Pozvan na Molitveni doručak

Haradinaj: Nisam dobio odgovor na zahtjev za američku vizu

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da nije dobio odgovor na zahtjev za američku vizu koji je njegov kabinet podnio, ali je napomenuo da je pozvan na Molitveni doručak. "Moj kabinet je podnio zahtjev za vizu. Ima više događaja tamo na koje želim da idem. Odgovor nisam dobio", rekao je Haradinaj, prenosi RTK.
Objavljeno: 09. 01. 2018 - 18:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kosovski premijer kaže da je na Molitveni doručak pozvan i da će, kada dobije vizu, otputovati, navodi se u današnjem Unmikovom pregledu štampe.

Kosovska vlada ponovo je sinoć odbacila navode medija da je Ramušu Haradinaju odbijena američka viza, a njegov šef kabineta priznao da su "kasno aplicirali za vizu".

"Mi smo krivi, kasno smo aplicirali za vizu. Da je poziv bio višeg nivoa, dobili bi vizu isti dan. Ali, premijer nije imao takav poziv", rekao je šef kabineta Haradinaja, Avni Arifi za Gazetu ekspres, ponovivši da je viza za Haradinaja još u proceduri, prenio je RTK2.

Prethodno je portparol Nacionalne garde u Ajovi, pukovnik Greg Hepgud, rekao za Radio Slobodna Evropa da je Haradinaj otkazao posjetu toj saveznoj američkoj državi, jer mu nije izdata viza za SAD.

Kako navodi RSE, Haradinaj je trebalo 11. januara da prisustvuje događaju u organizaciji komandanta Nacionalne garde u Ajovi Timotija I. Ora.

"Premijera Haradinaja je pozvao general Or na ovaj događaj, ali mi žalimo što nije mogao da dobije vizu i bude sa nama. Obrazloženje je bilo da posjeta ne može da se realizuje i nismo mogli da dobijemo više informacija", rekao je Hepgud.

On tvrdi da će, umjesto Haradinaja, tom događaju prisustvovati zamjenik kosovskog premijera Bedžet Pacoli.

Prethodno se u prištinskim medijima pojavila informacija da je kosovskom premijeru uskraćena viza i da neće moći da otputuje na Molitveni doručak u Vašington, koji se svakog prvog četvrtka u februaru održava u tom gradu.

Kako je prištinska Koha prenijela, pozivajući se na KTV, razlog zbog kojeg kosovski premijer ni nakon dvije nedjelje od podnošenja zahtjeva nije dobio vizu SAD je to što američki Stejt department nije pokazao spremnost za susret sa njim.

Odbijanje američkih zvaničnika da se sastanu sa Haradinajem je, kako se navodi, posljedica njegovog odbijanja da parlament ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i inicijativa za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK.

Komentari: 0

Novi komentar