Viši sud

Kertes, Ivković i Knežević oslobođeni optužbi

Viši sud oslobodio je bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa, nekadašnju sekretarku Vlade Srbije Živku Cicu Knežević i bivšeg ministra Branislava Ivkovića odgovornosti da su prije 20 godina izvršili zloupotrebu službenog položaja, prilikom dodjele državne nekretnine u Beogradu devedesetih godina.
Objavljeno: 11. 01. 2018 - 10:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kertes, Ivković i Knežević oslobođeni su optužbi za zloupotrebe prilikom dodjele kuće Kertesu krajem 1997, odnosno, početkom 1998. godine. Ivković i Knežević bili su optuženi za zloupotrebu službenog položaja, dok je Kertes bio optužen za podstrekavanje.

Prema riječima sudije Snežane Garotić, tužilaštvo ni na koji način nije ponudilo dokaze da je Kertes podstrekivao Knežević da mu da stan, a Ivkovića da to rješenje potpiše.

Kako je rekla, tužilaštvo je svoje optužbe dokazivalo pisanim dokazima, rješenjem o dodjeli stana, i dokumentima koja se odnose na vlasništvo stanova u Beogradu i Bačkoj Palanci i ničim više.

Tužilaštvo nije objasilo kako je Kertes podstrekivao Knežević, niti da su Ivković i Knežević znali da je on tada već imao dva stana u Beogradu i Bačkoj Palanci, kako je potrvdila optužnica.

Tužlaštvo nije dokazalo na koji način je izvršilo procjenu da stan koji je Kertes dobio vrijedi 960.000 dinara. S obzirom na to sa je na suđenju sašlusan vještak koji nije mogao da se izjasni o tome kako se došlo do te cifre.

Na sudu jeste utvrđeno da je Savezna vlada jedan od stanova koje je imala u vlasništvu prebacila Republičkoj vladi, kako bi u skladu sa ranijom odlukom taj stan bio dodijeljen Kertesu jer se zbog posla preselio u Beograd, a stan u kojem je boravio bio je bezbjednosno neuslovan, i da to nije sporno.

Tužilašvo nije dokazalo da se stambena komisija nije sastajala da bi donijela odluku o dodjeli stana Kertesu, niti su ponuđeni bilo kakvi dokazi za to, iako takve tvrdnje stoje u optužnici.

Ova presuda izrečena je nakon 15 godina od pokretanja procesa 2002. Sud je juče iz tog procesa razdvojio postupak protiv supruge nekadašnjeg predsjednika SRJ Mirjane Marković i nekoliko radnika Diposa, jer se ponovo nije pojavio veliki broj svjedoka. Protiv njih proces se vodi zbog dodjele stana Iloni Pešić, dadilji unuka Mire Marković, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Komentari: 0

Novi komentar