Predsjednik Evropske komisije

Junker: Otvoriti vrata Balkanu da se ne bi ponovila prošlost

Evropska unija mora otvoriti jasnu perspektivu članstva Zapadnom Balkanu, jer bi inače zaprijetila opasnost da Evropa ponovo bude svjedok "tamošnjih nesrećnih događaja iz 90-ih godina", upozorio je u Sofiji predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.
Objavljeno: 12. 01. 2018 - 14:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ja, dakle, nikako ne bih želio da se suočimo s takvim zbivanjima", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim posle zajedničke sjednice Evropske komisije i bugarske vlade, kojom je ozvaničeno bugarsko predsedavanje EU u idućih šest mjeseci.  

Junker je naveo da ranije jeste objasnio da "do kraja manda sadašnje Evropske komisije, dakle do 1. januara 2020, neće biti moguće da EU primi nove članice, pošto se ne mogu ispuniti uslovi za to", ali je istakao da će se "na tome raditi".  "Tokom rada iduće Evropske komisije i Evropskog parlamenta moći ćemo ciljano da se posvetimo toj problematici", dodao je on.  

Junker je rekao da će posjetiti zemlje Zapadnog Balkana da bi video kakva su očekivanja u tim zemljama.  

On je izrazio zadovoljstvo što je Bugarska, kao nova predsjedavajuća EU, među prioritete postavila pristupanje Zapadnog Balkana Uniji i što će se u Sofiji će 17. maja održati susret na vrhu EU-Zapadni Balkan.  

"Ali je krajnje važno da Zapadni Balkan vidi da mu je otvorena jasna evropska perspektiva, jer je inače velika opasnost da u tom složenom području Evrope ponovo budemo svjedoci nesrećnih događaja iz 90-ih godina", rekao je predsjednik Evropske komisije.  

Komentari: 1

proslost

12. 01. 2018 - 15:05

Ma pobice se Balkanjerosi u sred Europe ako treba .
Novi komentar