Zelenilo.

Realizacijom projekta “Mediteranski vrt” kroz volonterizam, ekologiju i edukaciju, grad postaje bogatiji za jedinstven prostor, za koji se očekuje da će biti završen u maju ove godine. Društvena odgovornost svih građana će podići kvalitet i atraktivnost najveće park šume u Podgorici, brda Gorica.

Podsjećamo da ovaj projekat dobio nagradu u oblasti Zaštite životne sredine koju dodjeljuju Zajednica opština, OSCE i Ministarstvo javne uprave.

Komentari: 2

Rukfaš

05. 01. 2018 - 08:15

Isti ovi su se bunili što se pravi avanturistički park. A sad hoće i oni da "devastiraju" Goricu. Neka je sa srećom. Parče po parče Gorice, pa će sve biti uređeno i čisto. Taman k'o što je avanturistički park - jedini komad Gorice koji je u svakom momentu uredan, pokošen, zelen...
gost

05. 01. 2018 - 15:56

Volio bih svu Goricu (a i okolna brda) da se urede (makar posume). Na fotografijama Gorice iz 50-tih godina proslog vijeka, vidi se samo spomenik i nista oko njega... cist krs. Jednog jedinog drveta nije bilo. Odakle onda onoliki borovi? Zahvaljujuci goranima! Njih vise nema, sad je red da to rade privatnici (ili makar privatno-javna partnerstva). Al malo je tu interesa, pa je bilo kakva ovakva akcija za pohvalu!
Novi komentar