Bez problema s likvidnošću

Nijedna banka nije pozajmljivala od CBCG

Nijedna od 15 banaka u prošloj godini nije koristila kredit Centralne banke za premošćavanje problema sa likvidnošću - rečeno je Pobjedi iz ovog regulatora.
Objavljeno: 11. 01. 2018 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Savjet Centralne banke je nedavno usvojio novu odluku o bližim uslovima za davanje kredita bankama u slučaju potreba za likvidnošću, kojom nije limitiran iznos kredita.

- Odlukom nije definisan iznos potencijalnog kredita, kojeg banka može da zatraži. On zavisi od potrebe pojedinačne banke za premošćavanje kratkoročnih potreba za likvidnošću - kazali su iz CBCG.

Uslovi za davanje kredita odlukom su precizno definisani. - Banka može koristiti dnevni, noćni i kredit do 180 dana. Ostavljena je i mogućnost da ovaj kredit dodatno produži za još 180 dana.

Dnevni kredit banka uzima ukoliko u toku radnog dana nema dovoljno sredstava za izvršavanje svih dospjelih obaveza. Noćni kredit za likvidnost CBCG odobrava banci ukoliko ona na kraju radnog dana nema dovoljno sredstava za izvršavanje obaveza.

Ove kredite banka može koristiti ukoliko je iskoristila 50 odsto sredstava obavezne rezerve - objašnjavaju iz CBCG. Odlukom je regulisano da je uslov za odobravanje ovog kredita da je obezbijeđen hartijama od vrijednosti koje je emitovala država, države članice EU i međunarodne finansijske institucije ili drugim hartijama od vrijednosti koje CBCG ocijeni prihvatljivim. 

Opširnije u Pobjedi...

Komentari: 1

odkud slepcu oci

11. 01. 2018 - 10:47

Odkud da zajmi iz praznoga trezora ?
Novi komentar