Žestoke reakcije na prepucavanje MCP sa državnim vrhom Srbije

Od Amfilohija se ogradio i Irinej

Patrijarh srpski Irinej ogradio se juče od izjava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je kazao da politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vodi ka izdaji Srbije i Kosova i, suprotno Amfilohijevim stavovima, ustvrdio da se Vučić bori da sačuva Kosovo.
Objavljeno: 10. 01. 2018 - 07:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Ljudi mogu da pričaju ovo ili ono, ali mi vidimo koliko se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bori da sačuva Kosovo i Metohiju - poručio je patrijarh srpski Irinej na liturgiji koju je služio u Banjaluci, povodom Dana Republike Srpske.

Dodao je i da se Vučić lavovski bori da sačuva Kosovo.

aleksandar-vucic-201603- Blagodarimo Gospodu što nam je podario čovjeka koji se lavovski bori za srpski narod, a posebno za mučeničko i stradalno Kosovo i Metohiju. Nadamo se i molimo se Gospodu da predsjedniku Republike Srbije da snage i moći da se odupre silnim vjetrovima našega vremena, sa nadom i vjerom i uz pomoć božju da nas Gospod neće ostaviti - rekao je Irinej oponirajući Amfilohijevom stavu da zvanična srpska politika vodi priznanju Kosova.

Sagovornici Pobjede saglasni su u ocjeni da je Amfilohije posljednjim komentarima još jednom izašao iz okvira crkvenih nadležnosti i da se otvoreno nastoji miješati u vođenje državne politike.

amfilohije-radovic-mitropolit-1409-2016-ivana-bozovic-002

Crkva i(li) država

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Vladimir Goati smatra da odnos crkvene i političke vlasti ne mogu da budu kompletno odvojene grane, ali da je demokratsko nastojanje da te dvije vlasti rješavaju pitanja koja su u njihovoj nadležnosti i da se ne miješaju jedna u drugu.

- Bavite se dušom, vjernicima, ali ne i poslovima države. To je u srednjem vijeku bilo pitanje - da li crkva treba da vlada, da li je papa glavni, pa je tako bila aktuelna latinska sentenca Cuius regio, illius religio - „Čija je zemlja toga je i vjera“. Međutim, danas, demokratska teorija je jasna - država je odvojena od crkve i obje vlasti imaju svoja pravila- rekao je Goati za Pobjedu.

Dodaje da pitanje Kosova i Srbije kao i većina pitanja nije riješeno, ali se, kaže on, Vučić trudi da to pitanje reguliše.

- To je ozbiljna stvar i trajan proces, a on se trudi da to riješi na najbolji mogući način sada kada je Srbija istjerana sa Kosova. Amfilohije ovakvim ponašanjem prelazi ,,crvenu liniju“ između crkvene i državne vlasti - kaže profesor Goati.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 16

Dzabe mu i ograde i palisade

10. 01. 2018 - 07:58

Uzdmao ih je Vrac Moracki dobro i pokazao da je Car GO! Srbska posla, urnebes do neba! Samo da Crnu Goru ostave na miru u ovom "svetom" ratu.
Autokefalna MCP

10. 01. 2018 - 08:03

Neka se pripazi ovaj Irninej sto govori, je ce Amfilohije lako donijeti odluku o samostalnoscu MCP, onako prijeko po moracki!
Cuius regio, illius religio

10. 01. 2018 - 09:29

Autokefalna MCP, ha,ha,ha....najbolje bi bilo da se opet "preorjentiše" i vrati roditeljsko crnogorstvo, pa opet malo da srbuje, pa tako na smjenu. Crnogorci imaju svoga Mitropolita Mihaila koji treba da povede svoje vjernike U SVOJE PRAĐEDOVSKE CRKVE, KOJE ČEKAMO DA SE OSLOBODE OD BESPRAVNO USELJENIH PODSTANARA.
Crmničanin...

10. 01. 2018 - 08:07

Što prozboriti a ostati čist..? Ovo zlo od brdsko-brzinskog, koje svakodnevno puni naslovnice svih medija svi vide i čuju i opet niko ništa..??? Dokle, nemam pojma..??? Ovo bi čudo u normalnim uslovima i drugim državama bilo neđe s'nekom čeličnom maskom na glavi... Čudo neviđeno..!!! Gledam sliku moga Bara i njegove crkve iza njegovih leđa, pa prije neki dan uočih bistu Kralja Nikole ispred..??? Nevjerovatno, a istinito..??? I njega prisvojiše, a do prije neku godinu je bio izrod, niko i ništa i ježili se na sve što je činio, na kraju njihova bratija i ta ista svijest ga išćera i umrije vani ka poslednji... (neću reć). O jadu smo se zabavili kad su ga vratili i tu sahranili i eto ti ga sad...pred hram njihov..??? Bruka od ovakvija vjernika, dokle ta svijest doseže...nema granica..???
Nemanja

10. 01. 2018 - 09:05

Prevešće njega Milo na Crnogorstvo! Malo po malo i evo ti njega na čelu Crnogorske pravoslavne crkve :)
Daleko

10. 01. 2018 - 15:51

bilo!!! Ne da nijesi duhovit, nego ništa gluplje nijesi mogao da napišeš.
Joveta

10. 01. 2018 - 08:50

Irinej mora pod hitno traziti razrjesenje Amfilohija.
da razrijesi mitropolita

10. 01. 2018 - 09:37

Time bi automacki naveo vodu na Mirasevu i Stevinu vodjenicu . A dali ce Vucko i formalno prodati Kosova republjik pokazace se . Zato je on i montirao Brnabicku da sa ostane "cist".
Dujo

10. 01. 2018 - 15:54

Nepismeni i polupismeni bi prvo trenali da nauče pravopis pa tek onda da komentarišu
bosiljka

10. 01. 2018 - 09:23

Odličan vam je ovaj Goati analitičar (s najmanje četrdeset godina staža), a još nije čuo da je Crna Gora sekularna država. Tipični poluobrazovani profesor s Voždovca!
Cuius regio, illius religio

10. 01. 2018 - 09:24

Cuius regio, illius religio - „Čija je zemlja toga je i vjera“. A pustili ste ga da rovari po Crnoj Gori! Sa sve svojom centralom u Beogradu. Kad ćemo prodisati kao svoji na svome?
Aco

10. 01. 2018 - 09:29

Kakvo je uživanje gledati Vijesti,Pobjedu i portale kako su na istoj talasnoj dužini sa Irinejom, Vučičem.Selakovićem,Ružićem.....
Guest_93584

10. 01. 2018 - 10:14

OD NJEGA SE BOG OGRADIO . NSMOZE SOTONA BITI BOOZIJI IZASLANIK .
CRNOGORAC

10. 01. 2018 - 10:42

ZNAJU ONI DA MORACKA VJESTICA ZASTUPA SPCU CRNOJ GORI I NEBI TREBALI DA UPETJLAVAJU CRNOGORSKU PRAVOSLAVNU CRKVU U NJIHOVO PREKURCAVANJE ALI IZGLEDA DA JE TO VJESTICNA NOVA TAKTIKA DA PONIZAVA VLADU, NAROD I CPC I DA ZAVADJAVA NAROD SRBIJE I CRNE GORE NJEGA TREBA PROGNATI IZ C.GORE PA NEKA IDE NA KOSOVO DA BRANI SRPSTVO I DA PRESTANE DA LAJKE IZ C.GORE.
Komedija

10. 01. 2018 - 13:09

Je li mu ono sladoled na sliku?
Slobodasn Gluščević

11. 01. 2018 - 08:30

Ovo je vrlo lukavo, izgleda je Amfi počeo da gubi pozicije u Crnoj Gori, pa da bi nam ga omilili, tobože, digoše dževu na njega u Srbiji. Bezobrazniku bi trebalo zabraniti ulazak u Crnu Goru kao i svoj klerofašističkoj bagri koju je dovukao u Crnu Goru. Sad im smeta kad govori o njima kakvi su.
Novi komentar