Slučaj Zavičajnog muzeja u Bijelom Polju

Stanari naložili eksponate

U crnogorskim muzejima je nadirala voda, trčkarali su i umirali pacovi, pucali zidovi, prokišnjavali plafoni, plavili depoi, gubljene ili traljavo vođene inventarne knjige, odlagane revizije, trunuli i nestajali eksponati... Ali su i bespravno živjele porodice i pojedinci! To pokazuje dokumentacija koja je Pobjedi ustupljena iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.
Objavljeno: 10. 01. 2018 - 07:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Provala i krađa

Samo jedna teška i hladna zima bila je dovoljna da 1976. godine u vatri nestane dio eksponata Zavičajnog muzeja u Bijelom Polju. Dvije ženske osobe, N. G. i Z. Š, koje su se 1973. godine bespravno uselile u zgradu Muzeja, provalile su u kancelarije, otuđile djelove namještaja, prozore i vrata, ali i neprocjenjive eksponate iz 13. i 14. vijeka srednjovjekovnog rudnika „Brskovo“.

Bez znanja o vrijednosti i bez želje da se obogate, prešle su potom samo nekoliko metara do susjednih prostorija, u kojima su živjele, otvorile vratanca šporeta na drva i počele da lože viševjekovnu bjelopoljsku baštinu. Niko im nije stajao na putu. Štaviše, tadašnja uprava Muzeja vjerovala je da će se „uljezi“ brinuti o zgradi i eksponatima?!

Ovo otkriva dokument koji je Pobjeda ekskluzivno dobila iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Naime, realizacijom projekta „Revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore“ 2013. godine utvrđen je manjak od 9.415 predmeta u crnogorskim muzejima, bogomoljama i ustanovama kulture.

U Zavičajnom muzeju u Bijelom Polju, koji funkcioniše u okviru JU Centar za djelatonosti kulture „Vojislav Bulatović Strunjo“, konstatovan je nedostak 11 predmeta. Tri eksponata fale iz arheološke zbirke, a osam iz umjetničke.

faksimil

Fizičko uništenje

Tek tri godine kasnije, tačnije početkom marta 2016, Uprava za zaštitu kulturnih dobara poslala je zahtjev za izjašnjenje svim direktorima i kustosima ustanova u kojima je konstatovan manjak eksponata.

Odgovarajući Upravi, direktor JU Centar za djelatonosti kulture „V. Bulatović Strunjo“ Izet Erović istakao je da su „nedostajući predmeti pokretnih kulturnih dobara arheološke i umjetničke zbirke vjerovatno fizički uništeni od strane provalnika tokom provale Muzeja 1976. godine.“

- Ovu tvrdnju potkrijepljujemo dokazom u vidu prijave provalne krađe u Zavičajnom muzeju od 10. 5. 1976. godine, u kojoj je konstatovan nestanak i fizičko uništenje određenog broja predmeta – naglasio je Erović.

Prijava o krađi Eroviću je poslužila i kao zgodno opravdanje i objašnjenje, pa je u odgovoru Upravi konstatovao kako te 1976. godine vjerovatno nije ustanovljen konačan spisak nestalih/uništenih predmeta.

- Smatramo da su nedostajući predmeti nestali ili uništeni u gore navedenom periodu - istakao je Erović.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 1

R

10. 01. 2018 - 08:38

Najgore od svega je što kod nas pojedinim resursima upravljaju nesposobni i neznaveni ljudi. Koliko je toga uništeno i u nepovrat otišlo zbog tih činjenica. Ono što drugi čuvaju i čime se ponose kod nas devastiraju i uništavaju.
Novi komentar