Građani Kosova

Peticijom traže demarkaciju sa Crnom Gorom

Skoro 12.000 građana Kosova potpisalo je online peticiju kojom se traži ratifikacija sporazuma o demarkaciji između Kosova i Crne Gore i istovremeno zahtjeva da se ne ukine Zakon o Specijalnom sudu.
Objavljeno: 08. 01. 2018 - 16:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ako mi, građani Kosova, spustimo svoje glave i poslušamo neodgovorne političare, onda nismo žrtve, već saizvršioci u zločinu. Sjutra će biti kasno", poručuje se u peticiji, prenosi RTK.

Peticiju je pokrenuo direktor portala "Gazeta Express", Berat Budžala, i objavljena je u ponedeljak na Internet stranici change.org. U opisu se navodi:

"U posljednjih nekoliko dana jasno smo vidjeli da smo još uvijek na rubu ambisa. Lideri zemlje - predsjednik, premijer i predsjedavajući Skupštine, kako bi spasili svoju kožu, vode nas do nepravičnog sukoba sa međunarodnom zajednicom. Oni dovode Kosovo u direktnu konfrontaciju sa SAD-om i EU, sa onima koji su, baš kao i mi, zaslužni da Kosovo 17. februara proslavi Dan nezavisnosti."

Da bi se izašlo iz, kako je Budžala ocijenio, "nepotrebnog zastoja" i "lako prolaznog", on poziva:

"Budimo dio ove peticije, kojom se traži od Skupštine Kosova da što prije ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji su potpisale vlade obje države 15. avgusta 2015. godine."

Ovaj kosovski novinar dalje traži od Skupštine Kosova da "ne pretvori Republiku Kosovo u banana Republiku, ukidajući zakone, izbjegavajući međunarodne obaveze", koje su, dodaje - obećali da će ispuniti, a "sa posebnim naglaskom na zahtjev Skupštini Kosova da ne ukida Zakon o osnivanju Specijalnog suda".

Kosovo i njeni građani imaju mjesto u Evropskoj uniji. Potpisivanjem ove peticije, šireći ovu peticiju i na mnoge druge ljude, povećavamo pritisak na političku klasu, zaključuje se u peticiji.

Peticija je uslijedila nakon što je grupa poslanika kosovske skupštine pokrenula inicijativu za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, na koju su snažno reagovali međunarodni zvaničnici, uključujući Stejt department. Sa druge strane, još jedna od međunarodnih obaveza za Kosovo, demarkacija sporazuma sa Crnom Gorom, je na čekanju, iako je upravo ratifikacija tog sporazuma jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima.

Komentari: 0

Novi komentar