Ivan Vujović, SDP

Kriza opozicije i zbog nerealnih predsjedničkih ambicija

Mnogo puta se dogodilo da nečije nerealne ambicije – u ovom slučaju predsjedničke – budu prepreka stvaranju produktivne političke ponude koju građani priželjkuju, kaže sagovornik Portala Analitika
Objavljeno: 05. 01. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović, saopštio je da u Crnoj Gori ne postoji samo kriza vlasti, već i kriza opozicije.

On je, komentarišući najavu formiranja saveza Građanskog pokreta URA i Demokrata, kazao da su „parcijalne, providne i sitne kalkulacije s isključivim ciljem da se pokuša da oslabi partner u opoziciji – a da ne dođe do političkih promjena – kratkovida logika koja se njenim protagonistima uvijek vraća kao bumerang“.

„Već viđeno, a posljedice će i ovoga puta biti iste. SDP ima svoj put koji će graditi u novim okolnostima, a iskrena, zrela i pouzdana partnerstva – za razliku od onih drugih – uvijek će biti dobrodošla“, naglašava on.

ANALITIKA: Šta se, po Vašem sudu, promijenilo na crnogorskoj političkoj sceni od formiranja Vlade na čijem je čelu premijer Duško Marković?

VUJOVIĆ: Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj i ekonomsko-socijalnoj krizi. Vlada je pala na ispitu da djeluje politički i rješava krizu, što je trebalo da joj bude prvi zadatak. Jer, bez političke stabilnosti nema uslova za bilo kakve druge domete. Situacija je nalagala državnički, a ne partijski pristup dolivanja ulja na vatru i korišćenja slučaja „državni udar“ u partijsko-propagandne svrhe. Cilj je bio samo jedan: da se kroz ratnu retoriku podjela na patriote i izdajnike politička i društvena scena radikalizuje do tačke sa koje nije moguće pokrenuti bilo kakav produktivan i konstruktivan pristup koji bi vodio dijalogu.

U dijelu socioekonomske situacije, standard građana je sve gori. Nezaposlenost rapidno raste i na nivou je od oko 23 odsto. Kroz povećanje PDV-a se udara na najniže slojeve, uvode se novi nameti, povećavaju akcize na gorivo, ukidaju socijalne naknade... Rast kojim se vlast hvali je uzrokovan investiciono-dužničkim zaduživanjem za auto-put koje je većeg obima nego što je rast BDP-a, pa je jasno da ni takvog rasta ne bi ni bilo da nema kredita za auto-put.

ANALITIKA: Da li su pozicije vlasti - odnosno DPS-a - ojačane DF-ovim prekidom bojkota Skupštine?

VUJOVIĆ: Ovakvav DPS i ovakav DF su dva ekstrema političke scene koji Crnu Goru guraju još dalje i dublje u krizu. Svojim djelovanjem stvaraju zapaljivu atmosferu za koju imate osjećaj da svako malo može da preraste u konflikt širih razmjera. Građanima izmučenim krizom i siromaštvom oni - umjesto stabilnosti - nude konflikte, zavade i svađe. DPS i DF se takvom politikom međusobno hrane i jačaju, na štetu građana ove zemlje koji žele tako malo – elementarnu pravdu i pristojan posao. Skupština je postala pozornica u kojoj svakodnevno imamo na djelu sukob sluganstva i primitivizma. Umjesto posla i budućnosti,  građani dobijaju gratis dnevnu dozu parlamentarnog neukusa, gdje je teško razaznati koja strana djeluje otužnije i destruktivnije po javni interes.

ivanvujovic1

ANALITIKA: Predsjednik vaše partije Ranko Krivokapić smatra da je povratkom DF-a u parlament bojkot možda izgubio na efektivnosti, ali da nije izgubio smisao. U čemu može biti smisao nastavka bojkota?

VUJOVIĆ: Plašim se da smo dotakli samo dno kada je u pitanju parlament, a to je i bio cilj autora sintagme „parlamentarna diktatura“. Trebalo je slomiti duh i esenciju parlamentarizma, pa sada imamo glasačku mačineriju – poslanike koji ne glasaju po savjesti i uvjerenju, već koji dižu ruke po naredbi. Vidimo ovih dana kako se bestidno gazi autonomija Javnog servisa. Ne postoji ni minimum preispitivanja, da ne kažem griže svjesti. Čini mi se da je više bilo slobodnog i reformskog duha u obavještajnim ćelijama KGB-a, Štazija ili Sigurimija nego što ga ima danas kod poslanika vlasti. A onda se postavlja pitanje: čemu takav parlament? Je li bolje da u njemu ne sjedi 81 poslanik, već po jedan predstavnik partija na vlasti, pa da bar samo njih nekoliko dižu ruke kako im partija ili šef nalože? Smanjićemo troškve i prestati da glumimo da postoji nešto čega nema.

U tom kontekstu tumačim stav predsjednika SDP-a o smislu rada u takvom parlamentu i učešća u njemu. Kad od institucija, generalno – uključujući i parament – napravite prazne ljušture i partijske ćelije, postavlja se pitanje smisla. Odgovor nije lak, ali SDP nikada nije bježao od teških odgovora i izazova, pa neće ni sada.

ANALITIKA: Kako odgovarate na optužbe predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, da bojkot parlamenta otvara sumnju da tzv. građanska opozicija namjerno želi da uspori put Crne Gore u EU?

VUJOVIĆ: One su vrlo površne, trivijalne i nekompetentne, kao i mnogo toga što dolazi sa te adrese. Ko čita evropske izvještaje, iz njih jasno proizilazi da su korupcija i organizovani kriminal, kao i odsustvo nezavisnih institucija, ključni problem našeg puta ka EU. Besprizornim gaženjem institucija – kao što je slučaj sa Javnim servisom, Ljekarskom komorom i Univerzitetom Crne Gore – šalje se jasna poruka o zarobljenoj partijskoj državi koja, kao takva, nema političku volju da primjenjuje evropske standarde. Afere kao što su „Limenka“, „Telekom“, „KAP“, „Carine“, „Bazar“ i „Solana“, ostaju bez epiloga, ali su sa štetama od nekoliko stotina miliona po građane, pravi razlozi za usporavanje puta ka EU. EU je za DPS i satelite samo mantra kojom skrivaju svoju antievropsku i antidemokratsku suštinu. Oni u EU vjeruju taman koliko su vjerovali u sve države, ideologije i nacije koje su do sada promijenili. Vlast po svaku cijenu je njihovo jedino uvjerenje i ideologija.

ANALITIKA: Koji će biti naredni potezi opozicije u borbi za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora? Gospodin Krivokapić sve češće pominje da bi bojkot predsjedničkih izbora bio dobar odgovor na „izopačeni  politički sistem“. Koliko je, u ovom trenutku, realno da SDP bojkotuje predsjedničke izbore?

VUJOVIĆ: SDP će odluku o predsjedničkim izborima donijeti tokom januara. Crnoj Gori je potreban dijalog kako bi se kriza počela rješavati, a njega nema zato što nema političke volje vlasti da do njega dodje. Kada imate vlast koja teži daljim sukobima – a ne racionalnom rješenju – onda su sve opcije demokratskog djelovanja na stolu.

ivanvujovic2

ANALITIKA: Koliko je Crna Gora daleko od vanrednih parlamentarnih izbora?

VUJOVIĆ: Naš zahtjev za vanrednim izborima nije bio hir, niti su takvi izbori cilj sam po sebi. To je način da se jedno teško stanje, uzrokovano onakvim izbornim danom, riješi na jedini poznat način u demokratijama – novim izborima. Kada imate ovakvo stanje, onda su dijalog i dogovor jedino sredstvo koje vodi stabilnom rješenju. Da je bilo volje kod DPS-a, 2017. godinu smo mogli iskoristiti upravo za takav dogovor, kojim bismo u 2018. kroz sve izbore u jednom danu stavili tačku na krizu. Time se ne bi ugrožavala finalizacija strateškog NATO cilja, a država bi se stabilizovala. To DPS-u, svakako, nije cilj, već da na svađama i krizama vlada, a da izbore organizuje svaka dva-tri mjeseca, uz koncentraciju i zloupotrebu čitavog državnog aparata na malom prostoru.

ANALITIKA: Kakve su šanse da tzv. građanska opozicija – naravno, ukoliko odluči da ne bojkotuje predsjedničke izbore – nastupi na njima sa jedinstvenim kandidatom?

VUJOVIĆ: SDP je predložio model okupljanja progresivnih snaga, čime bi se stvorila kredibilna i snažna alternativa na principima punog poštovanja ustavnih određenja države. Taj model je, po nama, trebalo da podrazumijeva promovisanje nekog od uglednih javnih djelatnika sa punim autoritetom i kredibilitetom kao zajedničkog kandidata tog dijela opozicije. Nažalost, proces sazrijevanja opozicije ne ide tako brzo i nije u skladu sa zahtjevima ogromnog broja građana koji žele promjene, pa će u skladu sa tim i SDP donijeti odgovarajuće odluke u primjerenom roku.

ANALITIKA: Da li bi najavljeno savezništvo GP URA i Demokrata moglo da označi kraj zajedničkog djelovanja partija tzv. građanske opozicije?

VUJOVIĆ: Mnogo puta se dogodilo da nečije nerealne ambicije – u ovom slučaju predsjedničke – budu prepreka stvaranju produktivne političke ponude koju građani priželjkuju. Treba realno priznati: u Crnoj Gori ne postoje samo politička kriza i kriza vlasti, već i kriza opozicije. Od građana to ne smijemo kriti, a sve i kad bismo htjeli – nije moguće, jer je to očigledno. Parcijalne, providne i sitne kalkulacije s isključivim ciljem da se pokuša slabljenje partnera u opoziciji – a da ne dođe do političkih promjena – kratkovida su logika koja se njenim protagonistima uvijek vraća kao bumerang. Već viđeno, a posljedice će i ovoga puta biti iste. SDP ima svoj put koji će graditi u novim okolnostima, a iskrena, zrela i pouzdana partnerstva, za razliku od onih drugih, uvijek će biti dobrodošla.

ANALITIKA: Očekjete li kandidaturu lidera DPS-a Mila Đukanovića na predjsedničkim izborima?

VUJOVIĆ: Ne bavimo se time što će uraditi DPS, iako je teško ne primijetiti posljednjih mjeseci farsično utrkivanje unutar vlasti ko će se što više dodvoriti vođi i ko će izrecitovati što ljepši hvalospjev. To otkriva našu kulturologiju i stvara obeshabrujući utisak da ni nakon stotinu godina nijesmo puno odmakli od gospodarske svijesti. Koncept „jedan čovjek i jedna partija jednako država“ je upravo najveća opasnost za državu. Ipak, očekujem da ćemo izvući neku pouku iz istorije i konačno smoći snage da – kao posljednji od svih naroda na tlu Evrope – promijenimo vlast.

Komentari: 27

Janko

05. 01. 2018 - 00:55

Kako vas nije više sramota od gradjana koje ste iznevjerili po stoti put?! Da niste smiješni, bili biste žalosni. Mislite li da vam narod vjeruje kad kazete da postoji kriza vlasti?! Niste valjda toliko glupi. Nema nikakve krize vlasti, naravno. Kriza je samo u vašim glavama i vašim ambicijama. Stotine kombinacija i koalicija koje traju po mjesec dana, gradjanska pa negradjanska, tijesna saradnja, pa sad pljuvanje po drugima. Vi ste jedna neozbiljna, neodgovorna, umišljena družina, i tačno ste tamo đe vam je i mjesto- na 2-3%. I to će vam bit mnogo za koji mjesec.
Puśo

05. 01. 2018 - 02:10

"Mnogo puta se dogodilo da nečije nerealne ambicije,... ka vašeg preśednika Krivokapića, koji je ugasio partiju, koju smo stvarali zajedno uz zakletvu da nećemo protiv države i sa antidržavnim partijama praviti koaliciju.
Beznadezno Izgubljeni

05. 01. 2018 - 03:06

Komedija. Stranka koja se politicki izgubila , zavrsila u zagrljaju antidrzavnih i proruskih stranaka i koju glasaci napustaju en mass, svuda vidi krizu osim kod njih samih. Prave se da ne znaju ko je alternativa ovoj vlast, prave se da ne znaju sto Rusi rade , kai i za vezu svojih saveznika sa Rusijom i dijelom Srbije. Upali su u blato vlastitom sarlatanskom politikom i pojlepom lidera, s sad slikaju alternativnu stvarnost da bi se poklopila sa izgubljenom pozicijom.
neso

05. 01. 2018 - 04:20

Da G-dine Vujoviću, sa ovakom opozicijom nema promjena. Tačno da je kriza opozicije,kriza partčamenta, ali i kriza institucija, i ono najgore,bez čega nema promjena je promjene u Izbornim zakonima-jedan čovjek jedan glas. TO JE PRVORAZREDNI PROBLEM. I JOŠ NEŠTO, ne mogu biti pripravnici kandidati za prdsjednika države. Ovakav rad opozicije najbolje radi za režim. AJDE DA SE NEKOLIKO OPOZICIONIH KANDIDATA SUČELE I SAMO JEDAN BUDE U IME OPOZICIJE I TO NAJBOLJI.
Tesla

05. 01. 2018 - 17:12

Vrlo je tesko izabrati najboljeg medju 2 najgora i 3 losa....
Bez razine i dostojanstva

05. 01. 2018 - 05:12

SDP je toliko umišljena, narcisoidna, sa potpuno nerealnim kriterijumima sopstvene vrijednosti , pa samim tim i potpuno nerealnim ambicijama. Sve je to u partiji pomenuti osobina nametnuto od umišljenog vidje u suštini “malog” čovjeka nadrealnih ambicija i ciljeva. Gledajući njihove/njegove osobine kroz stalna trucanja u ocijenjivanju političke konkurencije , gube, ako ga uopste imaju, i to malo političke razine i dostojanstva,
SDP

05. 01. 2018 - 08:01

Opozicija bi pokazala zrelost kad bi na izborima podržala Ranju!
Rukfaš

05. 01. 2018 - 08:06

Ispalili vas Aljeksa i Dritan... sad kukumavčite.
danilo s.

05. 01. 2018 - 08:15

"..Ovakvav DPS i ovakav DF su dva ekstrema političke scene koji Crnu Goru guraju još dalje i dublje u krizu."..(I.Vujovic) Znajuci to, vi ste se ipak odlucili da od dva zla (ekstrema) izaberete vece zlo (ekstremnijeg) – DF - za partnera? Vi mozete "pametovati” samo medju budalama, jer ono sto pricate je glupost za sve koji imaju iole zdravog razuma. Vi nijeste politicka sredina (izmedju dva ekstrema), vi mozete biti, u najboljem slucaju, samo jedna osrednja partijica. Ako se mnogo potrudite? Kada bi vise mislili o CG, a manje o vlasti, mozda bi vam vise vjerovali? Kazete da kandidat za presjednika treba da bude “ugledni javni djelatnik” a na prethodnim izborima nijeste ni pokusali da pomognete da se skupe potpisi za takvog kandidata (g. Bojovica)? Da bi, zatim, bojkotovali ceremoniju proglasenja Presednika - cime ste pokazali koliko postujete institucije drzave. Ukratko, vi ste bivsi borci za slobodnu CG. Zavrsicete ka Medojevic – za sprdnju.
.

05. 01. 2018 - 16:27

Danilo , ovim komentarom si ih raskupusao. Oni su sebe doveli u ocajnu poziciju, sahovskim zargonom receno i umjesto da mijenjaju tvrdoglavo idu istim putem prezentirajuci alternativnu stvarnost i izdajuci svoje bazicne principe kao i drzavu
Perko

05. 01. 2018 - 08:43

Kao da je opozicija sve napravila sto je do nje pa kritikuju DPS.Ovo je smijesno.Razgovaram sa opozicionim glasacima gro ce ostati kuci.Nece izaci na izbore.Zapanjujuce je koliko opozicione partije za racun DPSa uspijevaju da razbiju opoziciono biracko tijelo.
Kriza i izopačenost..

05. 01. 2018 - 08:52

Ovaj govori o krizi i izopačenosti. Jedino je u ukrizi SDP, a pri tome vodi anti-crnogorsku iziopačenu politiku,
Vuko

05. 01. 2018 - 09:08

Cemu ova jeftina demagogija.Najveci dio opozicije saradjuje sa DPSom.I misle da gradjani to ne vide.To je tako komplikovano da se ne vidi.Tuga.
Freeman

05. 01. 2018 - 09:17

G. Vujoviću ,ećina stvari koje ste iznijeli su tačne.Nesporna je činjenica da poslanici ,posebno ovi iz DPS nijesu slobodni ljudi,da ne glasaju po svojoj savjesti (nadam se da je još uvijek imaju )i u skladu sa interesom građana ,već na osnovu partijskog naloga .Tome doprinosi i naš izborni sistem sa zatvorenim listama.Samo pet zemalja EU koje imaju proporcionalni izborni sistem,imaju zatvorene liste !.Otvorene izborne liste povećale bi odgovornost poslanika ,a smanjile uticaj partijskih struktura na glasanje poslanika.To je apsulutno u interesu svih građana Crne Gore,ali se bojim da je jedina stvar oko koga vlast i opozicija imaju saglasnost da se tu ništa ne mijenja !.
"nezavisni intelektualac"

05. 01. 2018 - 10:45

Ovo je izvanredan intervju...na nasu zalost i stetu, sve je potpuno tačno u navodima Vujovica...uzasno je sektasenje koje je prisutno od strane Demokrata i politicki slijepe URE koja je da bi bila "opozicija" pogazila osnovni svoj stav i izostala na glasanju o NATO..voljeli ili ne Krivokapica, daleko je ispred lidera ostalih partija i to u svakom smislu...rakodje, najmanje je ispred Djukanovica ali je takodje ispred i to za svakog prosvijecenog i politicki odgovornog čovjeka, nije jedino za idolo-poklone "sluge i čobane"..
Ma&co.

05. 01. 2018 - 13:20

Eto ga tebi za presjednika, kod nas se potrošio. Nažalost, tako je. Nije vidljiv za vlast, a ni za opoziciju kao relevantni igrač.
Ivan

05. 01. 2018 - 11:16

Biracko tijelo opozicije u Cg je najprimitivnije u Evropi.Ono prihvata sve sto mu opozicioni lideri serviraju.Ne shvataju da se ti tobos opozicionari igraju sa njima kao macka sa misem.DPS uziva.
NORMALNO

05. 01. 2018 - 16:46

UŽIVA U LOPUŽANJU DRŽAVE
Beranac

05. 01. 2018 - 12:45

Becic presjednicki kandidat , Ranko premijer , Abazovic predsjednik parlamenta , Lekic ministar inostranih poslova i prvi podpredsjednik vlade , Jokovic portir na vrata u vladu .
..

05. 01. 2018 - 16:31

Ranko ce se uskoro naci u vanparlamentarnoj stranci ako se pod hitno nekom ne prisljamci. A to sri si jednog od najnepopularnijih politicara vidio ko premijera govori u kom svijetu zivis
MARA

05. 01. 2018 - 18:09

ZA NAS DNO NE POSTOJI,ILI BLAŽE REČENO GRANICE(ONE DONJ).NAROD JE NAVIKAO NA PRAZNE PRIČE.OVO ŠTO JE SAD NA SCENI,ODAVNO JE PRISUTNO,KO JE HTIO DA VIDI.U MAGLI I U MUTNOM SVAŠTA SE ULOVI.VLAST NEMA OD KOGA DA STREPI.SVIMA SU VAM PUNE JASLE.DA BRINETE ZA NAS,NEŠTO BI RADILI,I NE BI BESKORISNO SASTANČILI.I VI I VLAST.ŠTO BI REKAO D.KOVAČEVIĆ:"ŽAO MI JE ŠTO STE MOJI,A NE MOJIH DUŠMANA".VI STE IPAK "NAJBOLJI"PREDSTAVNICI SVOGA NARODA,ŠTO JE TUŽNO.IPAK VAS ZASLUŽUJEMO,KAD USPIJEVATE TOLIKO GODINA DA NAS VARATE.SVI ZAJEDNO!
kKARA RADUSIN

05. 01. 2018 - 20:38

Dali smijemo sanjati -sjajnu svjetlost i slobodu dragu u srcima našim.Uprkos sve mračnijoj noći oko nas-i čemernu tugu u srcima našim,nas- dobrovoljnih robova
Rankovo jato jos grakce?

06. 01. 2018 - 01:30

Ovako zvuci kad jedan provincijalcic pokusava da propjeva :) Ispadne melodramaticni kitsch. :) Edukuje se malo, citaj nesto. Da si prosirio mozgic ne bi ti nekad Milo bio otac nacije, niti bi ti se sad od cetnika i rusofila prividjali demokrati, patrioti, ... E da i ovo "da li" se pise odvojeno
52326

05. 01. 2018 - 22:04

Пуна подршка господине Вујовићу
Cetnici osjetili istu pamet?

06. 01. 2018 - 01:30

Puna podrska od cetnika za SDP, no sto !!!
garo

11. 01. 2018 - 09:44

znači Ranko je relna opcija a ostali nisu, ma ajde ne.....!
kakav crni SDP.......

17. 02. 2018 - 06:08

........kakav crni Ranko! Vratite ih sve skupa u Cuce, neka čuvaju bijele brave!
Novi komentar