Nove nesuglasice

Ostavku podnio i potpredsjednik Samoopredjeljenja

Potpredsjednik Samoopredjeljenja i poslanik te stranke u Skupštini Kosova Dardan Sejdiu podnio je ostavku na sve funkcije u stranci.
Objavljeno: 04. 01. 2018 - 16:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prije nekoliko dana ostavku su podnijeli i predsjednik Samoopredjeljenja Visar Imeri i potpredsjednica Aida Drguti.

"Podnosim ostavku zbog nezadovoljstva i posljednjih dešavanja u stranci. Nadam se da će moja ostavka biti shvaćena kao alarm za one koji se koriste metodama linčovanja i insinuacija", kazao je Imeri na vanrednoj konferenciji za medije u sjedištu stranke.

Sejdiu je rekao za prištinsku televiziju KTV da je podnio ostavku na funkciji potpredsjednika, člana Predsjedništva i glavnog odbora stranke, te da će političko djelovanje nastaviti kao član stranke i poslanik u Skupštini Kosova.

Imeri je rekao da dio članstva i rukovodstva stranke, pozivajući se na poslanika Samoopredjeljenja Aljbina Kurtija vrijeđa one koji misle drugačije i poziva na njihov linč.

Imeri je rekao da je u suštini Samoopredjeljenja kao stranke bila lojalnost prema političkom konceptu, što sada nije slučaj i da zbog toga neće biti na čelu stranke.

"U posljednje vrijeme osjetio sam veliko nepoštovanje. U tim okolnostima je nemoguće raditi", rekao je Imeri i izrazio nadu da stranka neće biti uništena zarad ličnih neslaganja i inata.

Prvi znaci neslaganja su se pojavili pošto je potpredsjednica Skupštine Kosova Aida Drguti javno uvrijedila Aljbina Kurtija. Drguti se kasnije izvinila Kurtiju i članovima stranke, ali je dodala da stanje u pokretu nije dobro i da neki pokušavaju da unesu strah u partijske redove.

Drguti je navela da u Samooprdjeljenju postoje duboki problemi i neslaganja političke i organizacione prirode. Prema njenim riječima, u pokret se uvodi političko jednoumlje kojim se ubija demokratija i iskrena, principijelna i otvorena diskusija o stavovima i organizacionim odlukama stranke.

Zbog podjela koje su se izbile u javnost Glavni odbor Samopredjeljenja je sredinom decembra na zahtjev više od dvije trećine članova odlučio da organizuje izbor predsjednika stranke.

Aljbin Kurti je za sada jedini kandidat za predsjednika stranke.

Komentari: 0

Novi komentar