peticiju za smjenu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, povodom smrti dvogodišnje Jelene iz Podgorice, piše na sajtu peticije24.com." /> peticiju za smjenu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, povodom smrti dvogodišnje Jelene iz Podgorice, piše na sajtu peticije24.com." />

Pokrenuta peticija

Građani traže smjenu ministra Purišića zbog smrti djevojčice

Grupa građana pripremila je peticiju za smjenu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, povodom smrti dvogodišnje Jelene iz Podgorice, piše na sajtu peticije24.com.
Objavljeno: 11. 01. 2018 - 13:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Grupa građana koju sačinjavaju predstavnici civilnog sektora i slobodni intelektualci ističu da ih je iznenadna smrt djevojčice duboko potresla, kao ljude, kao roditelje i kao građane ove zemlje.

"Poštovani građani i građanke Crne Gore, Iznenadna smrt dvogodišnje J.B. nas je sve duboko potresla, kao ljude, kao roditelje i kao građane ove zemlje. Usljed nemaštine i nebrige države, ukidanja jedinog izvora primanja samohrane majke M.B., kao i loših i teških životnih uslova, dječiji život je prerano ugašen”, navodi se u peticiji.

Marijana Bogavac je sa svoje tri ćerke mjesecima živjela u lošim uslovima, bez struje i vode, te je za hranu i pomoć zavisila od Banke hrane i dobre volje i donacija njenih sugrađana.

“Cjelokupnu situaciju je dodatno otežavala i činjenica da je Jelena rođena sa dijabetesom i da se o njenom zdravlju moralo dodatno voditi računa. To na žalost nije bilo moguće jer porodica nije imala ni osnovne uslove za život, te da su tri mjeseca čekali na rješenje Ministarstva o pomoći bilo kakve vrste. Sramotno je da u 2018. godini dijete od dvije godine premine od posljedica dijabetesa. Nedopustivo je da u 2018. godini djeca u Crnoj Gori umiru od nemaštine i gladi”, navodi se u peticiji.

Administracija jednog neefikasnog i nezainteresovanog ministarstva je odgovorna za tragičnu smrt djeteta, dodaje se.

“Poražavajuća je činjenica da najmanje 90% samohranih majki nije moglo svoju djecu da prehrani i obuče bez pomoći i donacija Banke hrane i sličnih organizacija. U svim tim slučajevima, sistem je ostao slijep za probleme najugroženijih i najranjivijih grupa – djece i samohranih roditelja bez socijalne zaštite. Država i Ministarstvo rada i socijalnog staranja moraju preuzmu odgovornost za svoj nemar i konačno krenu da rade svoj posao”, jasno poručuju u peticiji.

Oni pozivaju sve građane da podržite inicjativu za mjesnu ministra Kemala Purišića, koja ima za cilj da natjera ovo ministarstvo i sve druge institucije da preuzmu odgovornost za svoja (ne)djela.

Građani koji žele pomoći Marijani to mogu učiniti uplatom na žiro ra­čun broj 550-0100400472240-31 na ime Marijane Bogavac.

foto: fos

 

Komentari: 12

Bol

11. 01. 2018 - 14:43

I ova kao i mnoge ranije peticije je unaprijed osudjena na neuspjeh... Pa valjda je svima jasno da se ova vlast odavno otudjila i izolovala od naroda . Jasno vam je valjda da nas sve zajedno gledaju samo kao broj , broj glasovo na izborima . A vrijeme izbora je jedino vrijeme kad iz svog svijeta raskosi, kica i svega ostalog samo na sekund zavire u ovaj nas svijet sivila , nezadovoljstva , svakojakih redova , redova za cekanje na pregled , razgovor za posao isl. Odavno vam je valjda jasno da na pozicije ministara ne dolaze strucnjaci u svoim oblastima , humani i nesebicni ljudi vec naprotiv. Partijski vojnici koi jedino gledaju sta da usicare za vrijeme koje provedu na funkciji koju obavljaju... Svi u Crnoj Gori cekamo da nam neko drugi zavrsi ono sto je odavno trebalo mi sami da zavrsimo... Pitamse samo o kom narodu je Marko Miljanov pisao u svojoj knjizi Primjeri cojstv i junastva , ako je to i bilo posveceno Crnogorcima , ta nacija je davno umrla , od nje nepostoji vise ni traga.
Rognelaže

11. 01. 2018 - 18:07

...Al zato ste ostali vi crbi da pišete peticije i blatite vlast koju je izabrao narod na slobodnim izborima! Jedva čekate priliku da na organizovan način napadnete nekoga iz vlasti ili neke javne ustanove! Tako ste postupili i sa ljekarima iz Bijelog Polja :peticijama i štrajkovanjem ispred bolnice, okrivljujući ih za namjerno trovanje novorođene djece!. Žao mi je djevojčice ali vi odmah i neobično spremno napadate ministra a naročito za to što je pripadnik manjinskog naroda koji vam je za sve srpske nedaće kriv! Peticije, protesti i samo vaši referendumi na štetu svake većine postali su vaša specijalnost i alat za svaku vrstu destrukcije prema onima koje mrzite!
Zarko

11. 01. 2018 - 22:18

Da li imas stida, bar mrvu? Dijete je umrlo jer mu nije omoguceno da se lijeci i zivi, jer nije moglo da se prehrani. Kakvi Srbi, kakve budalastine,kakve to veze ima sa ovim. Ti si dokaz da partijski zadatak ponistava ljudskost.
Goran

11. 01. 2018 - 15:29

Tragedija!Ali odgovornost ne snosi samo drzava,postoji i licna odgovornost.Radjaj kada imas uslove i onoliko djece koliko mozes izdrzavati.Tim vise kad vidis situaciju u drzavi.
PWS

11. 01. 2018 - 16:38

Marko Milanov nije pisao o "naciji" nego o Brdjanima i Malisorima, tj o rijetkim primjerima cojstva i junastva u Brdima i Malesiji.
Tuga

11. 01. 2018 - 18:27

Zalosno i nikome da se ne desi. Jer mislim da nema nista gore u zivotu od toga da izgubis svoje dijete. Ali da li je normalno da radjaju svake godine jedno dvoje troje cetvoro.... sestoro a nemaju uslova da jedno drze. Nemaju bez raspad od kuce ne mogu da rade od toliko djece. Da imaju jedno dvoje mogu da rade i zarade za normalan zivot. Samo ciscenje se placa 5 eura sat.
zalosno

11. 01. 2018 - 18:38

Zemlja " lider" u 21 vijeku .
R

11. 01. 2018 - 19:14

Kad elektro distribuciji duguju pojedine firme i pojedini imućni građani hiljade eura niko im ne isključuje struju prosto ne smiju, međutim kad je u pitanju poštena sirotinja koja nema hljeba da jede, tu su revnosni i nemilosrdni. Ne kažem da struju ne treba plaćati ali ako mogu trpjeti ove što im duguju hiljade i stotine hiljada eura, i ne plaćaju iz obijesti, mogu i ovu sirotinju koja nema od čega da plati.
17955

11. 01. 2018 - 20:48

Bijela Afrika-Crna Gora....
Sasa

11. 01. 2018 - 22:21

Da mi je da vidim lica ovih koji lupaju minuse ... Radite li to za Smoki ili sendvic? Budite hrabri, pa kad am ih partija dostavi, a vi ih odnesite sirotinji .
Feedback

12. 01. 2018 - 00:12

Ovo je tuzno i pretuzno za svakog normalnog covjeka...Ali ovaj dogadjaj nije osnov za peticiju za smjenu Ministra, nego je osnov za peticiju za promjenu Zakona o socijalnoj i djecijoj zastiti iz 2015.godine i pratecih Pravilnika o pruzanju i organizovanju usluga djecije i socijalne zastite... I Ministar i svi njegovi saradnici rade po ovom Zakonu i sa tog stanovista mozda nisu napravili propust (to ce istraga pokazati)... Ali kad pogledate odredbe tog Zakona u njemu nigdje nije definisano pitanje "Posvecenosti socijalno ugrozenim kategorijama", a u EU imate socijalnog radnika za odredjeni broj porodica i zna se sta je njegov zadatak sa aspekta posvecenosti...Zbog toga treba promjeniti Zakon, kao normativni akt, pa ako se po njemu ne postupa onda traziti smjene.
PWS

12. 01. 2018 - 03:25

Ako je postojala prijava i saznanje da neko dijete gladuje nadlezni ciji je to posao trebao je reagovati. Da od prijave prodje 3 mjeseca a niko ne reaguje to u pravnoj uredjenoj drzavi nije moguce. Tu neko treba da izgubi posao jer ga ocigledno ne radi. Ne znam tacno tu nomenklaturu i hijerarhiju ali ocekujem da uskoro procitamo u medijima da je odgovorni , jedan ili vise njih, koji nisu radili svoj posao otpusteni s posla.
Novi komentar