Izveštaj demokrata u Senatu

Rusko miješanje kriza, Crna Gora da bude na oprezu

Članovi Kongresa iz Demkratske stranke zatražili su u srijedu od administracije predsjednika Donalda Trampa da strano miješanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu, da formira agenciju za koordinisanje odgovora i uspostavi novu vrstu sankcija za brzo kažnjavanje odgovornih.
Objavljeno: 11. 01. 2018 - 13:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Demokrate u senatskom Spoljnopolitičkom odboru objavile su izvještaj od 206 strana, zasnovan na istraživanju i konsultacijama sa stranim vladama koje su bile meta Kremlja, u kojem se iznose detalji ruskih napora u poslednje gotovo dvije decenije da utiče na izbore u Evropi, a Tramp kritikuje zato što nije uradio dovoljno da riješi taj probem.

“Ni jedan američki predsjednik nije tako jasno ignorisao tako ozbiljnu i sve veću prijetnju po američku nacionalnu bezbjednost", rekao je najviše rangirani demokrata u odboru Ben Kardin i dodao da će rusko miješanje, ako se ne preduzme akcija, poremetiri američke izbore ove i 2020. godine.

U izvještaju, koji su pripremili demokratski saradnici u Spoljnopolitičkom odboru, Rusija se optužuje za izvođenje dugotrajnog napada na demokratiju u zemlji i inostranstvu.

“Putinov režim razvio je impresivne instrumenta za vršenje uticaja u inostranstvu i odlučan je da upotrebi sva moguća sredstva da podrije demokratske institucije i transatlantske saveze", navodi se u izvještaju.

Dodaje se da se Putinov "asimetrične arsenal" kreće od konvencionalnih vojnih napada, ubistava, kampanje širenja dezinformacija i sajber napada u Ukrajini do planiranja državnog udara u Crnoj Gori i dezinformacija i sajber napada u Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji i drugim zemljama.

Predsjedavajući odbora, republikanski senator Bob Korker, nije zvanično odobrio izvještaj, ali nije ni osporio njegove zaključke.

U izvještaju se navode i koraci koje su evropske zemlje preduzele da se suprostave ruskom uticaju, i pojedinačno i u okviru organizacija kao što su NATO i Evropska unija, i ocjenjuje da Sjedinjene Države daleko zaostaju u tom pogledu.

"Predsjednik bi odmah trebalo da objavi da je američka politika da se spriječe svi oblici hibridnih prijetnji Kremlja protiv Sjedinjenih Država i širom svijeta. Predsjednik bi takođe trebalo da Kongresu predstavi sveobuhvatnu nacionalnu strategiju za suprostavljanje tim ozbiljnim prijetnjama po nacionalnu bezbjednost", ističe se u izvještaju.

Zaključci su objavljeni godinu nakon što su američke obavještajne agencije utvrdile da se Rusija miješala u predizbornu kampanju u korist Trampa, tada republikanskog kandidata, a da bi podrila demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton.

Moskva je demantovala te optužbe, dok je Tramp više puta istakao da njegov izborni štab nije bio u dosluhu sa Moskvom.

Komentari: 4

Sorela

11. 01. 2018 - 13:27

Rusijo ne udaraj na Crnu Goru ! zar vam nije jasno vise??
Sorela

11. 01. 2018 - 13:28

da se ocemo otarasiti Moskve i njenog uticaja kao da bi nam svanulo !
Una

11. 01. 2018 - 13:49

Vidjeli smo mi da kakva je Rusija, za sebe grabi preko drugih drzava i oce tako da gradi jacinu, e preko ledja CG ne moze vise !
Oliver

11. 01. 2018 - 13:49

E ne bi ti prijetelj kao Rusija Crnoj Gori sto je !
Novi komentar