Mitropolit SPC

Amfilohije jednom izjavom pokrenuo lavinu u Srbiji

Generalni sekretar Predsjedništva Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin i direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić govore o mitropolitu Amfilohiju.
Objavljeno: 08. 01. 2018 - 17:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije naveo je da je “Apel za odbranu Kosova i Metohije“ potpisan zbog „nepovjerenja i kombinacija“. Osim toga, on je, kako se navodi, “izrazio bojazan da politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vodi "izdaji Srbije i Kosova".

Generalni sekretar PredsJedništva Srbije, Nikola Selaković, rekao je da se mitropolit Amfilohije “bavi vradžbinama”, kada govori o strahovanju da će “Vučić predati Kosovo”.

“O izjavama Amfilohija Radovića bih mogao da govorim satima. Šta drugo da očekujete od čovjeka koji je Vučiću već dva puta držao opelo”, rekao je Selaković gostujući na RTS-u.

Funkcioner SNS i blizak saradnik predsjednika Srbije naveo je da Amfilohije u svojoj izjavi ne osuđuje Vučića za nešto što je učinio, već se “bavi vradžbinama”.

“Govori o nekim neizvjesnim stvarima, on govori nešto što nikako ne odražava duh srpskog pravoslavlja”, rekao je Selaković.

Bivši ministar pravde Srbije je rekao da su Vučićevi prethodnici i njihova politika smanjili broj Srba u Crnoj Gori, a da je Vučićeva politika dovela do povećanja broja Srba na Kosovu.

“Kao što nije htio da se dodvorava beogradskoj čaršiji i onima koji su uvalili Beograd u dugove, neće Vučić da se dodvorava ni Amfilohiju Radoviću”, rekao je Selaković.

Vulin: Amfilohije je i Vučića i mene žive sahranjivao

Od kletvi Amfilohija Radovića ni jedan Srbin na Kosovu i Metohiji nije ojačao, ali je od napora Aleksandra Vučića kosovska nezavisnost postala mnogo slabija, ocijenio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Amfilohije Radović je Aleksandra Vučića i mene dva puta žive sahranio, držeći nam opela i protiv i ljudskih i protiv Božjih zakona", saopštio je Vulin.

"Kada je Kosovo zaista bilo izdano i napušteno, Amfilohije Radović nije sahranjivao žive i nije bacao kletve na one koji su zabranjivali srpsko ime u Crnoj Gori i priznali Kosovo kao nezavisnu državu, a pravdali i hvalili NATO bombardovanje", saopštio je Vulin.

On je naveo da je Vučić, kao niko do njega, ujedinio Srbe, zaštitio Republiku Srpsku, prešao preko starih podjela, usudio se da kaže da neće biti ponovljene i nekažnjene Oluje, Jasenovac, Martovski pogrom.

"Amfilohije neće voditi državnu politiku Srbije"

Pitanje Kosova ne treba da bude pitanje oko koga će nas bilo ko, pa i mitropolit Amfilohije, dijeliti na “izdajnike” i “patriote”, već pitanje oko koga svi treba da se okupimo kako bismo pronašli najbolje rješenje za naše građane i budućnost Srbije, izjavila je potpredsjednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović reagujući na izjavu mitroploita Amfilohija.

Ona je dodala da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "posljednji čovjek u Srbiji kome se može reći da ne vodi račina o Kosovu i srpskim građanima koji tamo žive".

Potpredsjednica Vlade Srbije očekuje da će, kako se unutrašnji dijalog bude bližio kraju, tako i pojačavati napadi nacionalista na Vučića.

"Predsjednik se, kako je već nekoliko puta rekao, neće miješati u crkvene stvari, kao što ni mitropolit Amfilohije neće voditi državnu politiku Srbije", kazala je Mihajlović.

"Izjave Amfilohija - naručen napad"

Izjave mitropolita Amfilohija protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, naručeni su napad i diskvalifikuju svakoga ko na taj način istupa kao predstavnik crkvenih vlasti, smatra direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Marko Đurić.

"Lično smatram da je stvar o naručenom napadu i da je riječ o činu koji, ponavljam, diskvalifikuje svakog onog ko na taj način istupa kao predstavnik crkvenih vlasti, čini ga jednim čovjekom koji se bavi opozicionim političkim djelovanjem na jedan vulgaran i neprimjeren način", rekao je Đurić gostujući na televiziji "Pink".

On ističe da ga je sramota kao vjernika i kao Srbina kada čuje da neko ko nosi odoru Srpske pravoslavne crkve, govori na "jedan necrkveni i sramotan način".

Prema njegovim riječima, istorijski gledano Amfilohije je u političkom smislu uvijek podržavao opciju čiji je rezultat da je Srba uvijek bilo manje i u Crnoj Gori i na drugim mjestima.

"Amfilohije da se uzdrži od ličnih stavova"

Na izjave mitropolita crnogorsko-primorskog, reagovala je i Socijalistička partija Srbije (SPS), koja vjeruje da izjava predstavlja njegov lični stav i izraz samo njegovog animoziteta a ne zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve.

Kako se navodi, pozivaju mitropolita Amfilohija da se uzdrži od iznošenja ličnih stavova o unutrašnjem dijalogu o Kosovu jer njegove riječi, kako kažu, nijesu u skladu sa duhom hrišćanske tolerancije i međusobnog uvažavanja "o kojima najviše govorimo tokom ovih Božićnih praznika".

Komentari: 11

Ne pada snijeg (Amfilohije)

08. 01. 2018 - 17:53

da prekrije brijeg već da cijela Srbija pokaže svoj trag. "Voli" nas Crnogorce čitava Srbija na isti način. Hvala ti Amfilohije što postojiš! Bog je veliki i sve vidi!!!
Svevisnji im presuđuje

08. 01. 2018 - 17:59

Amfilohije je dio strukture užasa koji ne prestaje i koji se ne cisti, a sve nabrojano je struktura bića i djelovanja Pukovnika. Mnogo godina siju zlo i ..., počeli su ,da sve sto su posijali Amfilohije i momentalni oponenti, žanju. Dje im je kraj zna Svevišnji i mnogi od nas ovozemaljaca.
@

08. 01. 2018 - 18:06

dok kune nas Dukljane nikome ne smeta e sad se nebeskoga naroda takao i muka.Devedesetih godina je dobio nadimak Brdskobrzinski i neznam bolje ime za njega.Opet kad razmislim nisam siguran da reagovanje Vucica prema gubitku Kosova adekvatno i da nebi trebalo objaviti rat svima koji su ga priznali.Isto mi smeta pacifizam Irineja koji bi trebao da zestoko reaguje.KOSOVO JE SRBIJA nekad bilo.
Crnogorac

08. 01. 2018 - 18:20

Nijesi ti naš! Ti si željan "plusića" ali ih nećeš dobijati za "odbranu Kosova"!
Pg

08. 01. 2018 - 19:17

Nema tamo demokratije ka u Crnu Goru da mlatis sto oces .I onda kazu u Cg ugrozena prava onih ovih .Kako ne !
Žika Guslar

08. 01. 2018 - 19:45

Vi Srbi zbilja kasnite za svijetom! Mi u CG znamo - evo, trideset godina... - da se Sotonaile bavi samo i jedino: magijom i vradžbinama. Alči polako, obrnuće se on i prema vamo ubrzo.
kotrljanje istinom

08. 01. 2018 - 22:09

Srbija je svojim varvarstvom otkačila Kosovo od sebe.Treba istini gledati u oči a ne nesto okoliši.Svi koji su bili u političkom kotrljanju EX-YU od 1985-97 goine istuširani su pravim stanjem o Kosovu.
mikeli

08. 01. 2018 - 22:16

Amfibije visokoletac gazi sve po zemlji,vodi i nebu.
Vasojević-Crnogorac

08. 01. 2018 - 22:59

Ova je osilio vala, ako ovako nastavi svezat će ga i poslati u Dobrotu, pa nek tamo fantazira o nebeskom narodu i Rusiji!
fhgfh

09. 01. 2018 - 01:52

Sotona je fenomen. Mijesa se u potiliku tudje zemlje a kroji sudbinu svoje. Pljuje i po sebi i po onima za koje misli da su njegovi i opet popularan medju indoktriniranom masom.
+

10. 01. 2018 - 00:46

Masa je uvijek bila i bice &^%$. U ogrmnoj vecini slucajeva treba radi kontra masi jer masa ne misli nego se povodi za emocijama (ovcice, baaaa) koje nije tesko izmanipulisati.
Novi komentar