Prema podacima Unije slobodnih sindikata

Na crno radi 40.000 zaposlenih

Nacrtom Zakona o radu stvorene su pretpostavke za efikasniju borbu protiv sivog tržišta rada, a naredne godine biće godine aktivne borbe protiv neformalnog zapošljavanja, tvrdi ministar rada Kemal Purišić. U Uniji slobodnih sindikata kažu da novi zakon omogućava bolje mehanizme za naplatu poreza i doprinosa i da to zavisi od odlučnosti države, inspekcija i Poreske uprave.
Objavljeno: 07. 01. 2018 - 16:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Novi Zakon o radu kao i Zakon o inspekcijskom nadzoru omogućiće  efikasniju borbu protiv sivog tržišta rada, tvrdi resorni ministar.

"Ako se inspekcijskom kontrolom zatekne radnik u preduzeću, koji nema ugovor o radu u roku od tri dana postoji obaveza poslodavca da ga prevede u stalni radni odnos", kaže ministar Keman Purišić.

Ukoliko sistematizacija radnih mjesta ne mogućava poslodavcu da zadrži radnika, obavezan je da onima koji su tehnološki višak isplati otpremninu.

"Donijet je niz instituta za suzbijanje sive ekonomije, produženo je trajanje ugovora na određeno sa dvije na tri godine", navodi Purišić.

U Uniji slobodnih sindikata kažu da 40.000 građana radi u neformalnoj zoni i da poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose u budžet i socijalne fondove.

"Svako ko ne izmiruje poreske obaveze treba da trpi sankcije i tu nema milosti, ne možete biti biznismen, a ne plaćati poreze i dioprinose na tert radnika i građana, a poslije zatvoriti firmu i vi ste u plusu, a svi drugi u minusu", kaže generalni sekretar USSCG Srđa Keković.

Zakonom o radu predviđena je i novina u dijelu minimalne zarade, a trebalo bi da poboljša fiskalnu disciplinu poslodavaca. Prema podacima iz 2014. oko 10 odsto zaposlenih je imalo umanjenu zaradu, a svaki treći je radio u sivoj zoni.

"Neće moći kao do sada da se isplaćuje minimalna zarada velikom broju radnika, a da se onaj drugi dio daje ispod žita", kazao je ministar Purišić.

Iako su poslodavci inicirali izmijenu instituta "minulog rada" sačuvano je rješenje iz postojećeg zakona, kažu u USSCG.

Ministar kaže da Zakon o radu predstavlja iskorak u odnosu na prethodno rješenje budući da su implamentirane direktive EU i konvencije MOR-a i da očekuje da se novin predlozima neće remetiti visoki stepen usaglašenosti zakona.

Komentari: 3

Nevjerovatno

07. 01. 2018 - 17:30

Perisicu-znateli vi EU zakone? Ko zaposljava radnike na crno,mora da plati ogromnu kaznu ,a vi kazete posle tri dana mora ih po zakonu da ih zaposli ili dadne otpremine. Kako ce ,poslodavac dati nekom radniku otpreminu koji je nezakonito zaposljen??
milun

07. 01. 2018 - 18:27

imali smo mi zakon i do sad, ali samo na papiru, zašto bi neko vjerovao da će se tu nešto promijeniti? Radnici više nemaju povjerenje u mnoge institucije pa ni u inspekcije rada već ih smatraju korumpiranim!!!
ceka ih teska starost u bijedi

08. 01. 2018 - 18:53

Jednog lepog dana kad dodju u püenzionu starost imacemo 40 000 + iha ha hiljada socijalnih slucajeva .
Novi komentar