Bogdanović u posjeti Nikšiću

Nastavićemo da podržavamo projekte i manifestacije

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović razgovarali su danas u Nikšiću o programima i projektima koji se u oblasti kulture realizuju u toj opštini.
Objavljeno: 09. 01. 2018 - 18:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bogdanović je tokom posjete Nikšiću istakao zadovoljstvo što je u prilici da sa rukovodstvom Opštine razmotri ideje i planove za nastavak, kako je ocijenjeno, izuzetno uspješne saradnje u kulturi.

Na sastanku je razgovarano o inoviranom programu podrške „Kultura mladih Nikšić“, koji će u prvi plan staviti mlade stvaraoce i umjetnike iz Nikšića. Bogdanović i Grbović saglasili su se da je Program podrške razvoju kulture u Nikšiću, koji se realizovao od 2014. do 2017. godine bio izuzetno uspješan i da je važno na sličan način nastaviti i aktivnosti u narednim godinama. Istakli su značaj koji brojni festivali imaju za Nikšić i naglasili da će i Ministarstvo i lokalna samouprava svojom podrškom nastaviti da doprinose njihovom jačanju i profilisanju u značajne regionalne manifestacije. 

Bogdanović je naglasio da je bogata kulturna baština Nikšića i važnost njene zaštite i očuvanja prepoznata od strane Mniistarstva, koje je za 2018. godinu za trinaest projekata u ovoj oblasti opredijelilo 176.500 eura. Tom prilikom je posebno razgovarano o potencijalu koji ima praistorijski lokalitet Crvena stijena i naglašeno da njegova turistička valorizacija mora biti jedan od naših zajednički prioriteta.

Ministar je posebno istakao zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima na projektu rekonstrukcije Doma revolucije, za koji je raspisan tender za odabir izvođača koji će zapoceti I fazu rekonstrukcije ovog objekta. Otvaranje ponuda se očekuje 31. januara, a Vlada je za ovu namjenu izdvojila 800.000 eura u 2018. godini

Sagovornici su se saglasili da je važna stalna saradnja i komunikacija Ministarstva i Opštine, posebno prilikom izrade značajnog dokumenta kakav je opštinski program razvoja kulture, za koji Ministarstvo može pružiti svu potrebnu podršku.

Bogdanovi i Grbović posjetili su JU « Zahumlje », koje će ove godine obilježiti 120 godina postojanja. Tokom obilaska direktor JU « Zahumlje » Vojo Krivokapić upoznao je Ministra sa organizacijom ustanove, kao i programom koji će povodom ovog značajnog jubileja biti organizovan.

Komentari: 0

Novi komentar