MESIĆ: Ustašizacija ne da Hrvatskoj da diše

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas gostujući na HRT-u da "ustašizacija ne da Hrvatskoj da diše", te da u Crkvi postoje "čisti fašisoidi".
Objavljeno: 07. 01. 2018 - 22:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Upitan da li je možda za njegov stav o Jasenovcu krivo obrazovanje, odgovorio je kako je za to bila kriva agresija na Hrvatsku i politika HDZ-a, a svoje "ustaštvovanje" devedesetih godina pripisao je politici HDZ-a, jer je ta stranka, kako kaže, smatrala da se mora angažovati sve da bi se spriječio uspjeh agresije, prenijela je Hina.

On je gostujući na HRT-u kazao da je za etničko čišćenje BiH najodgovorniji Vens-Ovenov plan, ali i da u Hagu nije svjedočio ništa lično o generalu Slobodanu Praljku.

Prema njegovim riječima, na početku je Hrvatska pomagala odbrani BiH, ali poslije Vens-Ovenovog plana ta se politika mijenja.

"Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana", rekao je Mesić koji se sa prvim hrvatskim predsjednikom razišao sredinom 1994.

U kritičkom osvrtu na Katoličku crkvu, Mesić kaže da ona ima negativnu ulogu u društvu.

"Imaju radikala i klerofašista u svojim redovima. Nisu se ogradili ni od onog vjeroučitelja koji poziva na klanje, nisu se osvrnuli ni na znakove sa slovom 'U' i križem unutar njega. To su bili križari, nakon II svjetskog rata, negdje su se zvali škriparima jer su očekivali sukob istoka i zapada", kazao je Mesić.

Za današnje stanje u Hrvatskoj rekao je kako se događa jedna pošast - a to je "da se mijenja istorija i da se pobjednici iz Drugog svetskog rata proglašavaju gubitnicima, a gubitnici pobjednicima".

Kako je rekao, krivac za to je obrazovanje, jer se po njegovom mišljenju mladim ljudima nude falsifikati istorije.

Za aktuelnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović kaže da se uživjela u ulogu zbog sukoba sa premijerom Andrejem Plenkovićem, te da njeno seljenje kabineta i nošenje zastave podsjeća na Titovu štafetu.

Zanima ga, kaže, dokle će to trajati, budući da "politika nije estrada" i da "populizam ne može biti politički izražaj".

Mesić je u emisiji HRT "Nedjeljom u 2" na pitanje autora Aleksandra Stankovića kako Kitarović koristi ovlašćenja, podsjetio da je pohvalio kada je išla u posjetu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ali je dodao da mu je smetalo kad je poslala vojsku na granicu s Rusijom.

"Kad je mene Buš pitao da šaljem vojsku u Irak, ja nisam htio", rekao je Mesić i dodao da nema koristi od svrstavanja s politikom Mađarske i Poljske, jer su to države koje EU previše kritikuje.

Za granični spor sa Slovenijom Mesić krivi hrvatsku diplomatiju.

"Sastanak Cerar - Plenković je totalni promašaj. To nema smisla. Oni se nađu javno i nijedan ne želi da popusti. Trebalo je da se negdje daleko od javnosti sastanu opunomoćenici jedne i druge strane", smatra Mesić.

 

Komentari: 12

Trinaestojulski

07. 01. 2018 - 22:12

Teško je danas biti antifašista u Hrvatskoj,a Mesić je među rijetkima koji se hrabro bori protiv neoustaštva i fašizacije. Nažalost ideologija NDH i danas je živa.Ali,frapantno je da i u Crnoj Gori postoje ideje koje zagovaraju rehabilitaciju ideologa ustaškog fašizma u liku npr Sekule Drljevića?
"Bravo" za komentar

08. 01. 2018 - 09:02

Prvo ide rehabilitacija srpskog četničkog neofašizam koje je završeno pa onda možeš pisati o ustaškom i inim fašizmima! Komentar jeste pozitivan ali skriva falsifikate. Sekula Drljević nije bio ustaša. To je napad na Sekulu jer mu se pripisuje stvaranje naše himne što takođe nije istina. Himna je prerada jedne stare Crmničke pjesme - i to bez mnogo prerade, ostala je pa skoro ista. I još ovo, Sekula Drljević je bio na strani onih koji su srušili Crnu Goru 1918-te godine i to mu Crnogorci nikad neće oprostiti! To što se on kasnije predomislio je njegova naknadna pamet!
13 jul

08. 01. 2018 - 09:35

Moj gospodine,Drljević je bio fašista koji je podržavao ustaški režim i zbog toga je od partizanskih vlasti proglašen za ratnog zločinca.To su vam neoborivi fakti!,Ođe niko ne govori o himni,već onjegovoj kolaboraciji sa italijanskim okupatorima i njegovom zadatku da se formira nezavisna CG i crnogorska pravoslavna crkva.
Plantaže

08. 01. 2018 - 16:32

E ti si predstavnik Crne Gore koliko i Amfilohije! Sekula Drljević je bio prvo zagovornik veljesrpstva tako da ne može biti ustaša. Ili može, sve je moguće! Ovo dalje je teško komentirati jer nije utemeljeno u istoriji i iskonstruisano je. Čuš Sekula htio da formira CPC kao da ona nije nikad ni postojala! Zlonamjerno ali i totalno providna manipulacija!!!
Cetigne

08. 01. 2018 - 09:11

Sve ti potpisujem.Jedna od najvećih genocidnih tvorevina u povijesti europske civilizacije imala je stravičan moto:trećinu Srba pokrstiti,trećinu pobiti,a trećinu protjerati.Uz koncentracione logore za djecu,može se reći da se radi o najvećem zlu XX vijeka u civilizovanom svijetu. Nažalost,o tome se ćuti.Ne znam zašto?
Najveće zlo je SPC

08. 01. 2018 - 09:26

Nijesi pogodio, najveće zlo na prostoru Balkana u XX vijeku i poslije je Srpska pravoslavna crkva. Hrvate ne možemo kriviti za atentate na Radića i druge predstavnike Hrvata u ondašnjoj (prije II Svjetskog rata) Skupštini zajedničke nam države, i posljedično nakon toga na jačanje Hrvatskog nacionalizma na što su i bili sračunati ti atentati. Samo treba razmisliti o tome kakav su lijep život imali ti atentatori nakon atentata (Račić na primjer) i onda shvatiti da je to bilo čačkanje mečke od strane Srba. Neko bi rekao što su tražili to su i dobili, međutim običan narod nije kriv. Evo pogledajte današnje vrijeme na što ih spremaju, istorija se ponavlja
Virpazarska puška

08. 01. 2018 - 10:45

Pušti tu praznu priču.Što ne komentarišeš zločine i genocid NDH i njeni fašistički karakter? O tome ne zboriš!
No passaran

08. 01. 2018 - 11:15

A ne pominje taj mozak Mesićevu izjavu da je Hrvatska katolička crkva puna fašisoidnih likova!
An pasan

08. 01. 2018 - 16:42

Evo mozga. No passaran reče pion i bi "smaknut" " u prolazu". Ti si samo pion u ovoj igri i ništa više - namjera pročitana. Komentar - no comment
Misliš puška moga đeda

08. 01. 2018 - 16:35

iz Crmnice. E pa puško promašena na ovaj portal još niko nije zborio no ćeš ti prvi vidim. A o zločinima četnika i ustaša istorija je već sve rekla a neoustaše i neočetnici pokušavaju uludo sve da opovrgnu - kao da se istorija može pisati ispočetka bez fakata. Pušti se ti naših pušaka
Mondo

07. 01. 2018 - 22:18

Mesić je zadnji ozbiljni političar u Hrvatskoj.
Leka

08. 01. 2018 - 11:16

Svaka čast Stipe.
Novi komentar