Arheološko istraživanje u Mjacama kod Mataguža

Otkrili kulu i bedeme iz helenističko-ilirskog perioda

Stručni tim arheologa Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore nastavio je istraživanje u Mjacama, u Matagužima (GO Golubovci), započeto osamdesetih godina prošlog vijeka, koje je rezultiralo vrlo značajnim nalazima. U pitanju je kula iz helenističko-ilirskog perioda, vrlo specifična zbog toga što je podignuta u ravnici.
Objavljeno: 10. 01. 2018 - 06:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Crnoj Gori to je jedinstven primjer, zbog čega je i nastavljeno istraživanje iz prošlog vijeka, kada je kula otkrivena. Projekat se realizuje kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, koji finansira Ministarstvo kulture.

Istraživanje, tokom kojeg je do sada otkrivena kula i oko 160 metara kamenih bedema, prekinuto je zbog visokog vodostaja Skadarskog jezera i biće nastavljeno tokom ove godine.

Kula i bedemi

Rukovoditeljka istraživanja, arheolog Marija Jabučanin, kaže da su za sada otkriveni temelji jedne kvadratne kule gotovo idealnog tlocrta, dimenzija deset sa deset metara.

- Kula je građena od naslaganih nepravilno obrađenih komada kamena, širine 1,80 do 2,20 metara, na kojim su u pravcu sjeveroistoka očuvana četiri, a na sjeverozapadnoj strani dva masivna kamena bloka oblika kvadra, kao in situ segmenta nekadašnje gradnje. Posljednji, od sedam očuvanih, dislociran je i prislonjen uz temeljnu zonu na jugoistočnoj strani temelja kule– opisuje Jabučanin.

Fortifikacioni sistem u Mjacama građen je u planskoj i pravilnoj geometrijskoj koncepciji uglova i pravaca. Otkrivanje dijela bedema u pravcu zapada u dužini 120 metara, kao i 40 metara u pravcu istoka od istražene kule, idu u prilog ovoj tvrdnji.

- Nepoznanica koja je prožimala cijeli tok istraživanja jeste otkuda i kako su transportovani ovako veliki kameni blokovi. Najsličniji strukturni megaliti konstatovani su u Vuksanlekićima i njihovo porijeklo još nije utvrđeno. Pretpostavka je da potiču sa istog i prostorno najbližeg majdaništa, najvjerovatnije Vranjske gore kod Tuzi - kaže rukovoditeljka istraživanja.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 2

R

10. 01. 2018 - 08:29

Crna Gora ima veoma veliku zbirku kulturno istorijskih dobara - spomenika i utvrdjenja koje je trebalo obnovit i dovesti u predjašnje stanje, a koji bi mogli veoma dobro poslužiti u turističke svrhe, jer kod nas ima puno toga što bi turistima moglo da se pokaže ali nema niko ko bi mislio o tome. Država neće , pametni nemaju sredstava i ne mogu.
@

14. 01. 2018 - 18:03

Eto koliko puta sam napisao samo na ovom portalu da su Srbi narod jedan najsarii.Ako Boga ima i ta prokleta zlatna kasika ce se naci i onda niko nece moci da negira suvu istinu.
Novi komentar