S Kipra na Kosovo

Uhapšen Izraelac umiješan u trgovinu organima

Izraelski državljanin Moše Harel, optužen da je umiješan u skandal vezan za trgovinu ljudskim organima na Kosovu prije deset godina, uhapšen je na Kipru.
Objavljeno: 05. 01. 2018 - 23:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prištinske vlasti zatražile su njegovo izručenje kako bi mu se sudilo, javlja Rojters pozivajući se na kosovsku policiju.

Navodi se da je Harel optužen da je tragao za ljudima kojima je potrebna transplantacija bubrega i da je privlačio na Kosovo donatore tih organa iz Turske i država bivšeg Sovjetskog saveza, obećavajući im isplatu do 12.000 eura.

Rojters navodi da su primaoci organa, mahom Izraelci, plaćali između 80.000 i 100.000 eura, a da neki od donora nikada nisu dobili bilo kakav novac.

- Osumnjičeni M.H. uhapšen je prije nekoliko dana na Kipru na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje. On je bio na potjernici od 2010. godine - kazao je Rojtersu portparol kosovske policije Baki Kelani.

Navodi se da je Rusija, takođe, izdala međunarodni nalog za hapšenje Harela.

Rojters navodi da kiparske vlasti nisu bile dostupne za komentar o ovom slučaju.

Navodi se da je skandal vezan za tvrgovinu organima otkriven 2008, kada je turski državljanin zaustavljen na prištinskom aerodromu, pošto je imao vidljive bolove izazvane uklanjanjem bubrega.

Rojters navodi da je lanac trgovaca organima djelovao uz pomoć klinike „Medikus“ na periferiji Prištine, čiji je direktor urolog Ljutfi Derviši 2013. osuđen na osam godina zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudskim organima, dok je njegov sin Arban osuđen na sedam godina zatvora, ali su obojica bili u bjekstvu i nisu odslužili kazne.

Navodi se da je kosovski sud 2016. naložio ponovno suđenje doktorima i zvaničnicima osuđenim za umiješanost u ovaj slučaj i da suđenje i dalje traje, a optuženi su negirali krivicu.

Kosovska policija je objavila da je Ljutfi Derviši ponovo uhapšen prošle godine i on se nalazi među osobama kojima se sada opert sudi. Njegov sin Arban i još jedna osoba osumnjičena u ovom slučaju, turski doktor Jusuf Sonmez, i dalje su u bjekstvu.

Rojters navodi da je, u odvojenom slučaju, pažnja na optužbe vezane za trgovinu organima porasla nakon što je specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti 2010. optužio da su borci OVK uzimali organe zarobljenika, prije svega Srba, tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Agencija podsjeća da je formiran specijalni sud, prema kosovskim zakonima, ali sa međunarodnim tužiocima i sudijama, koji treba da se pozabavi optužbama koje je izrekao Marti, ali da još niko nije zvanično optužen.

Komentari: 1

varolizacija

06. 01. 2018 - 09:08

Ocekujem da se ovaj "biznis " razvije i valorizuje brzijeg dana u montenegro . S obzirom da smo sve pokrali i unistili a da tradicionalni kriminalni poslovi zbog konkurencije nijesu tako unosni uskoro ce klanovi pocet otimat ljude i vaditi organe .
Novi komentar