Saopštenje palestinske ambasade u Crnoj Gori

Izraelske vlasti da preispitaju odluku o gradnji naselja na Zapadnoj Obali

Ove nedjelje su izraelske vlasti dodatno pogurale planove za izgradnju više od hiljadu novih stambenih jedinica u ilegalnim naseljima i raspisale tendere za izgradnju preko 800 jedinica širom Zapadne Obale, koji bi – ako bi bili implementirani – dodatno ugrozili izglede za cjelovitu i održivu buduću palestinsku državu, saopšteno je iz palestinske ambasade u Crnoj Gori.

Objavljeno: 12. 01. 2018 - 11:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stav Evropske unije u vezi sa izraelskom izgradnjom ilegalnih naselja i povezanim aktivnostima je jasan i nije se promijenio: sve aktivnosti u vezi sa naseljima su nelegalne po međunarodnom pravu i umanjuju šanse za dvodržavno rješenje, kao i izglede za trajan mir. Evropska unija očekuje da izraelske vlasti preispitaju i promijene ove odluke.

Evropska unija će nastaviti razgovore sa obije strane i njihovim međunarodnim i regionalnim partnerima, uključujući i diskusiju unutar Kvarteta, zatim sa Norveškom kao čelnicom ‘Ad Hoc Liaison’ komiteta kao i sa arapskim zemljama, a sve kako bi podržala obnavljanje  značajnih procesa koji bi doveli do dvodržavnog rješenja uz saglasnost obiju strana, što je jedini realističan i prihvatljiv način da se ostvare legitimne aspiracije obiju strana.

 

Komentari: 0

Novi komentar