Space X

Lansiranje tajnog satelita odvijalo se normalno

Lansiranje tajnog američkog satelita odvijao se normalno, saopštila je američka kompanija Spejs eks (Space X) poslije medijskih izvještaja da se satelit izgubio.
Objavljeno: 09. 01. 2018 - 20:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Poslije pregleda svih podataka o lansiranjima do danas, lanser Falkon 9 (Falcon) je izvršio ispravno sve manevre u nedjelju uveče. Ako mi, ili neko drugi, otkrijemo dodatnim analizama da to nije bilo tako, odmah ćemo obavjestiti javnost", rekla je generalna direktorka kompanije Gvin Šotvel.

"Informacije objavljene suprotno ovome su kategorički netačne", rekla je ona, dodajući da zbog "tajne prirode tereta" Spejs eks ne može da iznese više detalja.

Pozivajući se na vladine i druge izvore, list Vol strit džornal (Wall Street Journal) prenio je da satelit Zuma, u proizvodnji američke firme Nortrop Gruman (Northrop Grumman), nije stigao do orbite jer se nije dobro odvojio od rakete koja ga je lansirala.

List je dodao da bi prema informacijama članova Kongresa, gubitak tog uređaja mogao da košta nekoliko milijardi dolara.

"Budući da analize podataka ne ukazuju na neke operativne i druge probleme, nastavljamo aktivnosti daljih lansiranja", rekla je direktorka Spejs eksa i dodala da su u toku pripreme za lansiranje naredne rakete krajem januara.

Komentari: 0

Novi komentar