MAKEDONIJA

Zaev: Problem sa imenom biće riješen do jula

Makedonski premijer Zoran Zaev kazao je da vjeruje da će spor oko imena Makedonije biti riješen u prvoj polovini ove godine, najkasnije do jula. 
Objavljeno: 08. 01. 2018 - 10:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je u intervjuu za grčku televiziju Alfa kazao da je želja za rješenje ovog problema, koji traje duže od 25 godina, obostrana i da nestrpljivo čeka sastanake sa predstavnicima grčke i makedonske opozicije, kako bi se pronašlo rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve.

"Optimista sam i vjerujem da obje strane imaju kapacitet i da mogu pronaći rješenje za problem sa imenom do kraja prve polovine ove godine", rekao je Zaev, prenosi Tanjug.

On je dodao da rješenje postoji, ali je izbegao da otkrije detalje da ne bi, kako je rekao, ugrozio pregovarački proces.

"Uvjeren sam da postoji rješenje i da kada se ono pronađe sigurno će unaprediti saradnja naših dviju zemalja, a onda ćemo dobiti još jednog veikog saveznika u našem južnom susjedu", rekao je Zaev.

Upitan da li u procesu pregovora o imenu postoje "crvene linije", Zaev je rekao da bi one bile samo kočnice i blokirale bi pronalaženje rješenja.

"Verujem da je došlo vrijeme da se Balkan stabilizuje, da zavlada mir, stabilnost, saradnja i sloboda kretanja ljudi i ideja", naveo je Zaev.

Nastavak razgovora o rješenju problema imena Makedonije najavljen je za kraj ovog mjeseca, a rješenja koja bi se mogla naći na stolu, prema makedonskim medijima, su Nova Makedonija, Sjeverna Makedonija i Gornja Makedonija.

Komentari: 0

Novi komentar