Osvrt

Neukusu treba reći ne

Kakav je sudar psihodelije i melanholične intime publici poklonio beogradski bend Stray Dogg za doček Nove u Kotoru, izvodeći Jangovu pjesmu „Kortez The Killer“, dok je kiša padala sve jače
Objavljeno: 05. 01. 2018 - 09:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Za Novu godinu valja uvijek poželjeti neko drugačije iskustvo, umjesto zabave „na siguricu“. Tu negdje i leži razlog zbog kog je kulminacija novogodišnjeg rokenrol spektakla pod zidinama Kotora stigla tek 2. januara, dva sata poslije ponoći.

Upravo tada je nekoliko stotina strpljivih dočekalo da ih do euforije ponesu „dva i po čovjeka“ Discipline kičme. I da povjeruju kako su samo bas, bubanj i glas dovoljni za elektronsku žurku po rok pravilima. Oni su po Kojinim taktovima osjetili grmljavinu mnogo jaču od one koja je burom okupala pločnik mediteranskog trga - toliko jaku, da se činilo da prijeti nesalomivim zidovima.

Zato treba ostaviti po strani gospodu iz Partibrejkersa i Električnog orgazma, koji su noć ranije isporučili Kotoru, fanovima i organizatorima šou za očekivanu pobjedu na domaćem terenu. Njihova izvedba samo je dokazala da je opravdano bilo godinama priželjkivati ovakav novogodišnji muzički rok zicer.

kotor-2

Petica za domaći

Ljudi iz Turističke organizacije opštine Kotor imali su važnu smjernicu - godine uspjeha Sea Rocka. I bili su dosljedni ovom festivalu, iako ne po konceptu i zvuku. Prosto, novogodišnji doček ciljao je publiku mnogo širu od alternativaca. Dosljednost se ogledala u ključnoj stavki festivalskog domaćeg zadatka - sjajnom odabiru startne postave muzičara, njihovog tajminga i redosljeda na bini.

Zbog toga prednovogodišnje repertoarsko poređenje, koje je stizalo sa svih strana, da je kotorski doček Nove godine tek „Lejk fest prebačen u Boku“ - apsolutno ne stoji. Prosto, na Lejku se do sada nije mogla dobiti ovakva koncentracija, selekcija i ujednačenost kvaliteta.

Kiša je saveznik

Za nezaboravno iskustvo ipak je bilo potrebno malo mediteranske magije. Tako su gosti dobili  nešto što ne stoji ni u jednom turističkom prospektu, a Kotorani dobro znaju i čuvaju. Na primjer, kako je nepredvidljiva i ćudljiva bura kad zaluta među zidine grada - i kako zna da zamiriše toplom, gotovo aprilskom kišom u januaru...

Kako je samo bio simboličan momenat kada je senzitivna ekipa iz beogradskog Stray Dogga u uvodnom dijelu druge noći izvodila pjesmu „Kortez The Killer“ Nila Janga! Tako drugačije, a sasvim u rangu ikone amerikane Alehandra Eskoveda. Kakav sudar psihodelije i melanholične intime, dok je kiša padala sve jače i jače...

Već tada, pa sve do kraja Kojinog tehnikolor šoua, bilo je jasno da je Kotoru i njegovim gostima kiša te noći najbolji saveznik. Za ples u kojem „neukusu treba reći ne, bilo kad i bilo gde“. I nove godine na našem Jadranu kakve ne da mogu, nego moraju biti. 

FOTO: Turistička organizacija opštine Kotor

Komentari: 0

Novi komentar