Remek djelo Džona Hjustona

Film „Blago Sijera Madre“: Karakter, a ne zlato!

Hjustonov ples u planinama na sjeverozapadu Meksika ostaće jedan od rijetkih primjera vesterna u kojima je potraga za bogatstvom zapravo traganje za pojedincima.
Objavljeno: 07. 01. 2018 - 15:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Film „Blago SijeraMadre“ („The Treasure of Sierra Madre“) izgledao je na prvi pogled kao samo još jedna klasična vestern priča koja obigrava oko besposličara koji žele da se domognu novca. Ipak, pokazalo se da je fenomenalno ostvarenje američkog majstora Džona Hjustona mnogo višeod „obične“ vesternovske trke za bogatstvom.

Tri pulena

„Da, znam što zlato pravi od ljudi...“ Ove riječi izgovara iskusni veteran Volter Hjuston u ulozi Hauarda, koji u ključnim scenama mrsi već labave karakterne konce glavnih junaka, otkrivajući pritom suštinu ovog naizgled lakog štiva.

Film „Blago Sijera Madre“ izazvao je pozitivne reakcije odmah nakon premijere, 1. januara 1948. godine. Hjustonovo istraživanje karaktera identifikovano je kao atipični vestern film, ali nije mu bilo potrebno mnogo da ga zavoli ni manje očekivana publika.

Razloga da gledaoci budu oduševljeni bilo jepregršt, ali najviše je isticana činjenica kako je „traženje zlata“ u ovom filmu zapravo Hjustonova igra karaktera. Dok gledate ostvarenje „Blago Sijera Madre“, lako možete da zamislite režisera na filmskom setu kako viče glumačkim pulenima: „Hoću karakter, a ne zlato!“

Trojka koja je na individualnoj i timskoj osnovi obilježila film bila je sačinjena od krajnje suprotnih likova - tada ultrapopularnog Hemfrija Bogarta, vestern džuniora Tima Holta i Hjustonovog oca Voltera.

Ulazak u istoriju

Nekako je bilo očekivano da Hjuston dobije Oskare za režiju i scenario, ali malo ko je mogao da predvidi ono što se dogodilo u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Film „BlagoSijeraMadre“ izmijenio je istoriju - otaci sin postali su dobitnici Oskara, prvi put za rad na istom filmu.

Iako su 1949.na ceremoniji uručenja nagrada Američke akademije svi mislili da će noć obilježiti ČarlsBikford ili Hose Ferer, to je ipak učinio Hjustonov otac. Volteru je uloga u režiserskoj poslastici njegovog sina donijela prvog i jedinog Oskara u karijeri, nakon tri nominacije.

Mnogi režiseri poput Stenlija Kjubrika i Pola Tomasa Andersona smatraju da Hjustonovo ostvarenje zauzima važno mjesto na listi filmskih klasika, ali „Blago Sijera Madre“ ipak ne spada u popularne naslove. Mnogi to mogu da pripišu činjenici da je ipak prošlo sedam decenija od premijere i  da ovaj film treba da ostane u nekom od ćoškova istorije vesterna. No, to nije tačno. Bez obzira na to što je napunio 70 godina, Hjustonov karakterni ples u planinama Sijera Madre na sjeverozapadu Meksika ostaće jedan od rijetkih primjera vesterna u kojima je potraga za bogatstvom zapravo traganje za pojedincima. 

 

Komentari: 0

Novi komentar