Vladimir Maraš

Dobar glas

Odgledao sam koncert na RTCG-u, pažljivo slušajući naše poznate glumce koji su se uhvatili u koštac s nekim nimalo laganim melodijama. Izvukao sam zaključak da su ovakvi projekti više nego potrebni svima nama. Neki od njih pokazali su da im ovaj hobi ide bolje od ruke nego nekima kojima je to posao od kog žive
Objavljeno: 05. 01. 2018 - 09:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poštovani čitaoci, da ste zdravi, pravi i uzbrdo brzi. Crna Gora ušla je u Novu 2018. Kao i svake godine u ovo vrijeme, analiziramo što se dešavalo po crnogorskim trgovima i kakvi su programi bili na dnevnom redu.

Reklo bi se da se suštinski ne pomjera mnogo toga. Standardni paketi turbo pop/folk/rok mutant bendova zaposjeli su mnoge lokacije, ali ove godine, makar po mom radaru, nijesu bili toliko vidljivi.

Podgorica, Budva, Bar, Tivat, reklo bi se, promiješali su karte pa su skoro pa isti izvođači prethodnih godina samo promijenili lokacije. I Cetinski, i Gibonni... naš Sergej je izuzetak i nekako mu i jeste mjesto na podgoričkom centralnom trgu.

*****

Međutim, taj 1. januar u Podgorici imao je jednu manu... Vlatko Stefanovski nije zaslužio mjesto koje mu je pripadalo - ili ja to gledam presubjektivno.

Padala je kiša, a malobrojni kišobrani jedva su čekali da se privede kraju zvuk dobro usviranog trija. Takav trio (bubnjevi, gitara i bas) je poseban format za ljubitelje dobrog rok/fjužn zvuka. Ali trio takvih performansi nije baš u skladu sa visokim estetskim potrebama publike čije se uši odavno navikavaju na najgori folk/pop kojima nas zasipaju u neograničenim količinama.

Nakon što je dotakao autorske zvijezde još u doba „one“ Jugoslavije, Vlatko je ostao u režimu „čekajući glavni program“ na našem trgu. Siguran sam da bi odjek njegovog koncerta bio mnogo bolji u nekom drugom momentu, ali u ovom, namjenski postavljenom za „opšte narodno veselje“, mislim da je bio pogrešan.

Koliko sam uspio da zaključim, što po spisku izvođača, što po reakcijama ljudi koji su bili na pomenutim lokacijama, najbolji provod bio je u Kotoru. Istini za volju, na papiru je i izgledalo da će tako biti. U vrijeme kad je medijsko okruženje ovakvo kakvo jeste, malo bunta obučenog u rokenrol ruho predstavlja oazu zdravog razuma. I na neki način smješta „prst u oko“ medijskom napalmu koji se svakodnevno prosipa po nama. Dragi Kotorani, da sam bio u prilici da dočekam Novu godinu na nekom javnom prostoru, bilo gdje u Crnoj Gori, bio bih u Kotoru. Izvucite pouke i nastavite.

*****

Rado ću se osvrnuti na još jedan muzički događaj koji sam imao priliku da pogledam na Javnom servisu. Znao sam da je koncert „Na dobrom glasu - glumci pjevaju“ održan 28. decembra na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Bio sam spriječen da odem, ali uhvatio sam ga na RTCG-u. Odgledao sam koncert, pažljivo slušajući naše poznate glumce koji su se uhvatili u koštac s nekim nimalo laganim melodijama. Izvukao sam zaključak da su ovakvi projekti više nego potrebni svima nama.

Uopšte se neću baviti pojedinačnim analizama izvođenja, jer to je nebitno. Bitno je da znamo da imamo jedan sasvim respektabilan revijski orkestar, pojačan sekcijama duvača i gudača i da im treba naći prostor i ponuditi uslove za rad.

Znao sam da imamo i jednu i jedinstvenu Vjeru Nikolić, muzičkog pregaoca koja ima tu nevjerovatnu potrebu da pliva uzvodno i da sebe daje previše. Čuje se to, moja Vjera, makar ja čujem. Koliko života, energije i živaca čovjek mora da uloži u nešto da bi rezultati bili vidljivi na nekom ovakvom projektu.

Imamo i Radovana Papovića, imamo i Vilija Ferdinandija. Uz njih, imamo i punu binu muzičara, solista i sasvim dobro postavljene aranžmane. Šira populacija vjerovatno i ne zna ova imena u mjeri u kojoj treba da ih zna, nažalost.

Zaključak je da glumci, u sklopu posla kojim se bave, nužno ne moraju da budu i dobri vokalni solisti. Ono, važno je da imaju i tih znanja u mjeri u kojoj su im potrebna za osnovnu djelatnost, ali ne nužno i ne previše. Neki od njih te večeri, pokazali su da im taj hobi ide bolje od ruke nego nekima kojima je to posao od kog žive.

Što je potrebno? Potrebno je dati im zadatak, misiju, cilj. Ohrabriti ih. Postaviti nešto poput brodvejskog mjuzikla jeste veliki izazov, pogotovo ako vam ne pada na pamet da ste sposobni za takav domet. Ali evo, kuražim ih da već počnu da razmišljaju o nekom novom izazovu. Takvi projekti su nam potrebni.

*****

Ako već treba da nađem glumcima neku manu, mislim da su mogli malo hrabrije da odaberu repertoar i da onaj dio namjere o povlađivanju ukusima (svojim ili tuđim) drugi put potpuno sklone s dnevnog reda. Nekoliko njih je toliko upečatljivo izvelo nimalo lake numere, da sam siguran da mogu da pjevaju i zahtjevnije pjesme. Potrebno je samo malo više pažnje posvetiti solistima i njihovoj stilskoj definisanosti u izvođenju, pa neka ove „hitove“ ostave onima koje pune trgove i zgrću sasvim pristojnu lovu.

Momci i cure, perjanice dasaka koje život znače, ušli ste u 2018. kako treba, pa da se vidimo narednog decembra s novim zalogajima, jer ste od sada definitivno na „dobrom glasu“.

Komentari: 5

Eh marašla!

05. 01. 2018 - 11:23

Kad Vlado veli tako, mora da je to to! Sad svi knjige u šake i u školu! ...da vas ovaj ne pobalja sve u avgust :))
boj džordž

05. 01. 2018 - 14:54

Vala, meni i nijesu bili nešto ekstra. Ali što znam... Vjerovatno gospodin Vlado zna bolje.
Nada

10. 01. 2018 - 03:56

Drago mi je sto su i drugi "uhvatili" koncert iz CNP-a na televiziji. U tih sat vremena su mogli da osjete da ovdje jos neko dise, zivi, radi, zna, umije... Glumci su nam bolji pjevaci od svih pjevaca koje imamo! Bas kao sto nam je, ovim koncertom, CNP priredilo bolji "novogodisnji program" od svih televizija koje takodje imamo. Za razliku od koncerta "Glumci pjevaju", ono sto je RTCG u svojoj produkciji priredila za novogodisnju noc, bilo je samo tuzna tuga. Prejadno i prebijedno. Posebno momenti kad kukavni pjevaci dodaju jedni drugima mikrofone (bruka! jbs. reziju!), a svi vedri i raspolozeni kao pred strijeljanje. Zato: zivjeli glumci!
Ih, marašla...

11. 01. 2018 - 11:45

Mi čusmo da će neko ludilo od produkcije i programa da bude za Novu. Vladimir se posebno angažovao oko toga. Čudi me da ima nezadovoljnih. Zemlja sa toliko potencijala, lider u regionu, pa da ne zna novogodišnji da napravi? Ja ne vjerujem u to.
Loodilo

11. 01. 2018 - 22:30

Izluđe se s produkcijom "na nivou". Žuti, Merima i Tanja Šeter. Čudo neviđeno. Čekamo Hollywood da se javi, da pokupuje ove produkcije kojih se niko do sad sjetio nije!
Novi komentar