Prva država u kojoj će plate biti jednake

Island je, usvojivši novi zakon u parlamentu u kojem su 50 odsto zastupnika žene, postao prva država na svijetu u kojoj muškarci i žene moraju biti jednako plaćeni.
Objavljeno: 06. 01. 2018 - 23:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema novom zakonu, kompanije i Vladine institucije koje imaju više od 25 zaposlenih moraće da sprovode politiku jednakog isplaćivanja radnika, a one organizacije kod kojih se ustanove nepravilnosti, moraće platiti kaznu, prenosi B92.

Članica odbora lokalne organizacije koja se bori za ženska prava, Dagny Osk Aradottir Pind, kazala je za Al Jazeeru da je riječ o mehanizmu kojim žele osigurati da se žene i muškarce plaćaju jednako.

Ona je dodala da su na Islandu, kao i u brojnim drugim državama, godinama postojali zakoni koji su nalagali da se muškarci i žene plaćaju jednako, ali da je i dalje postojao nesrazmjer u njihovim platama.

Novim zakonom koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, nejednake plate postaju protivzakonite. Zakon je podržala i vladajuća koalicija, sačinjena od stranaka desnog centra, ali i opozicija.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu, Island je već devet godina zaredom prva zemlja na listi država prema jednakosti polova.

Komentari: 5

Pyer

07. 01. 2018 - 04:49

Micemo biti druga svima jednake a male
Jedno pitanjce?

07. 01. 2018 - 06:34

Ako zena ima 15 godina iskustva kao recimo vrhunski hirurg plasticne hirurgije a muskarac tek 2-3 godine, zar oni trebaju da budu isto placeni? To je diskriminacija!
milica

07. 01. 2018 - 09:42

Mi bi trebali uvesti maksimum za direktore, funkcionere....razne sekretare...izmišljene odbore, bordove i sl...volonterski rad.Smanjili bi administraciju za mjesec dana na normalu...ipočinuli svi.Stim što bi kapiju za Spuž pomaklu na. Bogetiće i regulisali nezakoniro sticanje imovine.Tu bi već imali kandidata za smještaj urgentno...
Maestro

07. 01. 2018 - 16:59

Island prvi u 21. vijeku i neka im je sa srećom, a u istoriji, to je bila Jugoslavija. Sad oni treba da nas uče kako plate treba da budu jednake svima, a mi to znali prije čitavog Zapadnog svijeta
Komedija

07. 01. 2018 - 21:09

Poznato je da Island zivi od ribolova. Pretpostavljam da ce da traze da pola posade na kitolovcima budu zene.
Novi komentar