IRF najavio

Najmanje 140 miliona eura za podršku crnogorskim privrednicima

Investiciono razvojni fond - IRF planira da ove godine u crnogorsku privredu plasira najmanje 140 miliona eura, saopštili su iz te institucije i dodali da će privredni razvoj biti zasnovan na znanju, efikasnoj valorizaciji značajnih prirodnih resursa i većoj produktivnosti. 
Objavljeno: 05. 01. 2018 - 17:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Crnogorski privrednici mogu očekivati da će inoviranjem postojećih kreditnih linija i uvođenjem novih instrumenata podrške, kao što su garantni fond i mikrokreditiranje, biti omogućen veći nivo dostupnosti finansijskih sredstava, pa je plan za ovu godinu da se plasira najmanje 140 miliona eura - kazali su iz IRF-a.

Svim potencijalnim i budućim preduzetnicima, novim i postojećim malim i srednjim preduzećima, IRF će omogućiti kreditna sredstva po kamatnoj stopi od nula do 4,5 odsto, grejs periodom do četiri godine i rokom otplate do 12 godina, sa iznosom do pet miliona eura, u zavisnosti od vrste kreditnog aranžmana.

- To se ne odnosi na infrakstrukturne i projekte zaštite životne sredine, te obnovljivih izvora energije gdje će grejs period iznositi do pet godina, a rok otplate do 15 godina - kazali su iz IRF-a.

Planovi za ovu godinu usmjereni su na inoviranje postojećih kreditnih linija i uvođenje novih finansijskih instrumenata podrške, čime će se obezbijediti povoljna kreditna sredstva.

- IRF će se kroz svoje programe finansijske podrške, tokom ove godine, dodatno angažovati na kreiranju novih instrumenata podrške, u cilju podsticaja otvaranja novih radnih mjesta, razvoja preduzetništva i ravnomjernog regionalnog razvoja - kazali su iz IRF-a.

Oni podsjećaju da je u prethodnom periodu jedan od problema sa kojima se suočavaju početnici u biznisu bio nedostatak kolaterala kao sredstva za obezbijeđenje kredita.

- Uvođenjem garantnog fonda, kao posebnog instrumenta podrške, IRF će stvoriti još jedan mehanizam koji će motivisati potencijalne preduzetnike da se lakše odluče da započnu sopstveni biznis. Kroz taj instrument podrške, svim zainteresovanim osobama koje imaju održive projekte i biznis ideje, a nemaju u dovoljnoj mjeri kolateral koji je zakonom predviđen, omogućemo da kroz šemu garantnog fonda dođu do realizacije svoje biznis ideje - pojasnili su.

IRF će u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju pitanjima socijalnog preduzetništva, razvoju start-up biznisa i jačanju preduzetničkih kapaciteta na način da se što efikasnije podrže građani koji su u statusu socijalnog staranja i nijesu u mogućnosti da obezbijede kredite kod drugih finansijskih institucija.

- U pitanju je novi instrument finansijske podrške koji se odnosi na odobravanje mikrokredita koji su, prije svega, u funkciji samozapošljavanja i jačanja malog biznisa. To će biti instrument koji će doprinijeti borbi protiv siromaštva - tvrde iz IRF-a.

Ovaj fond je od osnivanja finansirao crnogorsku privredu sa više od 600 miliona eura, a samo u prošloj godini, do 15. decembra, odobrio je 164,5 miliona eura kredita. Kao razvojnoj instituciji, IRF-u nije primarni cilj ostvarenja profita, već podrška razvoja preduzetništva i ukupnog, ekonomskog razvoja Crne Gore - kazali su njegovi predstavnici.

Dominantan dio plasmana čine dugoročni i kratkoročni krediti u iznosu od 107,1 milion eura, dok se preostalih 57,4 miliona eura odnosi na faktoring finansiranje kroz otkup potraživanja.

- Tokom 2016. godine, IRF je plasirao 128,5 miliona eura, tako da je u prošloj, do 15. decembra, ostvaren rast od 30 odsto. Ono što je od posebnog značaja jeste povećana kreditna aktivnost IRF-a u sjevernom regionu, kao i u opštinama ispod prosjeka razvijenosti države gdje su ulaganja za prošlu godinu kroz dugoročne plasmane veća 58 odsto, a kroz faktoring finansiranje čak 30 odsto - dodali su iz IRF-a.

Takođe su naveli da u Crnoj Gori postoje preduzeća koja ulažu velike napore da prevaziđu glavne prepreke u poslovanju kako bi se ekonomija pozicionirala na putu prema održivom rastu. Pored problema velike kreditne zaduženosti i nelikvidnosti preduzeća, jedan od preduslova za dalji razvoj preduzetništva jeste stvaranje regulatornog okvira za održiva preduzeća.

- IRF se trudi da kroz svoje djelovanje direktno daje podsticaj rastu investicione aktivnosti i kreiranju konkurentnih uslova na tržištu koji motivišu pojedince, preduzetnike, kao i upravljačke strukture preduzeća da osmišljavaju nove ideje za osnaživanja svog poslovanja.

Kada su u pitanju usluge faktoringa, koje IRF pruža od 2011, u prošloj godini do 15. decembra, sklopljeno je 35 faktoring ugovora, a ukupan otkup potraživanja shodno tim ugovorima iznosio je oko 57,4 miliona eura.

- Veliki dio crnogorskih privrednika je prepoznao benefite tog proizvoda, što je olakšalo i povećalo njegov plasman u prošloj godini uzimajući u obzir i činjenicu da su kamatne stope i naknade u prošloj godini niže 20 odsto u odnosu na 2016 - rekli su iz IRF-a.

Planovi vezani za taj oblik finansiranja će se odnositi na mogućnost dodatnog smanjenja kamata i naknada kako bi se smanjili troškovi klijenata vezanih za taj finansijski instrument podrške.

- Donošenjem Zakona o faktoringu, ova finansijska oblast je dodatno regulisana i nadzor obavlja Centralna banka, tako da je sada svim preduzećima koja ispunjavaju uslove omogućeno pružanje faktoring finasiranja čime će se konkurencija na tržištu povećati, što predstavlja dodatni izazov za IRF - zaključili su iz ovog fonda.

Komentari: 0

Novi komentar